Az E VITAMIN fontossága táplálkozásunkban
2010. július 18. írta: meiszner.kati

Az E VITAMIN fontossága táplálkozásunkban


Sok tudományos értekezésben méltatták az E vitamin- (alfa-tokoferol) értékeit, de mai napig nem minden orvos ismeri fel az E vitaminhiányt. Láthatjuk, hogy még ez az egy vitamin is mennyire fontos szervezetünk egészséges működéséhez.
    Már fél évszázaddal ezelőtt állatkísérletekben kimutatták, hogy amennyiben vas sókat adnak a patkányok ételéhez – amely lebontja az E vitamint – akkor a hímek sterilekké válnak, a nőstények pedig nem tudnak teherbe esni, vagy nem tudják kihordani a magzatot, az utódok koraszülöttek és különböző fejlődési rendellenességgel jönnek a világra. Az E vitaminhiánynál a felnőtt egyedeknél anémia, prosztata megnagyobbodás, máj vesebántalmak, izomleépülés, időelőtti öregedés jelentkezik. – Ugyanez megfigyelhető az embereknél, ha a vérükben kevés az E vitamin vagy teljesen hiányzik.
A telítetlen zsírsavak bőséges fogyasztása megnöveli az E-vitamin igényt.
1g egyszeresen telítetlen zsírsavra 0,3g E-vitamin
1g kétszeresen telítetlen zsírsavra 0,6mg E-vitamin
1g háromszorosan telítetlen zsírsavra 0,9mg E-vitamin szükséges.
Minimális adagja 8-12mg, korábban a napi átlagfelvétel 150mg volt,  de amióta az emberiség a finomlisztet választotta a teljeskiőrlésű helyett, kizárva ezzel a búzacsírát étrendjéből 7mg az átlagfelvétel. Az E vitamin különböző tokoferolok keveréke és a különböző olajokban, diófélékben, magvakban található. Az alfa tokoferol viszonylagosan ellenálló, a többi érintkezve a levegő oxigénjével, melegítés hatására, fagyasztáskor és hosszas tároláskor könnyen lebomlik. A sütés közben az olajban lévő E- vitamin 98 %-ban lebomlik. Ha az olaj  kémiai extrahálással (kivonással) készült abban E-vitamin egyáltalán nincs ugyanúgy, mint a finomlisztben, vagy a gyorsan elkészíthető pelyhekben és müzlikben.
Diófélék, friss búzacsíra, a hidegen préselt olajok, teljeskiőrlésű kenyérfélék, teljes gabonából készült kásák. Ennyi az E-vitamin tárháza.
Ezen kívül az E-vitamin csak akkor szívódik fel, ha a belekbe egyidejűleg zsírok és epe is van. Ha gyereket zsírmentes tejjel készült táplálékkal etetjük, az E-vitamin gyakorlatilag nem szívódik fel.
Az egyik funkciója az, hogy megvédje az oxidációtól a telítetlen zsírokat, a-vitamint, béta-karotint, a hipofízis hormonjait, a mellékvesékét és a nemi szervekét, közben maga az E-vitamin lebomlik.
    Az E-vitamin feltétlenül szükséges a DNS és RNS színtéziséhez, és részt vesz minden a sejtmag membránjának a kialakulásában. Ezen kívül, fontos a sejtközti struktúrák és kapcsolatok megerősítésében.
Tehát ennek a vitaminnak a hiányában a zsírsavak oxidálódnak, és a sejtstruktúrák lebomlanak.
    Az egyik jellemző megnyilvánulása az E-vitamin hiánynak a különböző szövetekben barnás pigment lerakódások megjelenése, amely a telítetlen zsírsavak oxidációjának eredménye. A nőknél a menopauza idején fokozódik a vitaminszükséglet, különösen, ha beleegyeznek a hormonális kezelésbe. Gyerekeknél a fogak színe elváltozhat Ca lerekódások lehetnek E vitaminhiány esetén.
    A terhes nők E-vitamin hiánya a leggyakoribb oka a vetéléseknek és koraszüléseknek.
233 önkéntesen végzett vizsgálat kimutatta, hogy ha 100ml vérben 0,5mg alá megy az E-vitamin mennyisége, a vizeletben megnő a kreatin érték, vagyis a lebomlott izomsejtek. A másik módja az E-vitamin hiány kimutatásának a vörösvértestszám, amelyek az oxigén jelenlétében lebomlottak. Megvizsgálható a lebomlott sejtek mennyisége bármely testszövetben – szemekben, májban, vesékben, izmokban. Így derült ki hogy a ki nem hordott magzatoknak kifejezett E-vitamin hiánya van.
Minden újszülöttnek kevés zsírban oldódó vitamin van a szervezetében (A, D, E, K). Ez azzal kapcsolatos, hogy abban a közegben, amelyben nő a magzat alig van oxigén, és rögtön a megszületéskor a belélegzett oxigén elkezdi rombolni az esszenciális zsírsavakat. Valószínűleg az E-vitamin hiány okozza a gyermekkori rövidlátást is.
Ha a terhesség alatt az anyának E-vitamin hiánya volt a levegő oxigénjének hatása előidézheti a vörösvértestek oly tömeges lebomlását, hogy sárgaság lép fel. Ennél az un. Hemolitikus sárgaságnál a sárga bőrszín a vörösvértestek lebomlásából ered. Amikor E-vitamint adnak,  abbamarad a lebomlás, és a sárgaság megszűnik.
Az E-vitamin hiány lehet az egyik alapvető oka az újszülöttek anémiájának, - a vörösvértestek lebomlása gyorsabb, mint keletkezésük. Ez megelőzhető ha a terhes E-vitamint kap illetve közvetlenül a szülés előtt egy nagyobb adagot (600 I.E.)
Az anémia bármely korban előfordulhat különösen a csecsemők, serdülők, a terhesség és a  menopauza idején. Ez hasonlít a vashiányos vérszegénységre, ilyenkor a vérvizsgálatkor a vér  E-vitamin  tartalmát is meg kéne vizsgálni – ugyanakkor ez ritkán írják elő, egyszerűbb vastartalmú gyógyszer felírása, ez még elmélyülhet azzal, hogy bizonyos vassók lebontják az E-vitamint. Ezért nem mindig hatásos a vassók növelése, még ha gazdagabb az étrend és B-vitaminokat is adnak. Ha vaskészítményt írnak elő 8-12 óra különbséggel kell az E-vitamint bejuttatni a szervezetbe.
    Az izomszövet sejtjei ugyanúgy gyengülnek és lebomlanak mint a vörösvértestek. Ha a terhesség idején nem volt elegendő E-vitamin, az újszülött izmai gyengék, nem tartja a fejét, későn kezd felülni, mászni, állni, járni. E-vitamin hiány esetén nem ritka az izomnyalábok szétnyílása, gyengesége, sérv. Az E-vitamin segítségével meg lehet erősíteni a szemizmokat és rendbe hozni a kancsalságot.
    Az izomsorvadás distrofia esetén az izomsejteket felváltja a hegesedés,  a korai stádiumban lévő  E-vitamin kezelés esetén ez nem történik meg.
Az E-vitamin növeli a férfiaknál a sperma minőségét növeli a spermiumok számát és aktivitását is.
    Az E-vitaminnak köszönhetően az oxigén gazdaságosabban használódik fel. Tapasztalt sportolók különösen alpinisták tudják, hogy az E-vitamin növeli a munkaképességet, és a tűrőképességet.
    A sebészeti hegek szebben gyógyulnak.
    A hegesedés különösen a szervezeten belül veszélyes, különösen a szívbillentyűk, májszövet, húgyhólyag esetében.
Djupontrem kontraktúra esetén a kézujjak merevsége, reumatizmus esetén az összenövések megelőzhetőek lennének, megfelelő E vitamin  tartalmú táplálkozással.

Jobb a fájdalomtűrő képesség, belsőleg vagy kenőcs formájában fagyások, égések, leégés, sebek, és szívizomgyulladás.
    Az E-vitamin védi az érfalakat. Hiányában könnyen alakulnak ki trombusok és vénás ér tágulat.
   
Született és szerzett szívbetegségeknél.
    Ha a szervezet el van látva megfelelő mennyiségű E-vitaminnal, akkor a máj megfelelően méregtelenít.
    E-vitamin feltétlenül kell a belső-elválasztású mirigyek normál működéséhez. A hipophizisben a legfőbb hormonális szabályozó szervben 200 szor több E-vitamin van, mint más szervekben.
     Amikor a telítetlen zsírsavak ez a csodálatos építő eleme a sejteknek E-vitamin nélkül lebomlik az oxigén hatására a szervezetbe, könnyen bejutnak a baktériumok és vírusok és allergének. A gyerekeknél fertőző betegségek lépnek fel
   Az E-vitamin és a C-vitamin gátolja a gyomor-bélrendszerben a rákkeltő nitrózaminok képződését.


Összegzés:
Ajánlott felvétel: 8-12 I.E-  (internacionális egység) napi 800 mg kb. 1200 I.E.


E vitamin tartalmú élelmiszerek: Csak növényekben és mikroorganizmusokban fordul elő. Búzacsíra olaj, napraforgó, dióolaj, mogyorófélék, magvak. A legtöbb zöldség, de különösen a fekete gyökér, édeskömény, paprika, szójabab E-vitamim tartalma jelentős.
 






 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr552159593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása