Diós kenyér
2010. július 05. írta: meiszner.kati

Diós kenyér

 

Már majdnem kalácsnak nevezhető a vajtól és a diótol olyan lágy karaktere lesz ennek a francia kenyérnek. Különleges előételek mellé, és sajtokhoz illik legjobban.

450g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 2x átszitálva
150g teljes kiőrlésű búzaliszt 2x átszitálva
30g élesztő
200ml tej vagy tejszín
250ml langyos víz
70g vaj
200g dió
1 teáskanál só
1 evőkanál bio barna nádcukor

Természetesen törekedhetünk, hogy minél többet a hozzávalók közül bio minőségben vásároljunk meg.

A vajat felolvasztjuk, és enyhén megpirítjuk benne a diót, majd szűrőkanállal kiszedjük. A pirítás egészen más jelleget ad, vigyázzunk meg ne égjen, mert nem csak az ízeket rontjuk el, hanem az égett vaj és a túlhevített dió káros az egészségre.
A langyos tej felével krémesre keverjük az élesztőt, a másik felében feloldjuk a cukrot és a sót.
A liszt közepébe alakítsunk ki egy mélyedést, és ebbe öntsük a tejes keverékeket, majd gyúrjuk össze. Amikor a tészta már összeállt fokozatosan adjuk hozzá a langyos és leszűrt olvasztott vajat. 8-10 percig jól dolgozzuk ki a tésztát.
Egy kelesztő tálat kiolajozunk és beletesszük a szép kis megformált cipót, majd lezárva meleg helyen a duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy óra alatt megtörténik. Ha nincs kelesztő tálunk egy fóliát olajjal vékonyan bekenünk, és ezzel zárjuk le a tálat, így ha túlkelne a tészta és eléri a fóliát nem fog hozzáragadni.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy deszkára, átgyúrjuk, kisodorjuk körülbelül egy cm vastagra és rászórjuk a pirított diót, amit a sodrófával belenyomunk, összetekerünk, és cipóvá formálunk. Fél órát kelesztjük.


A tésztát kétfelé osztjuk és szép formás kerek cipókat formálunk belőle. A tetejükön éles késsel néhányszor bevágjuk. Egy kivajazott sütőlemezre helyezzük, és betakarjuk a beolajozott fóliával. Fél órát hagyjuk kelni.
Előmelegített forró sütőbe tesszük. A sütési idő 30-40 perc. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.



   


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr162129820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása