Biryani hallal
2013. december 07. írta: meiszner.kati

Biryani hallal

biryanikis01.jpg

A biryani - egy rizses főétel sokféle fűszerrel ízesítve. Vannak halas, húsos, (főleg csirke, és bárány), tojásos, és zöldséges változatai. Ázsia, az arab országok, és az Indiai kontinens lakóinak közkedvelt étele. Megszámlálhatatlan variációban készítik, alapanyagaiban hasonlít a plovra viszont elkészítési módjuk eltérő. A plovnál a hús vagy akár az aszalt gyümölcsök a rizzsel együtt főnek, míg a biryani estében előbb megfőzik, vagy sütik külön a húst, és külön legalább félig megfőzik a rizst.

A biryani kifejezés perzsa eredetű beryā(n) بریان‎, - azt jelenti sült.
Ezért most egy perzsa halas biryanival kezdem a sort.

Hozzávalók 2 adaghoz

120 g édesvízi hal - ponty, amur, busa, illetve amit kifogtunk
1/4 teáskanál kurkuma
1/4 teáskanál őrölt koriander
1/4 teáskanál fekete bors

2 teáskanál citrom
2 gerezd fokhagyma
100 g basmati rizs - a jó rizs fontos mert ez az étel lelke
2 db tojás
3 közepes nem szétfövő burgonya
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriander
1/2 teáskanál fekete bors
1 teáskanál curry fűszerkeverék (az egyszerűség kedvéért)
csipetnyi fahéj

50g vaj, vagy ghí
1 nagy hagyma

A halat megszabadítjuk a szálkáktól, kis megmossuk, letöröljük, jól besózzuk, és meglocsoljuk a citromlével. Hagyjuk hűvös helyen legalább félórát pácolódni.
A rizst tisztára mossuk, amíg a víz átlátszó nem lesz, és 20 percre beáztatjuk, majd szűrőkanálban hagyjuk lecsepegni.
A burgonyát és a tojást héjastól megfőzzük.
A bepácolt halat bekenjük a fűszerekkel a szétnyomott fokhagymával, és egy serpenyőben egy kis vajon mindkét oldalán átsütjük, vigyázva hogy a fokhagyma meg ne égjen.
A rizst egy kis lábasban annyi vízzel feltesszük főni amely egy ujjnyira ellepi. A rizshez már ilyenkor szoktam egy kevés kurkumát adni, akkor szép egyenletesen eloszlik a fűszer sárga színe. A forráskor lefedjük, és ezután még 10 percig kis tűzön főzzük, majd hagyjuk még 10 percet utó duzzadni. (A rizst bő vízben is megfőzhetjük)

biryanikis04.jpg

A megfőzött lehámozott burgonyát és tojást kis kockákra vágjuk, összekeverjük második adag fűszerrel, sóval.

biryanikis05.jpg

Egy magas tűzálló tálat kivajazunk az alján elterítjük a főtt rizs felét, rásimítjuk a fűszeres burgonyás keveréket, erre kerül a sült hal, melyet kézzel kisebb darabokra szedünk, így egyben még egyszer tapintással ellenőrizhetjük nem maradt-e benne szálka.
Felülre kerül a rizs másik fele, és a tálat most már betehetjük az előmelegített sütőbe.

biryanikis06.jpg

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben és az összevágott hagymát kicsit megpároljuk benne.

biryanikis07.jpg

10-15 perc múlva kivesszük a sütőből a biryanit és a tetejére öntjük a vajas hagymát, és egyenletesen elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe és készre sütjük (vigyázzunk a hagyma meg ne égjen a tetején!)
Mindenféle savanyúságot, salátát, olajbogyót, citromot, hagymát adhatunk mellé a tálaláskor.

biryanikis03.jpgbiryanikis02.jpg

A biryanit sok esetben lefedve sütik, ennél a receptnél viszont a sült hagyma nem hagyja kiszáradni a rizst és a sült vaj pedig leszivárog, és átitatja a legalsó rizsréteget is.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr705679385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása