SPÁRGA
2010. május 03. írta: meiszner.kati

SPÁRGA

Az egyik legértékesebb csemege a kertemben a spárga. Régen nyúlárnyéknak is nevezték. Latinul Asparagus officinalis.        

 

Története 

A spárga egyaránt őshonos Európában és Ázsiában, és főleg tenger és folyópartokon él. 

Már az óegyiptomiak is ismerték és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az ógörögök az általuk ismert másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották!  Ógörög spárgaábrázolásokat találtak már az i.e. 2700-ból . 

Magyarországon már a 15. század óta termesztették a főúri kertekben. 

Jelenleg Európában, Franciaország, és Spanyolország termeli a legtöbb spárgát szezonja április végétől június 10-20-ig tart. Ilyenkor zajlanak a spárgafesztiválok.A trópusi országokban, egész évben szedik a sípokat. Magyarországon pedig a spárgaszezon vége június 10 Margit napja. Ezután, már nem vágjuk ki a sípokat , hogy fejlődhessen, és erőt gyűjtsön a gyökere a jövő évi terméshez. A spárga sor az egyik legszebb látvány a kertemben , ha elég nedvességet kap akár másfél-két méterre is megnő, a hatalmas zöldtömeg, apró pikkelyszerű leveleivel. Azért egy-egy szálat le szoktam vágni belőle a virágcsokrokba. 

Tárolása 

Nagyszerű adottságai közé tartozik, hogy a fiatal spárgasípok a hűtőszekrény 1-4ºC fokos rekeszében és a pincében homokban 3-4 hónapig eltartható miközben nem veszít értékéből. 

Termesztése 

A spárga a szárzöldségek közé tartozik Európában 26 fajtát termesztenek. Ugyanannak a növénynek a termesztés módjától függően lehetnek a sípjaia zöld, lila és fehér színűek. Ugyan az igazi ibolya színt csak a Steiner'sVioletta fajta adja, amúgy, ha sok nap éri a zöldspárgát a csúcsa kicsit belilul. A zöldet sima síkágyban, a fehéret bakhátas művelési módon termesztik( erről bővebben a biokert címszó alatt) spárganövény hajtását sípnak nevezik. A  spárga csúcs ibolyaszíne alig okoz ízbéli különbséget a zöldspárgához képest. Ízében némileg hangsúlyosabb, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb a zöld spárga, amely kibújik a földfelszín alól és a napfény hatására válik zölddé. A fehérspárgának, teltebb érettebb ízei vannak. 

Mire ügyeljünk a vásárlásnál 

Lehetőleg egyforma méretű középvastag sípokat válasszunk, a vékony sípokat nem venném meg, frissességét ellenőrizhetjük alsó végén ,ne legyern sem összeaszott sem rothadt, vagy ha fonnyadt a csúcsban, szintén nem szabad megvásárolni. 

Hasznos tulajdonságai 

A spárgával készült ételek elősegítik a kloridok, foszfátok, húgysav és a többi szükségtelen salakanyag kiürülését szervezetünkből. Ennek köszönhetően fogyasztásával megelőzhetőek a szív és vesebetegségek , köszvény, reuma, cukorbetegség. 

A télen és húsvétkor fogyasztott nehéz ételek után a természet lehetőséget kínál a spárga formájában megtisztítani szervezetünket a lerakódott salakanyagoktól. Nem  eme tisztulási folyamat következményeként válhat vizeletünk erős átható szagúvá. Ez abszolút született alkati adottság, és nem a szervezet elsalakosodásának következménye. 

Negatív tulajdonságai 

Van aki a spárgára  érzékeny, ez kiderül rögtön  a növény első érintésekor, természetesen az ilyen emberek kerüljék a fogyasztását. 

Hatóanyagai és gyógyhatása 

Folsav tartalma kiemelkedő 100g spárga fedezi egy felnőtt  napi szükségletét. A folsavnak jelentős szerepe van a vérképzésben, és a hormonképzésben. A folsavhiány leggyakoribb következményei fáradékonyság, ideges nyugtalanság, csüggedés elkeseredettség, csökkent koncentrálóképesség, és a korai őszülés. 

Kálium tartalma is jelentős - segíti a víz kiürülését, savtalanít, salaktalanítja a szervezetet. 

Cink - erősíti a kötőszöveteket, és az érfalat, serkenti az agyműködést - hiánya okozhat csökkent libidót, hiányzó orgazmust, impotenciát. Ballasztanyagai  megszüntetik a bélrenyheségből eredő székrekedést. 

A provitamin védi a nyálkahártyákat. és élesíti a látást. 

B-1 vitamin az idegrendszer működésében vesz részt, különösen stressznek kitett esetekben. 

B-2 vitamin az anyagcserében fontos szerepe van, a sejtek energiaellátásában  a bőr körmök, haj felépítésében. 

B-6 piridoxin  - részt vesz a fehérjeszintézisben, életerőt ad. 

Niacin - a sejtenergiához, életörömhöz, és az alváshoz szükséges. 

Pantoténsav - életerőt és a haj színét adja. 

C vitamin az immunrendszernek, és az agyműködéshez fontos. 

E vitamin látásjavító ránctalanító, szívproblémáknál, gyulladásoknál, elősegíti a sebgyógyulást védelmezi sejtjeinket a szabad gyökök ellen.

Jó tanácsok és receptek a spárga elkészítéséhez 

A spárgaszezon kezdete április eleje, ettől kezdve akár minden nap szerepelhet étrendünkben. Nem véletlenül nevezik a zöldségek királyának, csodálatos ételeket készíthetünk belőle.  Magas fehérjetartalmának köszönhetően főfogásként is megállja a helyét. 

A spárgalé veszélytelen és hatékony vízhajtó,segít eltávolítani a vesékbe és az izmokba lerakódott oxálsavkristályokat, amelyek a csokoládé és az oxálsavban gazdag főtt táplálékok helytelenül elkészített és túlzott fogyasztása nyomán rakódnak le. 

Gyógyrecept 

A spárgalé segítségével lehet könnyíteni a köszvényes betegek állapotán. Naponta háromszor egy teáskanállal fogyasztunk belőle, mindig frissen kipréselve. 

Az izületi reumás panaszokon ,és  hugyhólyag gyulladás esetén pedig a gyökértörzs főzete segít. Ehhez 1evőkanál felaprított gyökértörzset leöntünk egy pohár forró vízzel, majd vízfürdőben félórát főzzük, leszűrjük, felöntjük forró vízzel az eredeti mennyiségre naponta háromszor fél pohárral iszunk belőle étkezés előtt. 

A spárga gasztronómiai alkalmazása, avagy mit főzhetünk a spárgából? 

A spárga rostos alsó részéből zöldség alaplevet készíthetünk. Egy liter spárgaléhez 200-300g szükséges. 

A főtt spárgát készíthetjük önmagában - forrón vajjal, vagy hidegen vinaigrette mártással. 

Klasszikus módja a spárga elkészítésének, összekötve magas lábasban főzzük kb.3/4 részéig érjen a forró víz, hogy a zsenge csúcsok a gőzben párolódjanak, így megtartják gyengéd aromájukat, és nem esnek szét. Ha nincs ilyen edényünk fektetve is főzhetjük a csúcsok alá téve egy porcelán csészét például, vagy párolhatjuk aromás bambuszgőzölőben. Másik fontos tudnivaló, ha fehér spárgát főzünk, ügyeljünk a gondos hámozásra, nehogy vékony csíkok maradjanak a héjból, mert keserű lesz az étel tőle, a fás részig vágjuk vissza, ebből zöldség fondant főzhetünk. 

A spárgát magas nitrát tartalma miatt ( 500 g- ban 350 mg ) nem szabad újból felmelegíteni !

Ételreceptek

Spárga leves 4 személyre

Pikáns jelleget adhatunk ennek a levesnek ha a fűszerekkel együtt apróra vágott szárított rákot teszünk bele.

8 szál megtisztított spárga 2cm-es darabokra vágva,
2 szál újhagyma, és 2 szál újfokhagyma a teljes zöldjével együtt összevágva,
1 kávéskanál őrölt koriander
1 cm-es gyömbérszelet csíkokra vágva,
1 evőkanál petrezselyemzöldje apróra vágva

 

Egy vokban, vagy serpenyőben vajat melegítünk, beleszórjuk a fűszereket, megkeverjük, pirítjuk 30 másodpercig, beledobjuk az összevágott zöld és fokhagymát, a friss gyömbért, 2 percig kevergetve tovább pirítjuk, hozzáadjuk a spárgát, ezzel is pirítjuk 2-3 percig attól függően mennyire zsenge, felöntjük 8 deciliter vízzel, megsózzuk, tetejére szórjuk a petrezselyemzöldet, és forrón tálaljuk. 

Vajas spárga 

A legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési módja a spárgának 

Kínálhatjuk meleg előételként, vagy egészben főtt újburgonyával, illatos főtt rizzsel önálló fogásként. Amennyire egyszerűnek tűnik olyannyira fenséges fogás. 

30 dkg spárga megtisztítva, 5-6 percig főzve, 5 dkg vaj, só 1/2teáskanálk cukor, fehérbors. 

A spárgát sós cukros vízben megfőzzük olvasztott vajjal, meglocsoljuk esetleg grillben ,rápirítjuk a vajat. (Számunkra az egyik legártalmasabb dolog  a megégett vaj, ezért vigyázzunk a hőfokkal) Az olvasztott vajhoz keverhetünk citromlevet, ettől csodálatos friss ízt kap ételünk. 

Mártások-öntetek a zöld spárgához 

Készíthetjük frissen főételként, vagy hidegen kitűnő előétel,  ilyenkor  néhány órával a fogyasztás előtt elkészíthetjük, akkor jól beérnek az ízek és átjárják a spárgasípokat. 

30 dkg zöldspárga egészben 4-5 percig főzve, vagy párolva. 

1 számú mártás: 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldjét,1evőkanál dióolajat fél citrom leszűrt levét 1 kávéskanál mustárt, kevés sót és fehérborsot, jól összekeverünk és a spárgasípokra öntjük. 

2 számú mártás: 2 evőkanál finom fehérborecet, 2 evőkanál olíva olaj, só, tárkony, párolt zöldhagyma. 

3 számú mártás: 1 teáskanál méz, ½ citrom leve leszűrve, 1 teáskanál mustár, 1evőkanál olíva olaj. Először az első három hozzávalót jól összekeverjük, utána lassan csorgatjuk bele az olajat folytonos keverés mellett, amíg szép sűrű öntetünk nem lesz. 

Spárgás omlett 

Amikor váratlanul több éhes vendég érkezik hozzánk gyorsan kihúz bennünket ebből a szorult helyzetből. Meleg reggeliként , vagy előételnek is elkészíthetjük.

 6-8 szál spárga finomra vágva, 1 evőkanál vaj, 5 tojás, 3 evőkanál tejföl, őrölt fehér bors.

A megolvasztott vajban puhára pároljuk a spárgát  3-4 perc alatt Felverjük a tojásokat a tejföllel beletesszük a fehérborsot és csipetnyi sót, és mérsékelten meleg sütőben a kívánt sűrűségűre sütjük. 

Gombás tészta spárgával

 

Különleges ízhatást érhetünk el ha hajdinatésztával készítjük. 

 30 dkg spárga megtisztítva fás végei levágva 3 centis darabokra vágva, 2 evőkanál. olívaolaj, 20 dkg erdei gomba megmosva 1/2 centi vastag szeletekre vágva, 40 dkg hosszúmetélt, 2dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma héjastól a kés lapjával szétnyomva, 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió, 10 dkg reszelt parmezán, só, bors.

A spárgát öt percig főzzük, hogy ne legyen teljesen puha, utána szűrőkanálban lecsepegtetjük. A főzővizet félretesszük.

Serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat beledobjuk a fokhagymát a gombát, sütjük amíg épp elkezd pirulni, hozzátesszük a főtt spárgát és még 2 percig pirítjuk.

Eközben a lobogó forró sós vízben megfőzzük a hosszúmetéltet. A száraztésztát 8 percig, a friss tésztát 5-6 percig főzzük. Szűrőkanálban lecsepegtetjük, hozzákeverjük a gombás spárgához ráöntjük a tejszínt, és folyamatos kevergetés mellett átmelegítjük, amíg kezd besűrűsödni, hozzákeverjük a parmezán 2/3 részét, a szerecsendiót és a borsot. Azonnal tálaljuk  minden adag tetejét megszórva a félretett parmezánnal. 

A félretett főzőlevet forrón csészékbe öntjük apróra vágott zöldfokhagymával és petrezselyem zöldjével megszórjuk és levesként a tésztával együtt feladjuk. 

Most mascarponéval készítettem tejszín helyett, mert nem lett volna idő megvárni amíg besűrűsödik, ezzel lerövidíthetjük a főzési időt.

  

Ajurvédikus recept 

Fűszeres spárga  V-P-K- 

A spárga fanyar és édes, hűt, és vízhajtó. Helyreállítja az egyensúlyt, és enyhe hashajtó tulajdonsággal bír. Mindhárom dósának megfelel. A Váta típus kicsit több cayenne borsot (a chili egyik fajtájából készült porszerű őrlemény), a Pitta típus több római köményt, a Kapha típus több fekete mustármagot adhat hozzá. 

500g spárga 3-4 cm-es darabokra vágva, 1 evőkanál ghí,  ½ teáskanál fekete mustármag, ½ teáskanál római kömény, ½ kávéskanál cayenne bors kis só. 

Egy serpenyőben felmelegítjük a ghít, beletesszük a mustármagot, és a római köményt, amikor a magok elkezdenek pattogni, beleszórjuk a cayenne borsot, és a spárgát is rögtön hozzáadjuk, rögtön megkeverve, hogy nehogy megégjenek a fűszerek. 10 percig lefedve pároljuk, közben többször megkeverjük. A spárga elvileg annyi nedvességet tartalmaz, hogy nem kell vizet önteni hozzá, ha mégis úgy látjuk, hogy száraz, és le akar sülni, 1-2 evőkanál vizet adunk hozzá, és rögtön lefedjük. A végén csipet sóval ízesítjük. 

Sáfrányos rizzsel és zöld mangó csatnival együtt szoktam készíteni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr741970080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása