A világ népeinek 10 leghasznosabb konyhája
2011. február 15. írta: meiszner.kati

A világ népeinek 10 leghasznosabb konyhája

Az amerikai Forbes Magazin nyilvánosságra hozta azt a tíz országot, melyek kulináris tradíciói leginkább segítik, hogy jó formában legyünk és a leghosszabb életet biztosítják.

Foto:Getty Images


A legegészségesebbnek van elismerve a Japán konyha, ahol a nemzet 1. 5%-a szenved csak elhízásban. Ugyanakkor az átlagéletkor 82 év.


A nemzeti kulinária igen széleskörűen használ minden káposztafélét – a levelestől a brokkoliig – melyek nagyszerűen kiegészülnek a halakkal, és szójából készült ételekkel. A legfőbb szénhidrátforrás a nyomelemekben gazdag hajdinából készült tészta. Valószínűleg nem utolsó szerepet játszik, hogy a japánoknál nem szokás „dugig” teleenni magukat, hanem inkább befejezik az étkezést, amikor 80%-ig telt meg a gyomor.


Az egészséges ételek minősítésének második helyére – Szingapúr konyhája került, ahol az átlagéletkor, mint Japánban 82 év, és 1,8%-ot tesz ki az elhízott emberek aránya. Ugyan a táplálkozás alapját a rizs adja, az étrendben elég sok a zöldség, és a hal. Húst itt ritkán fogyasztanak. Az édesség iránti vágyaikat a helyi lakosok általában trópusi gyümölcsökkel, vagy gyümölcsös, alacsony kalóriatartalmú desszertekkel elégítik ki.

 


Az első három leghasznosabb között van Kína konyhája, annak köszönhetően, hogy az ételek két harmada zöldségekből, és gyümölcsökből készül, babfélékből, és teljes gabonákból, zöldfűszerekkel, gyökerekkel, gyömbérrel, és fokhagymával ízesítve. Lehetséges, ha nem lenne a sültek iránti szenvedélyük, a lakosság átlagéletkora jóval meghaladná a mostani 73 évet. A kövér kínaiak száma mindössze 1.8%.



Jó az étrendjük a Svédeknek, ugyan az itteni klíma nem ad az asztalra bőséges zöldség, és gyümölcs választékot. Azonban a jó tejtermékek, együttesen a fekete kenyérrel, hallal, és bogyós gyümölcsökkel, melyek a táplálkozás alapját jelentik, teszik lehetővé, hogy az átlagéletkor 81 év. Túltápláltnak tartják a svéd lakosság 11%-át.


Hogy miért nem híztak el a franciák, mikor közismerten szeretik a húst, péksüteményeket, csokoládét, magas kalóriatartalmú sajtokat, - talány marad. Itt a norma feletti súlya csak a lakosság 6,6%-nak van, és átlagban 81 évig élnek. Lehetséges, hogy a titok abban rejlik a franciák szeretnek gyakrabban kis adagokat falatozni, a zsírban sültek helyett a sütőben sülteket, és a grillezett, párolt ételeket részesítik előnyben.

 


Egyébként mindegyik a „kulináris tízbe” került országnak vannak saját titkai. A Földközi tengeri konyha (Olaszország, Spanyolország) közismert a tenger gyümölcseiről és az olíva olajról, Görögország titka a szardínia, és a padlizsánok, az izraeli étel híres a fűszereiről, a koreai. a kimcsiről, avagy az erős erjesztett zöldségekről. És ugyan Dél Koreában a kedvenc ételük marhahúsból készül, az éves számítás szerint a koreaiak ötször kevesebb marhahúst fogyasztanak, mint az átlag amerikai.
Fotók: Getty Images

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr702663968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.09.03. 21:07:09

Az átlagéletkor és az átlagos élettartam között óriási különbség van!

Ha Japánban az átlagéletkor 82 év lenne, az azt jelentené, hogy telis-tele vannak 100-120 évesekkel (hiszen máskülönben a csecsemők, kisgyerekek és fiatal felnőttek jól lehúznák az átlagot).

meiszner.kati 2014.09.09. 19:22:29

köszönöm átlagélettartamra gondoltam, ugyan ezt a kettőt nálam sokkal rangosabb helyeken is összekeverik.
süti beállítások módosítása