3 saláta az egészségért
2015. március 10. írta: meiszner.kati

3 saláta az egészségért

A fő alapanyagok csicsóka, sárgarépa, alga. Három saláta, hogy ne akkor kelljen táplálék kiegészítők után kapkodni, amikor már a szervezet betegséggel figyelmeztet bennünket a helytelen életmódunkra. Állapotunk mindennapos felülbírálásával és korrigálásával folyamatosan egyensúlyban tudjuk tartani szervezetünk állapotát. Egyszerűen a mindennapi étrendünkkel képesek vagyunk formálni, alakítani magunkat, aszerint, mire van szükségünk Így a lehető legtermészetesebb módon - amit szervezetünk egyben képes lesz beépíteni - az étellel rendszeresen bejutnak  ezek a létfontosságú anyagok.

Mindezen „hasznos” tápanyagokat tartalmazó saláták egyben finomak, és általuk egy új világ tárul fel előttünk, számos gasztronómiai élménnyel gazdagítva bennünket.

Csicsóka saláta

Hozzávalók

300 g csicsóka

20 szemi dió vagy kesudió durvára vágva

Az öntethez

fél citrom leve leszűrve

1 teáskanál méz

őrölt bors, őrölt szerecsendió, őrölt koriander.

Először elkészítjük az öntetet, az összes hozzávalóból, mert a csicsóka hamar megbarnul a hámozása után mindig rögtön öntözzük meg friss citromlével, vagy citromos öntettel. A csicsókát lehámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük, beleforgatjuk a citromos öntetbe és a dióval megszórjuk.
A csicsóka gázképző tulajdonsága miatt mindenképpen mértékkel fogyasszuk, másik ok a mértékletességre, hogy a szervezetünk 30-80 grammot képes belőle feldolgozni inzulin felhasználása nélkül. Tehetünk rá petrezselyem, vagy koriander zöldet, csírát, és némi chili paprikát, mindezek a receptben szereplő fűszerekkel együtt segítik a csicsóka emésztését.

 

A csicsóka eredetéről, szervezetünkre gyakorolt hatásáról, és termesztéséről ebben a korábbi posztban írtam.

Alga saláta

 

Hozzávalók

50 g kombu alga lap

5-6 gerezd fokhagyma

2 cm-es friss gyömbér

2 teáskanál miso paszta

2 teáskanál világos szója szósz

1 teáskanál barna szezám olaj (opcionális)

1/2 citrom, vagy zöldcitrom leszűrt leve


A kombu algát beáztatjuk egy éjszakára, Ezután forró tengeri sós vízben fél órát főzzük, majd egy szűrőkanálba kiöntjük, lemossuk.
A lapokat szépen egymásra helyezzük, és szorosan feltekerjük, majd vékony csíkokra vágjuk. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a végén szép hosszú algacsíkokat kapunk, olyanokat, mint a spagetti.

 


A miso pasztát, szójaszószt, szezámolajat,citromlevet,  összekeverjük a reszelt fokhagymával és gyömbérrel. Az algacsíkokat alaposan beleforgatjuk az öntetbe Ez lesz az alapsaláta. Kis üvegben néhány napig hűvös helyen eltartható (még a készételek tárolhatóságával kapcsolatos szigorú elveim mellett is)! Nagyon sokrétűen felhasználható az étkezéseink során.

Zöldsaláta algával

3salata05.jpg

A saláta zöld részéhez lemossuk a rendelkezésünkre álló salátaleveleket ( lehet jégsalátát, endíviát, cikóriát, rukkolát, édesköményt, spenótot, mangoldot, zöldhagymát stb. használni) és szintén szép hosszú csíkokra vágjuk. Ráteszünk negyed annyit az algasalátából, mint amennyit a zöld leveleink kitesznek. Meglocsoljuk némi citromlével, és az egészet egy villával, könnyű mozdulatokkal összekeverjük.

Végeztem némi kalkulációt azon rosszalló kommentárra reagálva, melyet a tengeri algák jelentőségéről szóló írásom kiváltott. Nevezetesen, elmarasztalnak, hogy a magyar családok mindennapos asztalára ajánlok egy olyan drága különlegességet mint, az algából készült ételeket.

A kombu alga 150 grammos csomagja 400- FT a Rákóczi téri kínai élelmiszerboltban. Ebből a négyszemélyes napi adaghoz 10 grammra van szükség, ez felfelé kerekítve 27-Ft, tehát megint csak felfelé kerekítve 7 forintba kerül egy adag kombu alga, amely fedezi a napi szükségletünket. Hogy miből? — főleg jódból és ezen kívül tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy az algafélék bármely zöldségnél több az ember számára szükséges vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Aki nem szereti a tenger ízét, annak a spirulina tablettába préselt változatát ajánlom. Tehát napi 7 forinttal megelőzhető a pajzsmirigybetegségek jelentős hányada, illetve az azokból adódó szövődmények. Nahát, és még finom is ?!!

Kimchi sárgarépából

Igaz hogy eddig csak a főzőiskolában mutattam be ezt a salátát (a legkedvesebb salátám!), de ha a szívemre tenném a kezem ez a három legkedvesebb salátám) úgy gondolom eljött az ideje szélesebb körben is közkinccsé tenni.

3salata04.jpg

1 kg sárgarépa julienre vágva

5-6 gerezd fokhagyma (opcionális)

1 evőkanál kimchi paprika, vagy más durvára őrölt paprika (kapható a Vámház kőruti Ázsia boltban, és a Török élelmiszer boltban) mindezek hiányában saját magunk is készíthetünk a kimchi-hez való paprikát, egyszerűen az egészben megszárított chili paprikát mozsárban összetörjük. Az erősséget saját ízlésünk szerint állítsuk be.

3salata06.jpg

A hosszú sárgarépa csíkokat, összekeverjük a sóval (mennyisége ízlés szerinti, az 1 kg sárgarépához kb 1 evőkanálnyi), hagyjuk egy fél órát állni, kézzel jól átdolgozzuk, átgyúrjuk, belekeverjük apaprikát , itt már egy új gumikesztyűben dolgozzunk tovább mert az erős paprika kicsípi a kezünket. Egy nagy üvegbe rakjuk, jól lenyomkodjuk a sárgarépát, hogy kimenjen belőle a levegő, és a tetejére egy nehezéket is tehetünk. Már másnap fogyasztható. A sárgarépából készült kimcsi inkább a friss saláták közé tartozik, nem áll el olyan sokáig mint akínai kelből készült változat. Előételként, levesek mellé, vagy nehezen emészthető ételekhez ízben és hatásában is egyedülálló. 

Koreában a kimcsi a rizs mellett a legalapvetőbb étel, amely nélkül elképzelhetetlen egy étkezés. Úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal bír, megkönnyíti az étel elsajátítását, és nagyszerű megfázás elleni szer.
A kimcsi mint minden tejsavas erjedéssel készült zöldségféle, és azok leve igen hatásosnak bizonyul másnaposság esetén. A koreai konyha jellegzetes étele, fermentált zöldségek, elsősorban kínai kel, nagyon erős fűszerezéssel. Nevezik még, úgy hogy gimchi és kimchee koreaiul kimtɕ ʰ i 

Általában piros erős paprikával készített, hagymával (vagy hagymalével), fokhagymával, és gyömbérrel savanyított a keresztesvirágúakhoz tartozó zöldségfélékből. Leggyakrabban kínai kelből, retekfélékből, karalábé levélből, daykon retekből készül, de ugyanúgy kerülhet bele, uborka, padlizsán, sárgarépa, és más zöldségfélék.

A koreai kimchi történelem, és még  három kimchi recept itt olvasható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr737254955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása