Rebarbarás lepény
200g teljeskiőrlésű liszt átszitálva, 100g hideg vaj, csipet só, kevés hideg víz
3-400g darabokra vágott rebarbaraszár, 2-3 evőkanál bio cukor, 100ml tejszín, 2 tojás
Készíthetjük eperrel vegyesen még finomabb lesz
A lisztet a vajjal gyorsan összegyúrjuk, hogy ne melegedjen meg a tészta, és 20 percre betesszük a hűtőbe. A hidegről kivéve, kisodorjuk, és egy kivajazott sütőformába simítjuk. Rátesszük a rebarbarát, rászórjuk a cukrot, és leöntjük az enyhén felvert tojások és a tejszín keverékével. 180 ºC 35-40 percig sütjük.
A legegyszerűbb rebarbara püré
3 evőkanál bio pálmacukor, 3 evőkanál víz, 10 szál rebarbara.
Először sűrű szirupot főzünk, majd beletesszük a megtisztított darabokra vágott rebarbarát, és megfőzzük, majd mixerrel pürésítjük. Ha piros nyelű rebarbarából készítettük, nagyon szépen mutat öntetként fagylaltokhoz, süteményekhez.
Gyömbéres rebarbara desszert
Egy lapos sütőtálban 700g meghámozott rebarbaraszárat megszórunk 70g bio pálmacukorral, 1 bio narancs lereszelt héjával, és kifacsart leszűrt levével, és 1evőkanál lereszelt friss gyömbérrel. 180 ºC sütőbe tesszük 30-40 percre. Kivéve hagyjuk kihűlni, majd hozzáadunk 200ml lecsepegtetett sűrű joghurtot (görög joghurt), habverővel elegyítjük. Szép üvegpoharakba kanalazzuk tetejét cukrozott gyömbérrel, és mentalevéllel díszítjük.
Clafoutis rebarbarával
Felverünk 400ml meleg tejet, 3 tojással, 3evőkanál cukorral, 3 evőkanál nem fehérített liszttel, 3evőkanál felolvasztott vajjal.
Egy nagy vagy több kis tűzálló tálkában megágyazunk 450gram meghámozott, kis darabokra vágott rebarbarával. Betakarjuk a folyékony tésztával, és 30-35 percig 190 ºC megsütjük. Ahogyan kivesszük a sütőből, megszórjuk vaníliával kevert bio nádcukorral, és melegen tálaljuk.