Fűszerek szerepe a táplálkozásban avagy miért rossz az ízetlen étel
2014. január 17. írta: meiszner.kati

Fűszerek szerepe a táplálkozásban avagy miért rossz az ízetlen étel

fűszerekkis02.jpg

Az íz nem csak élvezeti érték , hanem óriási jelentőséggel bír a szervezet működésére gyakorolt hatása által. Az étel íze fogja feléleszteni az emésztés tüzét, hogy minél tökéletesebben tudjuk elsajátítani az ételt. Ezért nem tápláló az ízetlen étel, a benne lévő vitaminok nyomelemek mit sem érnek. Az íz az az esszencia amely teljessé teszi az emésztés folyamatát. A fűszerek, melyek egyben gyógynövények is, biztosítják az ízt amely lehetővé teszi a táplálék hasznos anyag tartalmának elsajátítását. Az ízetlen nem finom ételt, a felmelegített ételt, a mikrohullámú készülékben kezelt ételt, a szervezet nem tudja feldolgozni. a vegyi úton előállított adalékanyagok, táplálék kiegészítők, szintén nem hasznosulnak, ballasztanyagokat, méreganyagokat képeznek a szervezetben, melyet az többnyire az ízületekben, epehólyagban vesében az erekben fog lerakni.
A másik fontos tényező a megfelelő folyadékbevitel. A  szervezet nehéz fizikai igénybevétele esetén csak a megfelelő folyadékbevitellel biztosítható az inak és ízületek rugalmassága. Célszerű az ízületi gyulladásokat, a degeneratív folyamatokat, és a sérüléseket megelőzni a megfelelő táplálkozással. Húsmentes vagy kevés húst, és sok zöldséget tartalmazó étrenddel ez el is érhető. A növényeknek igen magas a víztartalma, amely "élő víz" semmivel sem helyettesíthető.
A megfelelő erőnlétet pedig az igénybevétel idejétől függő megfelelő energia bevitellel tudjuk biztosítani.
A teljes értékű táplálkozás esetén még sportolóknál is elkerülhető illetve minimalizálható a táplálék kiegészítők alkalmazása.

fűszerekkis01.jpg

A mozgás és az edzés kiegészítéseként, rendkívül fontos a zöld fűszerek, és szárított fűszerek hozzáadása az ételhez melyek
• ízletessé tesznek
• vitaminok és nyomelemek gazdag tárháza
• segíti az emésztést
• növeli a felszívódást

korianderkis01.jpg

A gabonafüvek és a zöld mikro algákban található klorofil segít a máj, a vese méregtelenítésében, és a vér megtisztításában a fárasztó fizikai vagy szellemi megterhelés után. Ugyanakkor közismert mindezek kedélyjavító tulajdonsága is.

A zöld leveles növények fogyasztásának fontossága
• aktiválják a vitaminokat
• növelik az ellenálló képességet
• megvédenek a rákos folyamatoktól

Következik:
Milyen zöldleveles zöldségeket ismerünk?
A leveles zöldségek kíméletes elkészítési módjai
A leveles zöldségek fűszerezése.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr985761964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása