A zöldsaláta hozzávalóiból a rukkola és a virágja a festőmályva, a zöldhagyma, és a görögszéna levél még mindig frissen szedhető a kertből. A különböző bazsalikomokat pedig még időben beültettem cserepekbe és így sokáig élnek tovább a télikertben. A padlizsán is saját termés, általában november végéig tudom tárolni úgy hogy ne fonnyadjon meg.
Ennek a tartalmas zöldsalátának a sült padlizsán adja meg az alapját, és a karakterét. Emellett még fontos az öntet megválasztása, a zöld körítés pedig lehet abszolút évszakfüggő. Szintén a padlizsánnak köszönhetően tartalmas, és tápláló. Tehát nem a könnyű saláták kategóriájába tartozik, konkrétan nem fogyókúrás, vagy ne fogyasztunk mellé semmi mást.
2 adaghoz:
1 kis padlizsán
5-6 evőkanál olíva olaj
220g különböző zöldleveles salátaféle
ehető virágok adíszítéshez
1 számú öntet: 1 teáskanál méz, 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál olíva olaj, 1-2 evőkanál friss citromlé
2 számú öntet: 1 evőkanál jó minőségű olíva olaj, 1 evőkanál friss citromlé, só
A padlizsánt ezúttal meghámozzuk, méghozzá bármilyen késsel, majd nagyobb 3x4 cm-es darabokra vágjuk, és besózzuk. Amikor levet eresztett azt leitatjuk róla papírtörlővel, és kiterítjük egy kis sütőlapon. Megöntözzük olíva olajjal, és jól szétoszlatjuk a padlizsándarabokon - akár kézzel is végezhetjük mindezt. Betesszük 180 fokos sütőbe, és enyhe barnulásig sütjük.
A rendelkezésünkre álló zöldfélékből 100-120 grammnyit megmosunk, és tetszetősen szétrakjuk a tányéron. Ráhalmozzuk a sült padlizsánt, és meglocsoljuk a kiválasztott öntettel.
Lehet előétel, vagy önmagában egy nagyobb adag a könnyen gyorsan elkészülő ebédek közé is sorolhatja.