Tengeri halfilé zöldségágyon
2010. december 03. írta: meiszner.kati

Tengeri halfilé zöldségágyon

A tengeri halfilé tetszőleges halfajta lehet, a vékony halfilé kiszárad főzés közben, mert már a fagyasztás közben a sejtekből sok nedvességet veszít. Ezért minél vastagabb a halfilé annál omlósabb lesz a belőle készült étel. A leértékelt fagyasztott áruval kapcsolatban, mindig vannak rossz előérzeteim, ez különösen hatványozódik a kényes hal esetében.  Elsősorban a fagyasztási módnak van jelentősége, a legjobb, amikor a kifogott és rögtön feldolgozott halat egy vízréteggel vonják be, ez a jégburok, védi a halat a kiszáradástól, és egyben garancia, hogy a szállítások és átrakások közben egyszer sem olvadt fel a termék (nem tudom mikor jelennek már meg a magyar üzletekben a felolvadást jelző csomagolások).
Az otthoni kiolvasztást a hűtőszekrényben, vagy hideg helyen tengeri sós vízben végezzük. Így az egész hal megtévesztésig hasonlít a frissen fogott halra, ezt láthatjuk a halkínáló jégágyon is, melyeket főleg tengerparti éttermekben láthatunk. Ugyan ha vannak ismereteink arról melyik halfajtát milyen hónapokban halásszák, akkor rögtön fogjuk tudni, például hogy júliusban a Földközi tenger menti éttermekben kirakott tintahalak, vagy más tengerből, vagy még az év eleji halászatból valók.


Amikor kiválasztottunk egy jó minőségű halfilét (szerencsések vagyunk, ha igazi friss halunk van) a többi hozzávaló a télire betárolt gyökérzöldségekből áll, mint sárgarépa, zeller, cékla, és hagyma.
Feltétlenül kell még kakukkfű, és oregánó, só, és bors, babérlevél, és olíva olaj.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Ehhez legjobb a sima gyaluval rendelkező reszelő, vagy az egyik  kedvenc konyhai eszközöm a zöldségmandolin.
Egy sütőtál aljára lerakjuk a babérleveleket, majd a céklaszeleteket, és megszórjuk a zöldfűszerekkel, és sóval, borssal, rá egy réteg hagymakarika, arra fektetjük a halfiléket, beborítjuk hagymával és felülről a sárgarépa és zeller szeletekkel, jól beborítjuk, közben ne feledkezzünk meg a további rétegek fűszerezéséről. Legvégül meglocsoljuk olíva olajjal, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Közepesen meleg sütőben, jó sokáig, legalább másfél két óráig sütjük. Ez idő alatt a zöldségek krémesen puhák, a hal pedig átveszi, magába szívja ezt az íz kavalkádot.
Sima főtt rizzsel, vagy hajdina kásával tálaljuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr932489707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balintpeter 2010.12.03. 11:23:56

Nem néz ki rosszul, hogy úgy mondjam. A receptet meg megcsinálom karácsonyra.
süti beállítások módosítása