Zöldséges- halas farfalle recept  avagy masnitészta brokkolival, és lazacpisztránggal
2014. január 06. írta: meiszner.kati

Zöldséges- halas farfalle recept avagy masnitészta brokkolival, és lazacpisztránggal

masnitésztakis02.jpg

A tészta kifőzésének is vannak mesterfogásai. Van aki arra esküszik hogy egy kis olajat kell tenni a főzővízbe, mások leöblítik a megfőtt tésztát, és biztos vannak még ilyen tuti "bevált" módszerek.
Az igazság az egyéni ízlésben rejlik. Azt biztosan elismeri mindenki hogy a tésztakészítésben az olasz konyhát illeti az elsőbbség, így azt is elfogadhatjuk, hogy legjobb ha tőlük tanulunk új tésztaféléket, fogásokat, szószokat és önteteket.
Tehát a főzővízbe soha ne tegyünk olajat, mert akkor a tészta nem fogja úgy beszívni a szószt. Viszont mindig kerüljön bele só, különben ízetlen lesz a tésztánk.
Még soha sem próbáltam összeszámolni hányféle tésztát készítenek az olaszok, ebben biztos felülmúlnak mindenkit. Mivel egy tésztaszerető nép vagyunk egyre több tésztaféleség szivárog be a köztudatba, és némelyiknek már magyar neve is van. Ilyen például a farfalle, amely ugyan lepkét, vagy pillangót jelent, hát nálunk masnitészta lett belőle. Nem annyira légies, de találó.
A tésztát sokszor szoktam együtt főzni zöldségekkel, mint most teszem azt a brokkolival.

masnitésztakis01.jpg

A téli meleg időjárásnak köszönhetően a kertben már a brokkoli harmad vagy negyed terméseit szedem. Lévén olyan szerencsésen alakult az őszi kertrendezés, hogy több zöldségféle is bent maradt a földben. Természetesen ez nem egy véletlennek köszönhető. Már évek óta hagyom az utolsókig teremni a zöldségeket, lévén hogy nagyon jó klímájú a kert egy része, amit mediterrán mezőnek nevezünk.
Használhatunk fagyasztott brokkolit, is hozzá és elcsábulhatunk a zöldségesnél is egy kis brokkoli erejéig.

masnitésztakis03.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz:

200 g brokkoli
200g masnitészta
120-200g lazac (lehet friss, vagy pácolt gravlax)
2 evőkanál vaj vagy olíva olaj
2 gerezd fokhagyma

friss citromlé, frissen őrölt bors

A főzés két párhuzamos folyamatból áll , melyeket nem nehéz összehangolni, és még egy salátát is össze tudunk állítani közben.

A forró sós vízbe tesszük a tésztát, és majd a főzési idő utolsó 3-4 percében,azaz félidőben beletesszük a megmosott és kisebb darabokra szedett brokkoli rózsákat.
Párhuzamosan egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, majd a darabokra vágott lazacot is hozzáadjuk, időnként megkeverjük, vigyázva hogy a hal szét ne essen. A friss lazacot 8-10 percig sütjük, a pácolt halat 3-4 percig.
Amikor megfőtt, a brokkolis tésztát leszűrjük, előmelegített tányérra borítjuk, a tetejére szedünk a sült fokhagymás lazacból. Friss citromlevet facsarunk rá, és borsozzuk.
Megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr605737200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása