Amikor a gomba, hagyma, burgonya és a camembert sajt szimbiózist alkot a sütőben. Ugyan a szimbiózis kifejezés élőlények közti kapcsolatot jelent, nevezetesen, két vagy több különböző fajú szervezet hasznos együttélése, azaz a szimbiózisban résztvevő felek számára egyaránt kedvezőbb létformát jelent, mintha csak önmagukban élnének, a másik fél nélkül. Szóval mi történik amikor nem csak önmagában érvényesül a burgonya-gomba-camembert sajt, hanem együtt alkotnak valamit. Ilyenkor eredményképpen a sajt szépen behatol a legkisebb réseken a burgonya és hagymakarikák közé, a tetején pedig egy roppanós kérget alkot.
Hozzávalók 2 adaghoz:
300 g burgonya
1 nagy vöröshagyma
200 g gomba (lehet termesztett is)
1 nagy vagy 2 kisebb camembert sajt (ne sajnáljunk jobb minőséget választani)
só. bors
1 evőkanál vaj
A gombát, burgonyát hagymát vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk.
A gombának egy serpenyőben a vaj felével elfőzzük a levét.
Egy nagyobb vagy két kisebb hőálló tálat kivajazunk, és ebbe fogjuk rétegezni a hozzávalókat. Először a hagymakarikákat erre a burgonya felét, majd ráterítjük a gombát , megint hagyma és burgonya. A camembert sajtot félbevágjuk (nem egyszerű művelet, ha lágy azért, ha még éretlenebb azért, de egy vékony késsel kivitelezhető. A két (vagy négy) sajtkorongot a kéreggel felfelé ráhelyezzük a burgonyára. Ha takarékosak voltunk a megmaradt vajból tegyünk mindegyik sajtkorongra. 180-200 fokos sütőben sütjük, amíg enyhén barnulni kezd a teteje.
Amikor a villával megtörjük a sajtkérget, akkor csak arra vigyázzunk nehogy túl forrón nekilássunk.