Lépésről lépésre a harmonikus táplálkozás felé
2010. szeptember 03. írta: meiszner.kati

Lépésről lépésre a harmonikus táplálkozás felé


Helyesem táplálkozni — ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy megvonjuk magunktól a kedvenc ételünket. Ez leginkább egyszerűen azt jelenti, hogy ízlelőbimbóinkkal új ízeket tanítunk, korlátozzuk a mértékletesség határára néhány megszokott ételünket, elengedő időt adunk magunknak arra, hogy minden sietség nélkül együnk, és élvezzük az ételt teljes egészében, csak rá fordítva minden figyelmünket. Amennyiben nagyon szeretnénk enni a számunkra nem kívánatos ételekből, kövessük az alábbi szabályokat, ez segít megtartani az egyensúlyunkat.
Olyan élelmianyagokat fogyasszunk együtt melyek, semlegesítik egymást, olyat, mint nehéz és könnyű, nedves és száraz, melegítő, és hűtő, édes és keserű, erős és fanyar, sós és savanyú.
Például, ha a zöld levelű salátát édes melegítő olajjal öntjük le, akkor a hűtő és szárító tulajdonságát enyhítjük.

Vata típusú embereknek:
Szezámos-kókuszos golyók

8 evőkanál mandula olaj
4 evőkanál pirított napraforgó mag
8 evőkanál kimagozott összevágott datolya
1 evőkanál narancslé
4-8 evőkanál juharszirup
2 evőkanál kakaópor
kókusz lereszelve, és kicsit megpirítva
szezámmag megpirítva

Keverjük össze a szezámmagot a kókuszbéllel. Egy másik tálban pedig az összes többi hozzávalót, ebből a masszából kis golyókat formálunk, és megforgatjuk a kókuszos szezámos keverékben. Hűtsük le.

Pitta típusú embereknek
Nyers zöldségek korianderes fehér bab szósszal

1 uborka meghámozva és 0.5 x 5 cm-es csíkokra szelve
1/4 édeskömény gumó csíkokra szelve
2-3 szárzeller 0,5 x 5 cm-es csíkokra szelve
1 csésze fehér bab egy éjszakára beáztatva
4 evőkanál összevágott koriander zöldje
1 teáskanál olíva olaj
só, bors

Jól mossuk meg a beáztatott babot, és vízben főzzük, amíg megpuhul . A vizet öntsük le róla egy másik tálba. A babot, koriander zöldjét és olajat pürésítsük botmixerrel finom krémszerűre, hozzáadva a bab főzőlevéből. Sózzuk, borsozzuk. A nyers zöldségeket elkészítjük a fentiek szerint és mártogathatjuk a babpürébe.

Kapha típusú embereknek:
Aszalt gyümölcsital

250 g összevágott szárított füge
2 friss alma meghámozva nagy darabokra vágva
250 g aszalt szilva
250 g mazsola
100-250 ml víz
1/4 tk gyömbérpor
3-5 szegfűszeg
1/tk. kardamon
1/2 tk ánizs vagy mandula koncentrátum
1 narancs leve

Az összes hozzávalót pároljuk egy mélyebb serpenyőben 20 percig, rendszeresen kevergetve és szükség szerint vizet hozzáadva. A narancslevet néhány perccel a főzés vége előtt öntsük bele.

Az állandó hyperstimulálás bizonyos ízekkel hozzászoktatja az ízlelőbimbókat. Fellép a megszokás, és növekszik ezen ízek iránti követelésünk.
Bizonyára ismert az a helyzet, amikor egy csipet só helyet már kettőt akarunk, és két kanálka cukor helyett - hármat. Viszont pontosan ugyanígy tudjuk megtanítani saját érzéseinket kevesebbel is megelégedni. Az egyetlen különbség, hogy a második esetben tudatos fegyelemre van szükség.
Próbáljunk meg például minden reggel a kenyérre fél kanállal kevesebb vajat kenni, mint előtte. A hét végére az adag már egész evőkanálnyival csökken. - és észre sem vettük hogyan történhetett meg ez a dolog. Ezt a módszert alkalmazzuk minden étellel: minden nap egy szelettel kevesebb sajtot, teszünk a kenyerünkre, egy kicsit kevesebb sót a krumplipürébe. Kipróbálhatjuk ezt a módszert az ebéd egészére például, csökkentsük a szokásos húsadagot 50 g-al és kompenzáljuk a különbséget nagyobb adag körettel, ezzel a módszerrel ésszerűen tudjuk csökkenteni az állati fehérjék fogyasztását.
Amennyiben Ön minden nap ily módon fogja csökkenteni a nemkívánatos ételek mennyiségét, akkor végül eléri a helyes egyensúlyt táplálkozásában, nem érezve eközben, semmilyen megvonást. A tudatos táplálkozás más módszereivel összhangban ez a technika nagyon megfelel mindazoknak, akik igyekeznek csökkenteni a zsír vagy húsfogyasztásukat. Ez a módszer megtanítja Önöket élvezni bármely étel legkisebb morzsáját.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr372269992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása