Petrezselyem
2011. április 18. írta: meiszner.kati

Petrezselyem

 

A Földközi tengeri mediterrán vidéken honos, legismertebb és széleskörűen használt az ernyősvirágúak családjába tartozó zöldfűszer, két fajtája ismert a gyökér és a levélpetrezselyem ezen belül pedig van sima, és a fodros levelű változat.



A petrezselyem termesztése
Termesztésekor a mag kikelése a kritikus időszak, nagymamám mindig azt mondta „na a petrezselyem mag először lemegy a pokolba” ez azt jelentette, hogy nagyon sokára kel ki a mag. Mindig később vetettük, mint a sárgarépa magot, mert nem szereti a hideg földet áprilisnál előbb ne vessük, illetve a talaj hőmérséklete 8-10 ºC, vagy e fölött legyen és mint minden más magvetésnél, a kelésig tartsuk nedvesen. Megkönnyíti ezt a feladatot, ha fátyolfóliával takarjuk. A nedvesség a továbbiakban is fontos, ezen kívül szereti a félárnyékos helyet, és a tápanyagdús talajt, melyet az ősszel elterített érett trágya és komposzt biztosíthatja. Általában ősszel mindig meghagyom a metélőpetrezselymet így a nagy fagyokig szedhető, ha némi fenyőlombbal takarjuk, akkor a hó alól is szedhető, és tavasszal, amíg az új vetés kikel, már van mit használni a konyhában. Különösen jó, hogy így a medvehagymával együtt nagyszerű pestót készíthetünk vele. Ezután még a virágjait is tudjuk használni a konyhában.

Jó szomszédok — rossz szomszédok
Szereti a retekféléket, melyet jelzőnövényként bekeverve a magokat egy sorba vethetjük a petrezselyemmel, így a korábban kikelő retek jelzi a sort ahová vetettünk, és a gyomlálás, kapálás során nem zavarjuk meg a sokára kikelő petrezselyem magokat. A vegyeskultúrában jó szomszédja még a paradicsom, és a hagyma.
Saját maga után ne vessük, azt nem kedveli, és nem is célszerű a kártevők miatt. A bársonyvirág távol tartja tőle a gyökérfonálférgeket.

Saját beültetésem a biokertből, petrezselyem, hagyma, saláta, feketegyökér vegyeskultúrában.

Tápanyagjai
A petrezselyem 290mg% aszkorbinsavat tartalmaz, ez ötszöröse a citrom C-vitamin tartalmának.
Gazdag nyomelemekben, így vas, kálium, foszfor, kalcium, és magnézium tartalma jelentős.
Flavonidokat, fehérjéket, és szénhidrátot tartalmaz.

A petrezselyem gyógyhatásai
Gyógyító céllal, alkalmazza a természetes gyógyászat, mint gyulladásgátló, vízhajtó, és epehajtó, vesekő betegség esetén a kövek kiűzésére, a fogíny erősítésére, és a látás megőrzésére.
Bedörzsölve enyhíti a méh és rovarcsípéseket. Főzete nagyszerű hajöblítő.
Nagyra értékelte a neves gyógyító Avicenna, és tisztítószerként javasolta a vese, húgyhólyag, és a méh betegségei esetén.

A petrezselyem tartósítása
A petrezselyemzöldjét megszáríthatjuk, ha sötét szellős helyen tesszük ezt, akkor szépen megőrzi a színét. A lefagyasztását ugyanúgy, mint minden más zöldség esetében nem ajánlom. Ha van kertünk, vagy egy cserépben szinte egész évben frissen a rendelkezésünkre áll.
Ajánlok egy petrezselyem saláta receptet, és a pestonak szinte állandó szereplője lehet, legalábbis a korianderes, bazsalikomos, medvehagymás változatoknak, egyébként annyi minden-be(hez) használja a magyar konyha, hogy nem igazán szorul kiegészítésre.

Petrezselyemlevél saláta
A petrezselyemlevél salátát a türelmesek salátájának is nevezhetjük, mert szépen le kell csipegetni a szárakról a levélkéket. Ezután megöntözzük egy kis olíva olajjal, megszórjuk sóval, és mint a legtöbb salátát kézzel összekeverjük. Egyszerűsége ellenére mégis különleges.



A petrezselyemzöldje nagy mennyiségben mérgező, tehát a fenti saláta inkább egy ízelítő mennyiségben szerepeljen a tányéron.

A szárát  a zöldségalaplébe belefőzhetjük, illetve bármi másba ahol csak az íze szükséges,  de az ételbe már ne vágjuk bele, mert sok durva rostanyagot tartalmaz.

A petrezselyemzöldjét mindig nagyon apróra vágjuk, ha az ételbe tesszük, vagy hagyjuk egészben amikor díszítésre használjuk. Mivel kevesen rágják meg az ételt olyan mértékben hogy folyékonnyá váljon a szájban (egyébként többek közt mennyi ízélményt lehet ezáltal veszíteni) az egészben lenyelt darabkái rátapadhatnak a gyomorfalra.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr322836704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása