Gombatorta
2010. október 23. írta: meiszner.kati

Gombatorta

Minden kelt tészta számomra az otthon melegét, és a gyermekkort idézi meg a családi ünnepeket, és a vidámságot.
A tésztakészítéshez időben hozzá kell fognia a háziasszonynak, hiszen egyenletes meleg, és idő kell a kelesztéshez. Ettől ne ijedjen meg aki még nem dagasztott kelt tésztát, mert közben nyugodtan el tudjuk a készíteni az ebéd többi résztvevőjét.
Vannak egyszerű alapreceptek, most egy ilyent írok le lépésről lépésre.

Kelt tészta alaprecept hozzávalói
30-40g élesztő
2-3 evőkanál cukor
½ L tej
250g vaj
700-800g teljeskiőrlésű liszt kétszer átszitálva

Gomba töltelék hozzávalói
Most a kertben kivágott farönkökön növő Vendel gombából készítem, de bármilyen illatos gombát választhatunk hozzá.


300g gombát megmossuk folyóvízben, és apróra vágjuk.
2 közepes hagymát apróra vágunk
2 evőkanál vaj

bors

Egy nyolcszeletes gombatortához 350-400g lisztből készítjük a tésztát. A többi hozzávaló mennyiségét értelemszerűen ehhez igazítjuk.
A következő sorrendben állítjuk össze a kelt tésztát.
1.    100ml langyos tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és feloldjuk benne, majd meleg helyen állni hagyjuk.
2.    Egy nagy edényben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a maradék cukrot, és feloldjuk.
3.    Ebbe szitáljuk bele evőkanalanként a lisztet, ennek meghatározott célja, hogy a liszt telítődjön a levegő oxigénjével. Ettől nagyon szépen fog megkelni a tésztánk. 
4.    Óvatosan beleöntjük a megkelt élesztőt. Az óvatosság ahhoz kell, hogy ne érintkezzen a tejes folyadék a tál alján lévő felolvasztott vajjal. Először az élesztős tejet kezünkkel keverjük a lisztbe, és csak utána dolgozzuk bele a vajat. Erre azért van szükség, mert a zsírsejtek, ha bevonják az élesztősejteket, mintegy blokkolják azok aktív működését, ennek következményeként a tészta nem fog kellőképpen felemelkedni, nehéz, és sűrű marad.
5.    A dagasztás elején egy élő tésztánk lesz, amelyet alig tudunk megtartani a kezeink között. Akkor jó, ha az állaga olyan, mint egy sűrű házi tejföl. A további dagasztás folyamán elasztikussá válik, és ruganyos lesz.
6.    Amikor már nem tapad a kezünkhöz, és egyenletesen ruganyos, és puha, megformázzuk, és letakarva, 30-40 percig hagyjuk megkelni, amíg a tészta a duplájára nem nő. A legegyszerűbb egy kelesztő tálat használni, amelynek jól záródó fedele van. Ennek hiányában egy fóliát bekenünk olajjal, és ezzel fedjük le az edényt. Így ha annyira megkel a tészta, hogy eléri a fóliát, nem fog odaragadni hozzá.
7.    Elkészítjük a gombás tölteléket.


8.    A vajat felolvasztjuk, beletesszük a hagymát, és üvegesre pároljuk (ez azt jelenti, hogy ne piruljon meg).
9.    Hozzáadjuk a gombát, és 20-30 percig pirítjuk, ha kell kevés vizet öntünk alá. A Vendel gombát ennyi ideig kell főzni, más gombából készítve elegendő 10 percig pirítani.
10.    Amikor kész sózzuk, borsozzuk.


11.    Két cipót formálunk a tésztából. Először kisodorjuk az egyiket akkorára, hogy oldalt pereme is legyen a tortának, és ügyesen a formába helyezzük. Ebbe tesszük a gombatölteléket, elsimítjuk, kisodorjuk a másik cipót, amely csak akkora, mint a sütőforma. Ráhelyezzük a töltelékre, és összefonjuk a két tésztát a széleken.


12.    Előmelegített sütőben 180ºC-on 40-50 percig sütjük.

A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Ha melegen szeleteljük, kidőlhet a töltelék, és a meleg kelt tészta nagyon megterheli a gyomrot.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr892394218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása