Nyers paradicsomlé és leves - avagy a gazpacho
2013. augusztus 22. írta: meiszner.kati

Nyers paradicsomlé és leves - avagy a gazpacho

gazpachokis03.jpg

Amíg van szabadföldi paradicsom, élvezzük ki az ízeit, és hasznos tulajdonságait. Hűtő tulajdonságának köszönhetően az egyik legjobb ital a nyári melegben a friss paradicsomlé, amely levessé avanzsált a spanyol konyhában és gazpacho néven vált közismertté. Amíg tehetjük inkább nyersen fogyasszuk mert így ízre savanykás, de emésztés utáni hatása lúgos, míg megfőzve már savasít. A sárga paradicsomnak alacsonyabb a savtartalma így akár gyomorsavtúltengés esetén is fogyaszthatjuk. Mindenképpen próbáljuk ki először kis mennyiséggel, milyen hatással lesz ránk. Egyébként ami a mennyiséget illeti napi 2-3 paradicsom az ideális, ennél több már gyengeséget okoz, és jelentősen kihat a kalcium anyagcserére.
Csökkenti a máj pangását ezzel ellensúlyozza a húsban domináló étrend következményeit. A gazpachoban hozzáadott zöldfűszerek pedig valamennyire semlegesítik a paradicsomban lévő szolanin hatását.
A paradicsom megszünteti a vér pangását kívül belül. Paradicsomszeletekből tehetünk pakolást a pangó testtájakra.
A frissen készített és nyersen fogyasztott paradicsomléhez is adhatunk petrezselyemzöldet, bazsalikomot, oregánót, mentát, vagy bármilyen más általunk kedvelt fűszernövényt.
Levesként való fogyasztásakor kedvező étvágynövelő és emésztést segítő tulajdonsága.

A gazpacho egyik változata

gazpachokis01.jpg

2 adaghoz:
1/2 kg paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom (a képen a kislevelű görög változata)
1-2 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál balzsamecet

frissen őrölt bors, adhatunk hozzá erős paprikát is

gazpachokis02.jpg

A paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magjait.
A fokhagymát összevágjuk.
A bazsalikomból néhány levelet félreteszünk a díszítéshez.
Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, vagy botmixerrel pürésítjük.
Szoktak beáztatott kenyeret hozzáadni, és hideg vízzel felönteni, szerintem ezek nélkül éppen eléggé sűrű, a kenyértől tápláló de nehéz lesz. Ezen kívül még pár órára állni hagyják "hogy összeérjen". Ez utóbbi azt jelenti hogy elindulnak benne az oxidációs, és bakteriális folyamatok, inkább frissen javaslom elfogyasztani, nem lehűtve csak szobahőmérsékleten.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr425470720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása