Gombaleves három hozzávalóból
2010. május 17. írta: meiszner.kati

Gombaleves három hozzávalóból



A képen lévő leves, illatos szegfűgombából készült, de bármilyen friss erdei gomba megfelel hozzá. A termesztett gombát nem ajánlom, mert eléggé üres ízű levest kapnánk belőle.

Hozzávalók 2 adaghoz

1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (napraforgó, vagy olíva)
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
1 kis sárgarépa karikára vágva
100-150g erdei gomba
800ml víz
petrezselyem zöldje
frissen tört fekete bors, só

Az olajon 1-2 percig kevergetve megfonnyasztjuk a hagymát és a sárgarépát, hozzáadjuk a gombát és felöntjük vízzel. Hogy mikor fő meg a gomba az egy jó kérdés, mert a gomba nyersen a legpuhább. Ezt a levest azért főzzük sokáig, hogy minél tartalmasabb legyen a leve, ezért kell ennyi víz hozzá, mert elfő időközben.
Ha  gombát készítünk  mindig a végén tesszük bele a sót.
A tálaláskor apróra vágott petrezselyemzöldjét szórunk a tetejére.
Fogyaszthatjuk rozskenyérrel, vagy süthetünk hozzá cukkini lepényt.

Cukkini lepény

Ehhez a cukkinit lereszeljük, besózzuk, kis idő múlva a levét kinyomkodjuk, annyi teljes kiőrlésű liszttel összekeverjük amennyit felvesz, aki szereti egy tojást is keverhet bele, nedves kézzel lepényeket formálunk belőle, lisztben, vagy búzacsírában megforgatjuk, és forró olajban kisütjük.


Az olajban sütött ételek nehezen emészthetőek, ezért ritkábban fogyasszuk, vagy fokozatosan áttérhetünk a sütőben sütésre.

Ehhez a fenti nyersanyagot belesimítjuk egy kivajazott tűzálló tálba a tetejére vajdarabkákat teszünk és közepes tűzön 20-30 percre betesszük a sütőbe.
Adhatunk hozzá fokhagymás joghurt öntetet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr32011019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása