SALÁTÁK FŐTT CÉKLÁBÓL
2011. január 17. írta: meiszner.kati

SALÁTÁK FŐTT CÉKLÁBÓL

Ezen salátákban közös hogy meghatározó elemük a cékla, különbözőképpen megfőzve Amikor egészben hőkezeljük a céklát vagy bő vízben főzzük, ilyenkor vigyázzunk, hogy ne legyen sérült a gumó, egyébként elveszti a szép színét, és süthetjük sütőben amikor sokkal jobban megőrzi színét és az ízét. A reszelt, vagy összevágott cékla nagyon könnyen elveszti szép színét, különösen ha túlfőzzük.

Ugyan már korábban is írtam arról hogy a cékla nem csak téli zöldség, mégis ebben az évszakban igazán szinessé teszi a téplálkozásunkat.

KÓKUSZOS CÉKLASALÁTA
 Hidegen vagy melegen egyaránt különleges étel.

 1 közepes cékla, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1/2 teáskanál őrölt koriander, 1/2 teáskanál őrölt bors
Az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztunk kevés növényi olajon,beletesszük a fűszereket, majd a finomra reszelt céklát 3-5 percig folytonos keverés mellett együtt pároljuk, majd meglocsoljuk friss citromlével (hogy a szép sötét színét megőrizze) megszórjuk kókuszreszelékkel, kevés vízzel felöntjük és mikor újból felforrt, lefedjük, és 10-15 percig kis tűzön pároljuk. A tűzről levéve még legalább félórát hagyjuk összeérni az ízeket tálalás előtt. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyem vagy koriander zöldjével



TÉLI CÉKLA SALÁTA
Köretként vagy önálló fogásként is nagyszerű.

Egyforma mennyiségű céklát, sárgarépát, burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és egyforma vékony szeletekre vágjuk. Veszünk feleannyi sós (kovászos) uborkát, vagy savanyú káposztát,  vörös hagymát vagy zöldhagymát, almát, ezeket pedig nyersen szintén összevágjuk. Főtt vörös babot is szoktam beletenni amikor az uborkával készítem. Egyéblként tartsuk szem előtt hogy a káposzta és az uborka nagyon nehéz, együtt.
Az így előkészített hozzávalókat egy nagy tálban jól összekeverjük de vigyázva hogy össze ne törjük a főtt komponenseket, majd megöntözzük, hidegen sajtolt napraforgó, vagy olíva olajjal, őrölt borsot adunk hozzá, és ha szükséges megsózzuk, illetve némi ecettel is megöntözzük. Ennek mennyisége attól függ mennyire sós az uborka illetve a káposzta.


SAVANYÚ KÁPOSZTÁS CÉKLA SALÁTA
Egyszerűen elkészíthető.

 1 közepes cékla, 20 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál napraforgó mag, 1-2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj.
A céklát héjában megfőzzük, vagy a sütőben megsütjük, kihűlve meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk, a savanyú káposztát összevágjuk, a vöröshagymát szintén vékony csíkokra szeljük.
Egy nagy tálba teszzük, megöntözzük hidegen sajtolt napraforgó olajjal,  jól összekeverjük, és megszórjuk a pirított napraforgómaggal.

ASZALT SZILVÁS CÉKLA SALÁTA
Pikáns különleges ízű.

1 közepes cékla, 1 kis doboz zöldborsó, 2 szál zöldhagyma zöldje, 4-5 aszalt szilva, ½ citrom leve 2-3 evőkanál olíva olaj, só, őrölt bors



Az aszalt szilvát  1 órára  beáztatjuk. A céklát héjában megfőzzük, meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, az aszalt szilvát is kis darabokra aprítjuk, majd egy nagy tálban minden hozzávalót összekeverünk. Legalább fél órát hagyjuk összeérni az ízeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr762589324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása