Kávébabból készült italt ősidők óta isszák Afrikában, hiszen maga a kávécserje is onnét származik. Igaz a kávé szó már arab eredetű „kavah” — nem a növényt, hanem magát az italt nevezték így. Magyarországon a török hódítás idején, Európa többi országaiban csak jóval később a XV-XVI. Században terjedt el a kávéfogyasztás, és az óta is, szinte töretlen népszerűségnek örvend.
A kávé egészségre gyakorolt hatásáról szóló „hivatalos állásfoglalások” igen széles skálán mozognak, a mérgezőtől a gyógyhatásúig. A legjobb, ha ebben is a mértékletesség vezérel bennünket.
A minőségi kávéfőzés alapja a jó minőségű frissen pörkölt és frissen őrölt kávé.
A professzionális kávépörkölésnek három fokozata terjedt el az olasz, a francia, és a bécsi. A pörkölés leglényegesebb a kávé egészségre gyakorolt hatásai közül, és mégis erről beszélnek a legkevesebbet. A legenyhébb pörkölés a bécsi, ez 240 ºC-ig történik, ekkor már felszabadul a koffein a csersav kötéséből, egyben ez a legerősebb koffein tartalmú pörkölés, ugyan úgy tűnik a bécsi pörkölésű kávéból nem olyan intenzív testes és aromás az espresso kávé, mint az erősebb pörkölésűekből. A következő fokozat a francia pörkölés itt a cukrok már karamellizálódnak — megégnek — és kancerogénné válnak. A harmadik legerősebb pörkölés az olasz itt már a kávészem egy része elszenesedett, tehát nem is kérdéses a rákkeltő hatása.
A másik fontos tényező a kávé savtartalma, méghozzá ez a bélrendszerre gyakorolt hatásánál fogva csökkenti a hasznos ásványi anyagok felszívódását, ezzel különböző hiánybetegségeket okozva. Blokkolja a kalcium felszívódását, amely különösen idős korban veszélyes. Vásárolhatunk savmentes kávét, vagy elkészíthetjük otthon, csak szokás kérdése. (így zárójelben jegyzem meg, hogy amiről eddig nem volt szó, hogy az egész kávéivás egy szokás csupán!)
A harmadik fontos tényező, hogy ha még nem is olyan kiváló minőségű kávéfajtáról van szó, akkor is a bio termesztésűt válasszuk. Azt tapasztalom, hogy a fogyasztó nem is akarja tudni, de még elképzelni sem szeretné mennyi vegyszert alkalmaznak az élelmiszerek termesztése és feldolgozása során. És a bio minősítés még mindig vörös posztó a legtöbb ember szemében, holott ez az elfogyasztott táplálékunk minőségének a meghatározója. Hogy mi történik egy kávéültetvényen nem is tudjuk igazából. Mennyi növényvédő és rovarirtó szert alkalmaznak. A feldolgozásnál, hogy praktikus csomagokból csak beletesszük a főzőbe, az instant kávéról már nem is beszélve, kőolaj alapú oldószereket alkalmaznak.
A tradicionális török kávét kardamommal készítik ez, ahogyan a fekete tea esetében itt is ellensúlyozza a kávé ártalmas tulajdonságait. A kávéfőzés módja is hatással van a koffeintartalomra.
Öszegezve kávé szervezetünkre gyakorolt hatását meghatározza az
• enyhe pörkölés
• savmentesítés
• organikus (bio) termesztés
• kardamommal való fűszerezés
A „fogyasztó” mindig saját maga választhat annak függvényében mennyire komolyan viszonyul egészségéhez. A mérték, és a minőség két olyan tényező, amely határt szabhat indokolatlan vágyainknak.
A kávé ősi elkészítési módja a „Török kávé”
A török kávét egy jazva nevezetű nyeles, tetején beszűkülő formájú, rézből, vagy kerámiából készült kávéfőző edényben készítjük. Ez lehet egyszemélyes, kétszemélyes, stb. a kávé mindig az edény 2/3 részét foglalja el. Érdekességként készíthetjük nyílt tűzön, vagy forró homokon a beduin világot idézve. Egyesek ugyan esküsznek a forró homokra, mint a minőségre ható jelentős tényezőre.
Kiválóan megfelel hozzá a bécsi pörkölésű kávé. A kávéőrlés az egyik sarkalatos pontja a jó török kávénak. Fontos, hogy nagyon finom szinte porrá őrölt kávéból készítsük — ettől függ a török kávé aromája.
A kardamomot kétféleképpen adhatjuk hozzá, vagy az egész hüvelyeket megnyitjuk, és pár percig forraljuk a vizet vele, vagy mozsárban a szemeket porrá törjük és a kávéval együtt adjuk a vízhez, majd a cukrot is beletesszük, mivel a zaccal együtt öntjük ki a kávét és a csészében, ha a cukor miatt felkavarnánk, amire leülepszik már ki is hűlne a kávé. Az első felforráskor csodálatos hab keletkezik a tetején, ha ezzel együtt szeretnénk kiönteni, vigyázzunk rá, könnyen elillan, elég pár másodperc forralás és már se híre, se hamva.
A török kávé mellé mindig egy kis pohár vizet adunk, hogy az esetlegesen megivott zaccot leöblítse.