Hagymás lepény
2013. szeptember 30. írta: meiszner.kati

Hagymás lepény

hagymáslepénykis01.jpg

Hogyha figyelmesen megnézzük a kisült lepények felületét akár fel is kiálthatunk — mint tette azt egyik vendégünk — Jé ez olyan min a lángos!
Kétségtelen a felszínén ropogósra sült tészta valóban hasonlít a lángos felületéhez. Viszont sokban különbözik attól, és eme eltérések az egészségünk megóvása szempontjából igen jelentősek.Nevezetesen a bő olajban sült ételek, amelyeket általában a legtöbben finomított olajban sütnek kifejezetten káros hatással vannak a szervezetre,túlságosan megterhelik a májat és az epehólyagot - ilyen a lángos is! Ha ezekre a szerveinkre vigyázni szeretnénk, vagy már valamilyen probléma jelezte, hogy nem működnek tökéletesen akkor ésszerű elkerülni az olajban sült ételeket, és a finomított lisztet ( képen láthatóan ebből készült a lepény - vendégünk kérésére- ugyan bio minőségben).

Mint már írtam a lepény felülete ropogós belül pedig teljesen puha. Ez a kontraszt egy keleten használt tészta és kenyérkészítési technikának köszönhető. Ez pedig a tészta forró vízzel történő összegyúrása. A meleg víz lehetővé teszi, hogy a lisztszemcsék teljesen megdagadjanak, tehát még több vizet képesek legyenek magukba venni. Ettől egy nagyon lágy puha textúrájú tésztát kapunk.
A folyamat másik sajátossága, hogy amikor kisodorjuk a tésztát, ahhoz hogy ne ragadjon le, már nem használunk lisztet a felület beszórására, hanem vajjal, vagy olajjal kenjük be. Így egyöntetűen, csak a forró vízzel összegyúrt és megdagadt lisztszemcsék fogják alkotni a tésztát.

Hozzávalók:

500g liszt átszitálva
350 ml forró víz
2 evőkanál hideg víz
100 g puha vaj vagy ghí, vagy, hidegen sajtolt olíva olaj + amennyi a sütéshez kell
sok-sok újhagyma karikára vágva, legalább 10-15 szál

hagymáslepénykis04.jpg
A liszthez adom a sót, és beleöntöm a forró vizet, majd egy fakanállal elkeverem. Ilyenkor még annyira forró hogy kézzel nem tudok belenyúlni. Hozzáadom a hideg vizet, és ugyan nem ettől, de időközben hűlt annyit a tészta, hogy a gyúrást már kézzel végzem tovább. Idáig lehet dagasztógéppel is dolgozni, legtöbbször én is ehhez szoktam folyamodni az összeállításnál. Aztán 5-6 percig gyúrom a tésztát, ami rugalmas de ugyanakkor puha is, és nagyon jó érzés dolgozni vele.

Egy tállal letakarva pihentetem legalább fél órát.

A felületet amelyen dolgozom a tésztával bekenem vajjal vagy olajjal.
Az egész cipót hosszú hengerré formálom, és 6-8 egyforma részre osztom. Ez attól függ mekkora lepényeket sütök. A vastagságuk mindenképpen egy centiméter körüli legyen.

hagymáslepénykis08.jpg
Egy cipót kisodrok kerek, vagy ovális formára (ahogyan sikerül) megkenem vajjal,

hagymáslepénykis10.jpg

megszórom a hagymával, (a felkarikázott hagymamennyiséget még az elején annyi részre osztom, ahány lepényt fogok sütni), és elkezdem jó szorosan feltekerni.

hagymáslepénykis05.jpg

A két végét összenyomom, hogy a hagyma ki ne hulljon belőle, és elkezdem, mindkét végét középre feltekerni.

hagymáslepénykis06.jpg

Így kapunk két csigát.

hagymáslepénykis07.jpg

Az egyiket ráemelem a másikra, a tenyeremmel összenyomom, és óvatosan kisodrom, A tészta kiszakadhat, ilyenkor nem kell kétségbe esni, nagyon szép lesz így rongyosan is. Némi hagyma kihullhat sütés közben ezeket akkor kivesszük, mert megégnek.

hagymáslepénykis02.jpg

Egy vastag vas serpenyőben szoktam sütni, de a hangsúly a vastagon van.
Teszek egy kanál olajat, vagy vajjal vegyesen, a serpenyőbe és amikor meleg beleteszem a lepényt, majd lefedve sütöm kis lángon, és fedő alatt legalább öt percig, majd megfordítom és a másik oldalát is megsütöm. Közben többször megnézem,mert könnyen megéghet.

hagymáslepénykis03.jpg
Kiteszem egy tálra. Nem szoktam letakarni, mert a ropogós külső burka visszapuhulhat. Ha előbb elkészítem, akkor tálalás előtt beteszem a sütőbe (nem mikróba, mert az tönkrevágja az egész munkánkat, meg bennünket!!!) .
Tálaláskor ha több kisebb lepényt sütöttem azokat  egészben ha nagyobbakat aakkor cikkekre vágva teszem az asztalra. Lehet előétel, leginkább levesek mellé szoktam készíteni.
A hagymán kívül sok minden mással is megszórhatjuk, és ízesíthetjük ezt a lepényt. Leginkább fűszerekkel, és fűszernövényekkel, mint koriandermag, köménymag, kalinji, kapor, lestyán, tárkony, és amit még szeretünk. Nálam ezek váltak be legjobban, különösen a koriandermagosat szeretjük. Az ízesítés kiválasztásánál ügyeljünk rá hogy harmonizáljon a többi étellel.

Ha valaki úgy érzi a recept alapján  mégsem tudja elkészíteni ezt a hagymás lepényt bejelentkezhet hozzám a FŐZŐISKOLÁBA a 06-30-948-54-47 es telefonon és ott a gyakorlatban elsajátíthatja mindezt a  legapróbb részletekig. 

Ezúton szeretném felhívni minden kedves Hévíz környéki olvasóm figyelmét, hogy SELFNESS napokat tartunk a Hotel Heliosban, ahol október 12-én szombaton egy indiai ájurvédikus ételsort fogok  főzni.
Az ebéd ára 1490 forint , melyet a szálloda recepcióján lehet befizetni. Mindenkit szeretettel várok!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr565540689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása