HACSAPURI  GRÚZ SAJTOS LEPÉNY
2010. augusztus 18. írta: meiszner.kati

HACSAPURI GRÚZ SAJTOS LEPÉNY

 

A hacsapuri többféle változatával találkozhatunk Grúziában utazva. Van ahol hajtogatott vajastésztából, máshol savanyított tejtermékükkel a „maconi”-val készítik, mérete a vasserpenyőéhez igazodik, amelyikben sütik. Ettem már élesztővel és szódabikarbónával készült hacsapurit is, de ezek már elvesztették nemzeti jellegzetességüket. Aki egyszer evett hacsapurit egész életében emlékezni fog rá, az olvadt vajas sajt és a puha de kicsit ruganyos tészta, amibe annyira fenséges beleharapni.
    A maconi helyett, amely egy grúz savanyított tejtermék, használhatunk tejfölt vagy joghurtot, esetleg kaukázusi kefirt. A liszt lehet fehérliszt, ebben az esetben nem fehérített bio finomlisztet használtam, és lehet kétszer átszitált teljes kiőrlésű búzaliszt is. A liszt mennyiségét nem szokták megadni csak a maconiét (joghurt), annyi liszt kell hozzá, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk, amely már nem ragad a kezünkhöz.
    A töltelékhez használt sajtok, eredetileg az imeretai grúz sajt, amelyet megtalálunk a budapesti Arbat élelmiszerboltokban, és még autentikusak maradunk, ha görög vagy bolgár brindza vagy sirene sajtokat használunk, végső esetben pedig valamilyen friss juhsajtot. A sós sajtot mindig vékony szeletekre vágva, ki kell áztatni vízben a felhasználás előtt.

A tészta hozzávalói: ½ liter maconi (joghurt), 1 tojás, ½ teáskanál só, és annyi liszt amennyivel közepesen lágy tésztát kapunk.
A töltelék hozzávalói: ½ kg sajt, 2 tojás, 50g olvasztott vaj.

1.    Elkészítjük a tölteléket. A sajtot szétnyomkodjuk egy villával, vagy burgonyanyomóval, belekeverjük a felvert tojásokat, és az olvasztott vajat. Aztán annyi golyót formálunk belőle ahány lepényt fogunk sütni és hideg helyen 2-3 órát hagyjuk „érni”.

2.    Elkészítjük a tésztát. Összegyúrjuk a hozzávalókat, annyiszor két cipót formálunk belőle ahány hacsapurit fogunk készíteni, és letakarva meleg helyen pihentetjük. Ebben az esetben is, mint az Indiai lepényeknél vegyük figyelembe, hogy ezekben az országokban nagyon meleg van, és a savanyú tejterméktől ott gyorsan megkel a tészta. Nálunk ehhez legalább egy órát szánjunk a kelesztésre.

3.    A cipókat kisodorjuk olyanra, mint egy vastag palacsinta, és akkora méretűre, mint az a serpenyő (ideális esetben vasserpenyő, de semmiképpen se használjunk teflonbevonatú vagy alumínium serpenyőt)) amelyben sütni fogjuk a hacsapurit.



4.    Az egyik lapra rákenjük a tölteléket legfeljebb fél centiméter vastagon, és ráhelyezünk felülről egy másik lapot, ujjainkkal jól összetapasztjuk, és szépen – először ahogy sikerül, a lényeg, hogy a töltelék ki ne folyjék sütés közben – körben megfonjuk a széleket.



5.    A vasserpenyőt felforrósítjuk, egy kiskanál vajal kikenjük, és belehelyezzük a hacsapurit fonattal lefelé, egy fedővel lefedve sütjük, mérsékelt tűzön 8-10 percig, amikor szépen megbarnult, vagyis megsült az egyik fele megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük a másik felét tovább. Még tehetünk kis vajat alá, ha szükséges.



6.    Amikor megsült egy tálra kiszedjük, és a tetejét megkenjük vajjal. Még melegen tálaljuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr262231837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása