Shitake gomba, zellerszár, cukkini, hidegen füstölt lazac szeletekkel
2012. április 15. írta: meiszner.kati

Shitake gomba, zellerszár, cukkini, hidegen füstölt lazac szeletekkel

 

Egy hideg-meleg kombinációjú előétel, lévén a lazacot nem sütjük meg a zöldségekkel. Mégis a lazac puha omlós, köszönhetően laza szerkezetének és a lemezek közti zsírnak, a zöldségek roppanósak - feltéve ha nem sütöttük túl.

A lazac az omega-3 zsírsav leggazdagabb természetes forrása.

Megkülönböztetünk vad és tenyésztett lazacot. Ez utóbbi a megnövekedett fogyasztói igényt próbálja kielégítenii. Néha több benne a megengedettnél a nehézfémtartalom, de ez sajnos már a tengerekben és óceánokban élő halakra is jellemző — a halolajokban nagyon magas lehet, a PCB (poliklorobifenil) rovarirtó mennyisége.

Most nézzük a lazac egészségünk szempontjából pozitív tulajdonságait.


Az omega-3 nagyszerűsége abban rejlik, hogy a mai embernek sehogyan sem sikerül kiküszöbölnie a telített zsírokat és a koleszterint — hiszen nemigen tesz ennek érdekében semmit — viszont ha kellő mennyiségű omega-3 zsírsav, azaz halolaj kerül a szervezetünkbe, akkor ez növeli a vér viszkozitását, csökkenti a lipidszintet, és a vérnyomást, és segít az ischemiás szívbetegség megelőzésében. Tehát nemcsak a keringési zavarokat csökkentik, hanem elősegítik, hogy a vér a keringés hiányától sérült szövetekbe jusson.
A rák és más degeneratív betegségek megelőzésében és gyógyításában alkalmazzák, immunerősítő, erősíti az egészséges sejthártyát, és ezzel együtt megsemmisíti a daganatos sejteket. Megújulnak általa az agy idegek, miáltal javul a tanulási készség.


Ne várjuk meg a betegséget! —fogyasszunk elegendő omega-3 olajat.

 


Egy felnőtt szervezet számára szükséges mennyiségű omega-3 zsírsavhoz már heti 18-25 dkg halhús elegendő.


A növényi táplálékkal élők számára az omega-3 olaj megtalálható a lenmagban, kendermagban, repcében.

Mire ügyeljünk a lazac vásárlásánál

Leggyakrabban lazacszeletet, vagy filét vásárolunk, ez legyen rugalmas szép rózsaszín, fénylő felületű, és semmiképpen se legyen szaga. Ha egészben vesszük, akkor nézzük meg a szemét kopoltyúját, és a pikkelyét, és megint csak támaszkodjunk a szaglásunkra.

A nyers halakon kívül lehet sózott, hidegen vagy melegen füstölt változatokban kapni.

Ennél az ételnél egy hidegen füstölt lazacfiléből vágott szeleteket használtam, de bármelyik fenti változattal elkészíthető.



Shitake gomba, zellerszár cukkini hidegen füstölt lazac szeletekkel


1 közepes cukkini
8-10 friss shitake gomba
2-3 evőkanál olíva olaj
5-6 gerezd fokhagyma
zöld chili paprika
fűszernövények mint majoránna, kakukkfű, kínai metélőhagyma

frissen őrölt bors

A díszítéshez
citromgerezd (lehetőleg bio, akkor megehető a héja is)
tulipánvirág
metélőhagyma



Egy hőálló tálat kikenünk olíva olajjal, belefektetjük a hosszában vékonyra szelt cukkini szeletek felét, közé fektetjük a hasonló hosszúságúra vágott zellerszárat, erre kerül a nagyobb darabokra vágott shitake gomba. Megöntözzük olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk az összeaprított fűszernövényeket beleértve a chili paprikát, és a fokhagymát is, és betakarjuk a megmaradt cukkini szeletekkel. A tetejét is sózzuk, megöntözzük némi olajjal, és 15-20 percre betesszük a sütőbe.



Tálalás

Szeleteket vágunk a lazacból, melléfektetünk egy szeletnyit a sült zöldségekből, és az alkalomnak megfelelően díszítjük.

A tulipánról mint ehető virágról, és egy tulipán saláta.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr514432635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása