Amikor beleharapunk egy ilyen sütőtökös táskába és megízleljük a benne rejlő csodálatos harmóniát a mennyekben érezhetjük magunkat. Igaz ez elmondható minden fajta töltött tésztára, amikor frissen forrón megnyílik a benne rejlő titok. Titok még a szakácsnak is, mert ami a tésztán belül zajlik az a tiszta alkímia, igen ez már a főzés mágiája. Nem is tudom hogyan lehet előételként tálalni hiszen egy étkezést mégsem kezdhetünk a csúcsponton. Éppen ezért készítsünk belőle jó sokat, hogy elegendő legyen belőle mindenkinek, és csak kis Ízelítőket, savanyúságokat, tálaljunk mellé. A teljes kiőrlésű liszt, a sütőtök, a hagyma és a hidegen sajtolt olaj megfelelő minősége meghatározó. Mindezek együttes hatása adja az étel harmóniáját, tápláló de egyben könnyen feldolgozható jellegét. Ne maradjon el mellőle egy csilis ecetes szójaszósz, vagy egy vietnámmi halszósz kis tálkában ezek nélkül nm teljes az élmény!
Hozzávalók a tésztához:
400 g teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva (ha szokatlannak tartjuk használjuk a szokásos lisztfajtánkat)
só
meleg víz
A töltelékhez:
250-300 g sütőtök
1 közepes hagyma
3 evőkanál olíva olaj
só
bors
szerecsendió
3-4 evőkanál olíva olaj a sütéshez
A mártogatóhoz:
2 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
csili paprika amennyit szeretünk (bírunk)
A lisztbe belekeverjük a sót és összegyúrjuk annyi meleg vízzel, hogy nem túl lágy, de még kisodorható tésztát kapjunk. A gyúrást igen intenzíven legalább 10-15 percig végezzük, hogy nagyon sima és nyújtható legyen az eredmény. A kínai szakács a gyúrt tésztát még oda is csapkodja az asztalhoz, így kap egy nagyon rugalmas jól nyújtható állagot.
Amíg a tészta letakarva pihen, elkészítjük a tölteléket.
A hagymát összevágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A sütőtököt vékony csíkokra lereszeljük, és a hagymához adva megpároljuk, a végén sózzuk és beletesszük a fűszereket.
A tésztából kis golyókat formálunk, kisodorjuk , a közepére egy kiskanál tölteléket teszünk,és egy félholdat formálunk belőle. A széleket jól összedolgozzuk, hogy szét ne nyíljanak majd a sütés párolás során. A formájuk nincs igazából meghatározva a kis különbözőségek is megmutatják. hogy egy kézzel készült tésztáról van szó.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és belehelyezzük a táskákat. 2-3 percig sütjük amíg az aljuk kicsit megpirul, ezután felöntjük annyi vízzel hogy a táskák két harmadát ellepje, és lefedjük. A táskák 5-6 perc múlva magukba szívják a vizet és megfőnek. Forrón tálaljuk, a mártogatóval együtt.
3-4 db ot szoktam feladni előételként, vagy az asztalra helyezhetjük egy nagy tálban. A mártogatót viszont mindenképpen külön kis tálkában adjuk mellé, hogy ne csöpögjön szanaszét az asztalon.