Spenótos börek
2012. január 09. írta: meiszner.kati

Spenótos börek

A börek élmény fokozható, és változatossá tehető. Köszönhetően a jó időjárásnak spenóthoz és mángoldhoz egész évben hozzájuthatunk, és így általuk változatossá tehetjük (amennyiben olyan gyakran sütünk, hogy megunhatják) mindennapi börekünket.

Csak egyszer kell kipróbálni, megsütni, és megkóstolni utána már nem tudjuk nélküle elképzelni a világunkat.

Lehet egy könnyű vacsora salátával, de különlegessé teszi a legegyszerűbb levest is.  Amikor a kisült börek finom illata lengi be a konyhát, komoly reményeket ébreszt a belépő vendégekben.
A hozzávaló joghurtot készen is megvehetjük, a natúr görög joghurt, vagy a zselatinmentes török joghurt való erre a célra , amennyiben ezeket nem tudjuk beszerezni akkor a sima joghurtot egy többrétegű gézen lecsorgatjuk, és már egy óra múlva rendelkezésünkre áll a finom sűrű joghurt. Ezt a módszert ajánlom akkor is, ha a joghurttal bármi mást készítünk, például salátát. A börek tésztája gyerekjáték — mindazoknak, akik szoktak rétestésztát készíteni. Egyébként a szokványos réteslap túlságosan vékony és ha nem tudunk rétest nyújtani el kell zarándokolni no nem Mekkáig csak valamelyik arab, vagy török élelmiszerboltig és ott beszerezhetjük a yufka,vagy börek tésztát hozzá.

1 db a tésztalap
1 tojás
200 ml sűrű joghurt

100g eredeti friss juh vagy kecske feta sajt
1 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
Még további olvasztott vaj a tészta megkenéséhez úgy 50-60g
500g spenót

1.    A spenótot jól megmossuk, ha kell, a szárait leszedjük, forró vízben 2 percig blansírozzuk, egy szűrőkanálba kiöntjük, hideg vízzel leöblítjük, a vizet kinyomjuk belőle, és összevágjuk.
2.    Egy tojást és a joghurtot simára keverjük, és annak figyelembevételével mennyire sós a sajt sózzuk.


3.    A sajtot összekeverjük 1 tojással, a spenóttal és az olvasztott vajjal, ez lesz a töltelék. A sütőedényt kikenjük vajjal, és sütőpapírt is használhatunk.
4.    Vizes konyharuhára teszünk egy lapot —amíg összeállítjuk, ha többet készítünk a többi tésztalap, legyen letakarva egy nedves konyharuhával, hogy ki ne száradjon — megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, majd a joghurtos tojás 2/3 részét, és a kanál hátuljával egyenletesen szétkenjük. Erre tesszük a tölteléket és felcsavarjuk, közben ahol kell, még megkenjük a vajjal, és a joghurtos masszával. Tetejét megszórjuk kalinjivel, vagy szezámmaggal.


180ºC-ra előmelegített sütőbe helyezzük, és aranybarnára sütjük.
5.    A sütőből kivéve háromszög alakúra vágva tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr783529465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása