A kávé és az egészség
2015. október 28. írta: meiszner.kati

A kávé és az egészség

Kávébabból készült italt ősidők óta isszák Afrikában, hiszen maga a kávécserje is onnét származik. Igaz a kávé szó már arab eredetű „kavah” — nem a növényt, hanem magát az italt nevezték így. Magyarországon a török hódítás idején, Európa többi országaiban csak jóval később a XV-XVI. Században terjedt el a kávéfogyasztás, és az óta is, szinte töretlen népszerűségnek örvend.

A kávé egészségre gyakorolt hatásáról szóló „hivatalos állásfoglalások” igen széles skálán mozognak, a mérgezőtől a gyógyhatásúig. A legjobb, ha ebben is a mértékletesség vezérel bennünket.

Először nézzük hogyan terjedt el és maradt fenn a kávéivás népszerűsége. A kávéfogyasztás  kezdetekben ugyan vallási eredetű volt alkalmazásának oka — az iszlámhívők kávéivás után tovább tudtak imádkozással virrasztani. Manapság is biztos a legtöbben élénkítő tulajdonságát tennék az első helyre, és csak utána következne a kellemes időtöltés, vagy mint feltétlen kísérője a társasági életnek, sőt még meghatározó tényezővé is vált, így ne csodálkozzunk, ha egy fogadáson miután felszolgálták a kávét sokan távozni fognak, ennek oka a diplomáciai etikett, mely szerint ez a jeles esemény végét jelenti. Egy kiadós ebéd után átsegít az elnehezülés időszakán, ezért különösen a munkahelyeken fontos befejezése lett az ebédszünetnek.
A minőségi kávéfőzés alapja a jó minőségű frissen pörkölt és frissen őrölt kávé.
Régen nyers kávét árusítottak, és házilag pörkölték egy zárt edényben, állandóan rázva, ez egy belső lapáttal rendelkező  kifejezett kávépörkölő edényben történik, amely, amelyet egy külső fogantyúval lehetett tekerni, kis üvegablakkal a tetején ahol ellenőrizhető volt mennyire pörkölődött meg a kávé (ez már teljesen a most divatos retro kategóriába tartozik, de nem szeretném ilyen olcsó címkével fémjelezni a kávépörkölést). Manapság elkényelmesedésünk egyik formája, a csomagolt pörkölt kávé, amelyből viszont igazi aromás kávét csak varázsolni lehet. Ennek további fokozata a csomagolt őrölt kávé árusítása, hiszen a kávé, mint sok más élelmiszer olajat is tartalmaz, ez pedig a levegővel érintkezve gyorsan avasodik.  Manapság is kapható a kávészaküzletekben nyers babkávé és lehet házi modern pörkölőgépet beszerezni.
A professzionális kávépörkölésnek három fokozata terjedt el az olasz, a francia, és a bécsi. A pörkölés leglényegesebb a kávé egészségre gyakorolt hatásai közül, és mégis erről beszélnek a legkevesebbet. A legenyhébb pörkölés a bécsi, ez 240 ºC-ig történik, ekkor már felszabadul a koffein a csersav kötéséből, egyben ez a legerősebb koffein tartalmú pörkölés, ugyan úgy tűnik a bécsi pörkölésű kávéból nem olyan intenzív testes és aromás az espresso kávé, mint az erősebb pörkölésűekből. A következő fokozat a francia pörkölés itt a cukrok már karamellizálódnak — megégnek — és kancerogénné válnak. A harmadik legerősebb pörkölés az olasz itt már a kávészem egy része elszenesedett, tehát nem is kérdéses a rákkeltő hatása.
A másik fontos tényező a kávé savtartalma, méghozzá ez a bélrendszerre gyakorolt hatásánál fogva csökkenti a hasznos ásványi anyagok felszívódását, ezzel különböző hiánybetegségeket okozva. Blokkolja a kalcium felszívódását, amely különösen idős korban veszélyes. Vásárolhatunk savmentes kávét, vagy elkészíthetjük otthon, csak szokás kérdése. (így zárójelben jegyzem meg, hogy amiről eddig nem volt szó, hogy az egész kávéivás egy szokás csupán!)
A harmadik fontos tényező, hogy ha még nem is olyan kiváló minőségű kávéfajtáról van szó, akkor is a bio termesztésűt válasszuk. Azt tapasztalom, hogy a fogyasztó nem is akarja tudni, de még elképzelni sem szeretné mennyi vegyszert alkalmaznak az élelmiszerek termesztése és feldolgozása során. És a bio minősítés még mindig vörös posztó a legtöbb ember szemében, holott ez az elfogyasztott táplálékunk minőségének a meghatározója. Hogy mi történik egy kávéültetvényen nem is tudjuk igazából. Mennyi növényvédő és rovarirtó szert alkalmaznak. A feldolgozásnál, hogy praktikus csomagokból csak beletesszük a főzőbe, az instant kávéról már nem is beszélve, kőolaj alapú oldószereket alkalmaznak.
A  kávé egészségre gyakorolt hatásának harmadik fontos tényezője a koffeintartalma.
A tradicionális török kávét kardamommal készítik ez, ahogyan a fekete tea esetében itt is ellensúlyozza a kávé ártalmas tulajdonságait. A kávéfőzés módja is hatással van a koffeintartalomra.
A koffeinmentes kávék közül inkább válasszuk a gőzöléssel előállított fajtákat.

Öszegezve  kávé szervezetünkre gyakorolt hatását meghatározza az

•    enyhe pörkölés
•    savmentesítés
•    organikus (bio) termesztés
•    kardamommal való fűszerezés

A „fogyasztó” mindig saját maga választhat annak függvényében mennyire komolyan viszonyul egészségéhez. A mérték, és a minőség két olyan tényező, amely határt szabhat indokolatlan vágyainknak.
A kávéról történő lemondás eredményességét meghatározza képesek vagyunk-e saját szervezetünkre gyakorolt hatását őszintén feltárni. Az ésszerű mennyiségű és kíméletes módon elkészített (értem ez alatt a termesztéstől a savmentesítésig zajló folyamatokat) kávé megengedhető, és szervezetünk is képes tolerálni.Legtöbben a reggeli kávé elhagyását elképzelhetetlennek tartják, mert akkor székrekedésük lesz. A leszokásnál mindig van egy átmeneti állapot, amikor a szervezet alkalmazkodik az új körülményekhez. A kávéivás elhagyásakor időszakosan alkalmazhatunk enyhe hashajtókat, vagy mértékkel erősebbeket, a kutyabenge kéreg teát, és a szennalevél teát.
Amit konkrétan ajánlok egy ájurvédikus készítmény, a három gyümölcsből készült Triphala" . Ez nem hashajtó, hanem a vastagbél normális működését állítja helyre. A kávéivás ceremóniáját pedig felválthatjuk a teaivásra, vagy a gabonakávékból készült ital fogyasztására.  Igen jól helyreállítja a leszokás időszakában egyensúlyunkat a karob tea.


A kávé ősi elkészítési módja a „Török kávé”


A török kávét egy jazva nevezetű nyeles, tetején beszűkülő formájú, rézből, vagy kerámiából készült kávéfőző edényben készítjük.  Ez lehet egyszemélyes, kétszemélyes, stb. a kávé mindig az edény 2/3 részét foglalja el. Érdekességként készíthetjük nyílt tűzön, vagy forró homokon a beduin világot idézve. Egyesek ugyan esküsznek a forró homokra, mint a minőségre ható jelentős tényezőre.


Kiválóan megfelel hozzá a bécsi pörkölésű kávé. A kávéőrlés az egyik sarkalatos pontja a jó török kávénak. Fontos, hogy nagyon finom szinte porrá őrölt kávéból készítsük — ettől függ a török kávé aromája.
A kardamomot kétféleképpen adhatjuk hozzá, vagy az egész hüvelyeket megnyitjuk, és pár percig forraljuk a vizet vele, vagy mozsárban a szemeket porrá törjük és a kávéval együtt adjuk a vízhez, majd a cukrot is beletesszük, mivel a zaccal együtt öntjük ki a kávét és a csészében, ha a cukor miatt felkavarnánk, amire leülepszik már ki is hűlne a kávé. Az első felforráskor csodálatos hab keletkezik a tetején, ha ezzel együtt szeretnénk kiönteni, vigyázzunk rá, könnyen elillan, elég pár másodperc forralás és már se híre, se hamva.
A török kávé mellé mindig egy kis pohár vizet adunk, hogy az esetlegesen megivott zaccot leöblítse.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr758027812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

5perc 2015.10.28. 22:36:38

A kávé, a mogyoró, a mandula, a kakaó, a gabonakávé és a kipufogógáz is pörköléssel készül. Ezek közül a kipufogógáz a legveszélyesebb, mert a gyomor és a belek védik a szervezetet a rákkeltő anyagok felszívódásától viszont a légutak és a tüdő nem .

meiszner.kati 2015.10.28. 22:44:11

@5perc: Elég hosszú lenne felsorolni mi minden rákkeltő, és tudni kell még hogy hol vannak a gyenge pontjaink, és mikor gyűlt össze az a kritikus mennyiség ezen anyagokból ami elindítja egy betegség folyamatát. A legkevesebb pedig éppen jó levegőből van.

szófogadatlan prókátor 2015.10.28. 22:44:59

Kedves cikkíró!
Ön nem szereti a kávét.

meiszner.kati 2015.10.28. 22:48:07

@meiszner.kati: No meg a rossz minőségű kávét sem!

5perc 2015.10.31. 21:20:35

Ne adjuk fel a reményt, hogy valaki talán hasznosnak tartja a leírás velejét:
- Aki szereti a kávét, igyon inkább teát! Mert "az egész kávéivás [csak] egy szokás csupán", ahogy a teázás is, akkor meg nem mindegy?
- Az olasz kávé erősebben pörkölt, ráadásul nem tea, meiszner.kati sem szereti, tehát rossz minőségű.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.10.31. 21:32:42

Olcsó önreklám, de passzol ide. Hadd ajánljam két saját posztomat (bár a második csak fordítás):
srbija.blog.hu/2011/06/26/fekete_leves_delszlav_modra
srbija.blog.hu/2011/10/16/a_kave_momo_kapor_irasa

A témában magyar nyelven született egyik leghangulatosabb írás pedig Zirig Árpádé: www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20140319-ez-az-igazi-kave.html

meiszner.kati 2015.10.31. 21:43:07

@bikmakk: Én is ezt a kávét szoktam venni, ha nem kapok a friss változatából. A reklámfilmen kívül minden ok. Ilyen finom porszerű kávét nem szeretnek nálunk őrölni. Többnyire nem is lehet a darálókat erre átállítani. Az alapanyag minősége után valóban a második fontos tényező, hogy ne forrjon fel a kávé. Mivel minden nap nem ugorhatunk el Olaszországba egy kávéért - igaz?

meiszner.kati 2015.10.31. 21:49:45

@5perc: Szerintem a lényeg az olvasó mit tart fontosnak. Az olasz pörkölésű kávé a legerősebb , ha "meiszner kati" választhat inkább a bécsit fogja kérni!

lüke 2015.11.07. 19:46:07

@meiszner.kati: szerintem a francia és a bécsi pörkölés a legerősebb!
www.kaffeezentrale.at/at/roester/Die_Rostgrade.htm

meiszner.kati 2015.11.10. 10:47:13

@bikmakk: a következő hozzászólásod nem publikus a link miatt.
Arról, hogy milyen pörkölésű kávék vannak elég régen - amikor a vendéglátást tanultam - a mixer avagy bárista tantárgy anyaga tartalmazta. Azóta sokat változott a világ van internet mindenféle nyelvű honlapokkal és persze újabb nézetek és pörkölések.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.11.10. 19:37:14

Ezt viszont nem igazán értem, hogy az előttem szóló kommentje miért lehetett publikus annak ellenére, hogy linket tartalmaz, az enyém pedig miért nem. Egyébként főként arra akartam rámutatni, hogy az általa linkelt oldal szerint sem a bécsi a legerősebb pörkölés. Az interneten végignézve sehol, egy oldalon sem szerepel olyan infó, hogy a bécsi lenne a legerősebb.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.11.10. 19:37:25

@lüke: Nem igazán értelek. Linkelsz egy német nyelvű honlapot (holott temérdek magyar nyelvűt is linkelhetnél, miért pont német...), amin feketén-fehéren le van írva, hogy a bécsi pörkölés a VILÁGOS francia pörkölésnek felel meg. A francia pörkölés ennél eggyel erősebb, az olasz (Espresso) pörkölés pedig a legerősebb. Egyébként ha már linkelgetünk, akkor tessék: www.rohebohnen.de/WebRoot/Store8/Shops/64353537/MediaGallery/coffee_roasting_grades.jpg

meiszner.kati 2015.11.10. 20:04:27

@bikmakk: Szerintem a bécsi a leggyengébb, de olvasd el még egyszer. Nekem nem kell linkelgetnem, a tanulás, és a tapasztalat egy bizonyos kor után elegendő. Legalábbis úgy gondolom nem kell bizonygatni itt a blogon egy álnévnek a szaktudásomat. Akik ismernek, voltak nálam, meghívnak előadni, vagy tanácsadónak eddig nem vonták kétségbe.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2015.11.12. 09:45:40

@meiszner.kati: Jesszus. Akkor fussunk neki még egyszer. Kár, hogy nem személyesen beszélgetünk, mert úgy látszik, minden kommentet támadásnak veszel. Pedig tök normális hangnemben írogattam. Ha egy kicsit más attitűddel olvasgatnád a kommenteket, akkor talán kiéreznéd például az én hozzászólásomból, hogy éppen azt mondom, amit te is.

Megpróbálom, utoljára. A szituáció a következő:

1. A posztodban leírod, hogy az olasz, a francia és a bécsi közül a bécsi a leggyengébb.
2. Én linkelem a saját posztomat (több mint egy héttel ezelőtt), melyben egyebek mellett én is leírom, hogy a bécsi a leggyengébb. De ez kevésbé releváns, mindenesetre tény.
3. November 7-én a "lüke" nicknéven kommentelő versenyző ideírja, hogy szerinte a "francia és a bécsi pörkölés a legerősebb" és ezt alátámasztandó, linkel egy német nyelvű honlapot.
4. Erre írom (még 8-án vagy 9-én, de nem engedted át a kommentet, csak ma), hogy nézze már át, amit linkelt, mert a linkje szerint sem a bécsi a legerősebb, hanem a francia. A bécsivel egy szinten a "világos francia" van (a linkje szerint), de az olasz mindkettőnél erősebb, ahogy a normál francia is. De más hasonló oldalakon is az olasz meg a francia erősebb, mint a bécsi (ennek alátámasztására linkelek egy képet). Persze én is voltam kávés szakoktatáson, de a jegyzetfüzetemet mégse linkelhetem, mert nincs fönt a neten.
5. Nekem ugrasz, pedig éppen téged védtelek a másik kommentelővel szemben, mivel szerintem ebben a kérdésben neked van igazad.

A szaktudásodat és a tapasztalatodat szerintem nem vontam kétségbe, de ha úgy érzed, akkor mutass rá kérlek, hogy melyik állításommal tettem ilyet. A blog.hu felületére pedig nem kötelező valódi névvel regisztrálni. Becsülöm azt, aki valódi nevet használ, de szerintem vagyunk egy páran olyanok, akik különböző okok miatt ezt nem szeretnék meglépni. Ettől még nem ér kevesebbet a véleményük. Főleg, ha kulturáltan fogalmazzák meg. Most egy kicsit elment a kedvem a blogod olvasgatásától, pedig témájában az egyik legjobb. :(

meiszner.kati 2015.11.12. 09:48:30

@bikmakk: köszönöm, valóban félreértettem!
süti beállítások módosítása