Szilvás lepény
2010. augusztus 24. írta: meiszner.kati

Szilvás lepény

 A kelt tészta és a gyümölcs, azaz a gyümölcsös kelt tészta a nyári sütemények közül mindig teljes sikert arat. Nem bonyolult a kelt tészta készítése szinte nem lehet elrontani.
A sikerhez fontos
•     hogy friss élesztőt használjunk, ha szárított élesztőnk van, akkor még kovászt sem kell készíteni, csak egyszerűen először összekeverjük a liszttel és utána a többi hozzávalóval.
•    Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, ezeket időben vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy felmelegedjenek.
•    Meleg helyiségben dolgozzunk, amit nyáron nem lesz nehéz kivitelezni.
•    Jó minőségű lisztet használjunk, amelyet ha nem frissen őröltük szitáljunk át.



Hozzávalók egy gáztepsi méretű lepényhez
500g liszt
50g élesztő
50g bio barnacukor
250ml tej
100g vaj felolvasztva és szobahőmérsékletűre hűlve
csipet só
2kg kimagozott ízletes szilva, mert az ízetlen, vagy éretlen szilvából lehangoló
100g darált dió, vagy búzacsíra
5-6 evőkanál bio barna nádcukor
1 teáskanál fahéj
 

1.    Amikor a hozzávalók már szobahőmérsékletűek átszitáljuk a lisztet, egy nagy tálba.
2.    A tejet egy literes vagy nagyobb lábosban kicsit felmelegítjük. Azért kell nagyobb edény, mert ebben fogjuk keleszteni a kovászt, és sok bonyodalmat okoz, amikor kikel az edényünkből.
3.    A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és kevés lisztet és cukrot adunk hozzá, ezekkel simára keverjük, letakarjuk egy ruhával, és 20-30 percig kelesztjük. A kelesztés időtartama függ az élesztő minőségétől, és a helyiség hőfokától, ezért többször megnézhetjük közben.
4.    A liszthez hozzáadjuk a cukrot és a sót, egy mélyedést csinálunk a közepébe, és ebbe öntjük a megkelt kovászt, majd elkezdjük dagasztani. Amikor összeállt a tészta, fokozatosan adagolva a vajat, azt is beledolgozzuk. A dagasztást végezhetjük dagasztógéppel is eddig a fázisig, ezután mindenképpen javaslom pár percig kézzel kidolgozni a tésztát.
5.    Az edényt letakarjuk egy olajozott fóliával és kelesztjük, amíg a kétszeresére nem nő, ez kb. egy óra.
6.    A megkelt tésztát átdagasztjuk, gyúródeszkán kinyújtjuk egy sodrófa segítségével (ha nincs, megteszi egy üveg is) majd óvatosan áthelyezzük a sütőlapra, vagy tepsibe, amíg előkészítjük a gyümölcsöt addig kel a tésztánk is, ez kb 10-15 perc.
7.    A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk.
8.    A tésztára rászórjuk a diót és szépen sorban héjával lefelé, rárakjuk az előkészített szilvát. A tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral.
9.    180 ºC-os sütőben 45-50 percig sütjük.
10.    A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, aztán felvágjuk. Legyen türelmünk legalább addig várni, amíg langyos lesz, mert a kelt tészta melegen nagyon nehéz étel.



Ugyanezt a tésztát elkészíthetjük bármilyen gyümölccsel (sárgabarack, alma, füge).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr582242778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása