Francia almatorta
2015. október 16. írta: meiszner.kati

Francia almatorta

A tésztája nagyon vajas, az alma is vajjal készül és semmi fahéj, így teljesen érvényesül a többféle almából készült töltelék összetettsége. Van amelyik alma rögtön szétmállik, és van amelyik darabos marad, de mégis puha a főzés végére. Van köztük édes, savanyú, és borízű, és magas pektin tartalmú. Van amikor a sokféle illatos fűszer adja meg egy édesség jellegét, ebben a tortában két alapanyag, a vaj és a sokféle alma.  A torta eredeti változatát Franciaországban szedtem össze (ezért például nem is tortának nevezik), és fehér sima liszttel készítettem akkoriban. Most teljes kiőrlésű lisztet használok a süteményekhez is, melynek finomságát egyszerűen meghatározhatjuk, minden  attól függ hányszor szitáljuk át a megőrölt gabonát. 

almatorta01.jpg

Hozzávalók

350 g liszt
40 g finomítatlan bio nádcukor
200 g vaj
1 dl tejföl
kis só
1-1,5 kg alma minél többféle (starking, jonatán, zöld alma, bőralma, fudji, parker pepin a jelen válogatás)
50 g finomítatlan bio nádcukor
60 g vaj
ha nem volt savanyú almánk 1/2 citrom leve
100 g darált dió

A lisztet, és a cukrot a a keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a csipet sót és a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverőjével nagyon rövid idő alatt morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a tejfölt és ezzel szépen összeáll a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is előkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában.

almatorta03.jpg


Az almatölteléket viszont legjobb frissen készíteni. Ehhez feltesszük a cukrot kevés vízben főni, és ahogyan hámozzuk, és szeleteljük az almákat mehetnek egyenesen bele, így nem fog megbarnulni annyira a főzés során (így készítem a birsalma  sajtot is) Az alma válogatástól függően viszonylag gyorsan elkészül. Először levet ereszt, és gyakorlatilag amire ez elfő kész is van a töltelék. A tészta felét kisodorjuk, a torta forma méretére és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük. A megmaradt tészta felét kisodorjuk és 4-5 centiméteres csíkokra szeljük ez lesz a torta pereme. Szépen összedolgozzuk a forma aljában lévő tésztalappal a szegélyeket. Megszórjuk a darált dióval és rákanalazzuk az almatölteléket, majd elsimítjuk . Dió hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát  majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk, és a tészta peremét körben ráhajtjuk. A megmaradt tésztából vékonyabb kb 1 cm széles a forma mérete szerinti csíkokat szelünk, és ezekből rakunk rácsot befejezésképpen a torta tetejére. 

almatorta04.jpg


180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ne hagyjuk hogy erősen megbarnuljon a tészta!
A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.

almatorta05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr947972187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása