A világ zsidó konyháinak egyik legismertebb süteménye a flódni. A magyar változatát ajánlom, teljeskiőrlésű lisztből elkészítve.
A sok dió, mák, almatöltelék, igen gazdaggá, és tartalmassá teszi, így mindenképpen az ünnepi sütemények közé sorolható. Eredetileg szilvalekvárral készül, de a sárgabarack lekváros variáció sem megvetendő.
A tésztához:
600g teljeskiőrlésű liszt – kétszer átszitálva
300g vaj
3 tojássárgája
késhegynyi szódabikarbóna
vanília
50-60g porcukor
1-2 kanál tejföl (ha tojás nélkül készítjük akkor több tejfölre van szükség)
1 üveg szilva, vagy sárgabarack lekvár
A dió töltelékhez
250g darált dió
120ml tej
A máktöltelékhez
250g őrölt mák
120ml tej
½ bio citrrom lereszelt héja
1 nagy alma lereszelve
Az almatöltelékhez
1 kg alma
50g cukor
½ citrom lereszelt héja, és leve
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a vaníliát. a tojássárgákat, és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk, fóliába csomagolva néhány órát hűvös helyen pihentetjük.
Négy cipóba osztjuk, és majd egyenként közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Az első lapot befektetjük a kikent tepsibe, és megkenjük a lekvárral, rásimítjuk a forró tejjel összekevert diót. Befedjük a második lappal. Ezt is megkenjük a lekvárral és jön a máktöltelék. Erre kerül a harmadik lap, ezt is megkenjük lekvárral , amelyre kerül a meghámozott felszeletelt, cukorral, citromhéjjal és lével megpárolt almapép.
Végül befedjük a negyedik lappal, villával megszurkáljuk, és forró sütőbe téve, megsütjük.
Még melegen meghintjük porcukorral, és amikor kihűlt felvágjuk.