A BANÁN JÓTÉKONY HATÁSAI
2013. április 24. írta: meiszner.kati

A BANÁN JÓTÉKONY HATÁSAI

A természetben található egy csodálatos gyümölcs, amely kiválóan megfelel az ember táplálására — a banán, melynek hasznos tulajdonságairól lesz szó az alábbiakban.

banánkis01.jpg

A banánt nagyon könnyen el tudja sajátítani az emberi szervezet, így gyorsan megszünteti az éhségérzetet. Három természetes cukrot tartalmaz — fruktóz, glükóz, és szaharóz, ezeken kívül számunkra szükséges vitaminokat, és nyomelemeket. Értékes a banán a benne lévő almasavnak, és természetes enzimeknek köszönhetően, melyek elengedhetetlenek a szénhidrátok feldolgozásához.
A banán értékes táplálék azért is mert mindenki fogyaszthatja nyersen, hasznos az egészséges embernek,és az emésztőrendszeri betegségek esetében is. A banán hasznos tulajdonsága, hogy képes csökkenteni a túlzott mennyiségben termelődött gyomornedveket, amely hasznos gyomorégés esetén.
A banán tartalmaz aszkorbinsavat (C vitamin), E vitamint, nagy százalékban B6 vitamint, amely feltétlenül szükséges a megfelelő vércukorszint megtartásához, és az idegrendszer megnyugtatásához. Gyakran úgy próbáljuk legyőzni a stresszt, hogy csokoládéval, süteménnyel, és más édességekkel nyomjuk el ahatását. Ilyen esetben ha a banánt részesítjük előnyben, jelentősen jobb hatást érünk el vele — rendbe hozzuk a vércukorszintet, és segítünk az anyagcsere folyamatokban, és megszabadulunk az éhségérzettől. Íme mennyi hasznos eredménnyet nyújt számunkra a banán!
A banán hasznos tulajdonságai:
A kalóriatartalma alacsony 100g — 90 kcal méghozzá alig tartalmaz zsírokat (100g — 0,3g). De ne feledjük a banánevés mellett az édességek fogyasztását minimalizálni kell.
A banán hasznos tulajdonságai közé tartozik, hogy segít az emésztésben — magas rost és pektintartalmának köszönhetően. A banán fogyasztás jótékonyan befolyásolja a gyomor-bél traktus működését, növeli a zsírok és cukrok felszívódását. Banán - a vas gazdag forrása , így képes arra, hogy növelje a hemoglobint a vörös vérsejtekben - ez különösen hasznos a vérszegénységben szenvedők számára.
Ne feledjük, hogy a banán kimagasló mennyiségben tartalmaz káliumot, amely szükséges a szív és érrendszer működéséhez, a máj, az agy, és izom működéséhez, biztosítja a csontok szilárdságát. A káliumtartalom csak egy a banán jótékony tulajdonságai közül. Már egy banán körülbelül 400 mg káliumot adhat, ezzel hozzájárulva:
— az egészséges szívizomhoz, az érfalak erősségéhez, és a normális vérnyomáshoz.
— normalizálja a só és víz egyensúlyát a szervezetben, a felesleges folyadék kiválasztását, ezzel megszüntetve az ödémát.
— az agysejtek jobb oxigénellátottságához
Ha szeretné, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, rendszeresen adjunk neki banánt. A gyermekek többsége egyébként is szereti az olyan finomságot mint a mint a banán.
A nők számára a a menstruációs időszakban fogyasztott banán számos előnnyel jár . A sportolóknak banánt enni, ösztönzőleg hat a megerőltető terhelés előtt és regenerál ha utána fogyasztják. Ezen kívül, a banán az operációk után segít a regenerálódási folyamatokban, és a betegségek utáni felépülésben.

Nálunk a banánt többnyire nyersen fogyasztjuk, de a banántermő országokban gyakran készítenek a banánból köretet, és lehet valamilyen zöldséges ragu, curry része. Ehhez speciális banánfajta termését használják, az un. főzőbanánt, zöld állapotban. Kubában a fél banánt megsütik mint a krumplit, vagy Venezuelában nagyon népszerű a banános rizs.
A Kínai gyógyászat szerint az éhgyomorra evett banán leállítja az enzimtermelést, és ezért gyomorfekélyt okozhat.

Mit mond az ájurvéda a banánról

Az éretlen banánnak fanyar íze, hűtő hatása, és erős utóhatása van.
V+,PK-.
Az érett banán édes, hűtő hatású, és savanyú utóhatása van.
V-, PK+.
A banán növeli a nemi vágyat, és energiát ad az izom, zsír, ideg és reprodukciós szöveteknek.

TARTÓZKODJUNK A BANÁNFOGYASZTÁSKOR

Ne igyunk folyadékot legalább egy órát miután banánt ettünk.
Ne együnk banánt éjszakára.
Ne fogyasszunk banánt tejjel, és joghurttal.
Ne együnk banánt lázasan, ödémás állapotban, köhögés, nátha, slájmosan, hányáskor.
Érett banánt fogyasszunk, ha nincs más ajánlás.


1. Érzelmi állapotban való túlevés esetén, különösen, ha álmatlanság kíséri, nagyon hatásos megenni kis darabokra vágott banánt 1 tk ghível és egy csipet kardamommal.
2. Ha égő érzésünk van vizeléskor különösen, ha álmatlanság kíséri, székrekedés, és savasság, segít a főétkezések között megenni 1-2 banánt egy csipet őrölt római köménnyel.
3. Száraz eredménytelen köhögésnél, melyet mellkas fájdalom kísér, együnk 1-2 banánt 1 tk mézzel, és két csipetnyi fekete borssal 2-3 szor naponta.
4. Két banán öt friss füge, öt friss datolya, összekeverve 1-2 kanál mézzel és két csipetnyi gyömbérrel, - teljes értékű tonizáló étel izomgyengeség esetén.
5. Asztma esetén nyomjunk egy banánba hét szem szegfűszeget, és hagyjuk egy éjszakát állni. Reggel együk meg a szegfűszegekkel együtt, és egy óra múlva igyunk meg egy pohár forró vizet egy kanál mézzel. Ez energiát ad a tüdőknek és könnyíti a nehéz légzést.
6. Hasmenés esetén próbáljunk megenni két éretlen banánt 1 tk ghível és két csipet őrölt gyömbérrel. Egy óra múlva igyunk egy pohár forró vizet.
7. Cukorbetegséggel kapcsolatos túlzott vizelet esetén segít egy éretlen banán 1/3 pohár karela (keserű uborka) levével egyszer naponta.
8. Hogy megszüntessük a csuklást együnk két összevágott banánt, 1 tk ghível, ½ tk mézzel, és kétcsipetnyi gyömbérrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr215244406

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.25. 15:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása