Sütőtökös táskák sütve - főzve
2015. február 05. írta: meiszner.kati

Sütőtökös táskák sütve - főzve

Amikor beleharapunk egy ilyen sütőtökös  táskába és megízleljük a benne rejlő csodálatos harmóniát a mennyekben érezhetjük magunkat. Igaz ez elmondható minden fajta töltött tésztára, amikor frissen forrón megnyílik a benne rejlő titok. Titok még a szakácsnak is, mert ami a tésztán belül zajlik az a tiszta alkímia, igen ez már a főzés mágiája. Nem is tudom hogyan lehet előételként tálalni hiszen egy étkezést mégsem kezdhetünk a csúcsponton. Éppen ezért készítsünk belőle jó sokat, hogy elegendő legyen belőle mindenkinek, és csak kis Ízelítőket, savanyúságokat, tálaljunk mellé. A teljes kiőrlésű liszt, a sütőtök, a hagyma és a hidegen sajtolt olaj megfelelő minősége meghatározó. Mindezek együttes hatása adja az étel harmóniáját, tápláló de egyben könnyen feldolgozható jellegét. Ne maradjon el mellőle egy  csilis ecetes szójaszósz, vagy egy vietnámmi halszósz kis tálkában ezek nélkül nm teljes az élmény!

 Hozzávalók a tésztához:

400 g teljes kiőrlésű búzaliszt átszitálva (ha szokatlannak tartjuk használjuk a szokásos lisztfajtánkat)

meleg víz

A töltelékhez:

250-300 g sütőtök

1 közepes hagyma

3 evőkanál olíva olaj

bors

szerecsendió

3-4 evőkanál olíva olaj a sütéshez

A mártogatóhoz:

2 evőkanál világos szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

csili paprika amennyit szeretünk (bírunk) 

A lisztbe belekeverjük a sót és  összegyúrjuk annyi meleg vízzel, hogy nem túl lágy, de még kisodorható tésztát kapjunk. A gyúrást igen intenzíven legalább 10-15 percig  végezzük, hogy nagyon sima és nyújtható legyen az eredmény. A kínai szakács a gyúrt tésztát még oda is csapkodja az asztalhoz, így kap egy nagyon rugalmas jól nyújtható állagot.

Amíg a tészta letakarva pihen, elkészítjük a tölteléket.

A hagymát összevágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A sütőtököt vékony csíkokra lereszeljük, és a hagymához adva megpároljuk, a végén sózzuk és beletesszük a fűszereket.

sülttáskák02_1.jpg

A tésztából kis golyókat formálunk, kisodorjuk ,  a közepére egy kiskanál tölteléket teszünk,és egy félholdat formálunk belőle. A széleket jól  összedolgozzuk, hogy szét ne nyíljanak majd a sütés párolás során. A formájuk nincs igazából meghatározva a kis különbözőségek is megmutatják. hogy egy kézzel készült tésztáról van szó.

sülttáskák05.jpg

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és belehelyezzük a táskákat. 2-3 percig sütjük amíg az aljuk kicsit megpirul, ezután felöntjük annyi vízzel hogy a táskák két harmadát ellepje, és lefedjük. A táskák 5-6 perc múlva magukba szívják a vizet és megfőnek. Forrón tálaljuk, a mártogatóval együtt.

sülttáskák04.jpg

3-4 db ot szoktam feladni előételként, vagy az asztalra helyezhetjük egy nagy tálban. A mártogatót viszont mindenképpen külön kis tálkában adjuk mellé, hogy ne csöpögjön szanaszét az asztalon.

sülttáskák03.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr807141769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása