Töredezett diós tojáshab a tetején, alatta egy pikáns lekvár, és a vajas teljes kiőrlésű liszt, mintha megint egy diós réteg következne. Mindez az egyik legegyszerűbben elkészíthető sütemények közé tartozó londoni diós szelet. Akár mérleg nélkül is megtanulható a receptje, a hozzávalók szinte mindig megtalálhatóak a kamrában, és ha minden cukrot beleteszünk annyira édes, hogy nem lehet csak úgy felfalni az egész tepsi süteményt. Tehát gazdaságos!!! - Különösen kevesebb cukorral. A teljes kiőrlésű liszt csak hasznára válik. Mint minden diós sütemény esetében. Megsüthető vegyesen fele fehér lisztből, fele teljes kiőrlésű lisztből is.
Még kitérnék a lekvárra. Számomra a sárgabarack lekvár az etalon, de el tudom képzelni szilva lekvárral, sőt legközelebb eperlekvárral fogom elkészíteni. Egy-egy gyümölcsféléből különböző receptek szerint szoktam lekvárt főzni, a süteményekhez valót általában tovább főzöm, átpasszírozom, vagy pürésítem, hogy simább legyen, és több cukrot adok hozzá.
Hozzávalók:
250 g teljes kiőrlésű búza liszt kétszer átszitálva
1 teáskanál bio sütőpor
1 bio, vagy kezeletlen citrom héja
150 g vaj
50 g finom nádcukor
4 tojás sárgája
4 tojás fehérje
100-200 g nádcukor
200 g darált dió
1 kis üveg sárgabaracklekvár
A lisztbe belekeverjük a sütőport, citromhéjat, és elmorzsoljuk a hideg vajdarabkákkal, beledolgozzuk a tojássárgákat. Gyorsan, és könnyedén dolgozunk mint a vajas tésztáknál általában, hogy a kezünktől ne legyen ideje felmelegedni a tésztának.
A tojásfehérjék felverését mindig a gépre bízom, így az alaptésztával párhuzamosan készíthető. Először felverjük a habot, majd hozzáadjuk a cukrot azzal is felverjük, és a végén belekeverjük a darált diót. A hab mindkét folyamatnál legyen kemény, azaz megtartsa a habverő.
Az összeállított tészta alá egy méretre vágott sütőpapírt helyezünk, és ezen kisodorjuk. Így a tepsi mérete adott és a tészta nagyon könnyen mozgatható. Megkenjük a lekvárral, a tetejére simítjuk a diós habot, és előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt felszeleteljük.