Kapor
2011. április 28. írta: meiszner.kati

Kapor

 

A kaprot leginkább frissen használjuk, meleg ételeinkbe a főzés vége előtt 5-10 perccel tegyük. Sajátos aromás ízével, magas C vitamintartalmával, jelentős fiziológiai értékével, és emésztést segítő tulajdonságaival az egészséges táplálkozás közismert fűszernövénye.


A Földközi tenger vidékén már a Római Birodalom idejében elterjedt, de még régebben használatos volt a közel Keleten. Érdekes, hogy a mai vietnami konyhába a franciák hozták a kaprot, és főleg Délen használják.


Termesztése


Az ernyősvirágúakhoz tartozó egynyári növény. Napos helyen különösen aromás íze lesz. Szereti az állandó nedvességet, és a komposzttal előkészített talajt. Helybe vessük, mert az átültetést nem szereti, 25-30 cm-es sortávolságra, ahogyan a talaj 7-10 ºC fölé melegszik, valamikor április közepén, végén kikelnek a magok. Vethetjük ősz végén, vagy tavasz elején. Legjobban az előző évi magok kelnek ki, emlékszem nagymamám kertjében lépten-nyomon felbukkant egy-egy kaporvirág, aztán amikor beérett megint szétszórta a magját, gondoskodva az utánpótlásról. A folyamatos kaporellátás biztosítására szakaszosan vessük.

 


Jó szomszédok-rossz szomszédok
Az uborka közé vethetjük, mert nem csak az üvegben vannak jól meg egymással. A káposztafélék, sárgarépa, hagyma, cékla közé is vethetünk belőle. Jó talajtakaró, amíg nem virágzik fel, és távol tartja a levéltetveket.


A kapor gyógyhatása


Az olaja megfázás ellen a magok főzete emésztéssegítő, szélhajtó ezért szokták szoptató kismamáknak ajánlani, ezen kívül gyomorfájdalmakra és álmatlanságra is ihatjuk. A csuklás megszüntetésére szintén jó a kapormag tea. Felébreszti az étvágyat, és aktivizálja az emésztést. Növeli a bél perisztaltikát. Fontos része az elhízás leküzdésére irányuló kúrának, a máj és epehólyag betegségek, és a savtúltermeléssel összefüggő gyomor nyálkahártya gyulladás kezelésének.
A kapor olajat alkalmazzuk, mint sebgyógyító, és a bőr allergiás viszketésénél.
A zöld kaporlevélből készült pakolás csökkenti a szem fáradságát, és gyulladását.


A kapor gasztronómiai felhasználása


A zsenge leveleit áprilistól a fagyokig szedhetjük. Legjobban illik a halételekhez, nem véletlenül használják olyan széleskörűen az Északi országokban. A virágernyőt savanyúságokhoz, kovászos, és sós uborkához adjuk. A beérett magot a gyógyászatban és illóolaj kinyerésére szedik, az ételekbe frissen, szárítva, és pirítva használhatjuk saláták ízesítésére, levesekbe, zöldséges ételekbe, és belesüthetjük a péksüteményekbe, és kenyérbe. Készíthetünk kapros ecetet, olajat, és vajat.

A kaporvirággal díszíthetjük tálaláskor az ételt, a tányérokat, és készíthetünk vele asztaldíszt.

A kapor tartósítása

Szárítva, ecetben, olajban eltéve.

Kapros medvehagymás saláta

egy nagy csokor kapor
kétszer annyi medvehagyma
egy pohár tejföl (2dl amennyi régen volt egy tejfölös dobozban).
A zöldeket apróra vágjuk, kicsit megsózzuk, és összekeverjük a tejföllel.

Kapros borsos marinád

Ennek az aromás ecetnek amely gyakorlatilag egy páclé az elkészítése gyors és egyszerű.
egy pohár gyümölcs ecet
egy csokor kapor megmosva és leszárítva
egy teáskanál jó minőségű fekete bors

Egy kis edényben felforraljuk az ecetet, és még kis tűzön két percig főzzük, majd beletesszük az egész borsszemeket, és egészben a kaprot. Amikor kihűlt egy sötét üvegbe öntjük. Egy hét után már használhatjuk. Ugyanígy készíthetünk bors és kapormagos ecetet.
Ezzel a fűszeres ecettel pácolhatunk zöldségeket, halat, és húst egyaránt.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr982863386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása