A halakkal még ha élve is de leginkább egy halas boltban, vagy pultnál illetve azok akváriumában találkozunk többnyire. Az utóbbi években Nálunk is gazdag a választék, és hála a budaörsi halpiacnak, az eddig elérhetetlen friss halak is rendelkezésre állnak. Csak tudjuk melyik mire való, és hogyan a legjobb elkészíteni.
A legkíméletesebb módja a halak elkészítésének a gőzölés, némi zöld fűszerrel, zöld hagymával gyömbérrel, melyet tehetünk a párolófolyadékba, vagy közvetlenül a halra. Ezzel az eljárással őrzi meg a hal legjobban eredeti ízét, aromáját. Hasonlóan ízletes és kíméletes még a hal párolása is. Ezt ajánlom alkalmazni a szárazabb halak esetében. Kis vajat, vagy olíva olajat adhatunk a pároló léhez, ehhez bármilyen serpenyő, vagy lapos lábas megfelel.
A lazacfélék közül a lazacpisztrángot szárazabbnak érezhetjük de ugyanúgy gazdag tárháza a telítetlen zsíroknak és vitaminoknak. Ezért a párolást választottam az elkészítéséhez.
Hozzávalók 2 adaghoz:
220-300 g lazacpisztráng filé
220 g zöldborsó
120 g sütőtök
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál fűszerkeverék (koriander, bors, édeskömény, kakukkfű, vagy borsikafű)
1 teáskanál mák
1/2 citrom (kezeletlen) vagy zöld citrom leve
A halat megöntözzük a citromlé felével, és lefedve a hűtőben fél órát hagyjuk pácolódni. A citromlé másik felébe beáztatjuk a mákot.
A zöldborsót ha fagyasztott előbb tegyük hideg vízbe, hogy felengedjen, majd ezt a vizet leöntve kevés vízzel amennyi éppen ellepi egy csipetnyi cukorral feltesszük főni. Amikor megpuhult, leszűrjük, a levet megőrizve, mert a pürésítésnél még szükség lesz rá. Botmixerrel pürésítjük, közben ha szükséges evőkanalanként hozzáadunk a főző léből majd átpasszírozzuk egy szitán hogy selymesen sima állagú legyen, felmelegítjük belekeverjük a citromba áztatott mákot, és 1 evőkanálnyi hideg vajat amelytől még selymesebb lesz.
A sütőtökből vékony szeleteket vágunk és az olíva olajon megsütjük, ügyelve, hogy meg ne barnuljanak a szeletek.
Amikor mindent előkészítettünk utoljára pároljuk meg a halat. A felmelegített serpenyőbe tesszük a megmaradt vajat, ezen 1-2 percig sütjük a halfilét mindkét oldalról, majd egy kevés zöldborsófőzetet öntünk alá és még 3 percig pároljuk benne.
Ezalatt az előmelegített tányérokra "felkenjük" a zöldborsókrémet, "melléfektetjük" a sütőtökszeleteket, és rájuk kerül, ha ügyesek vagyunk egyben a lazacpisztrángszelet.
A tetejét megszórjuk mákkal.