Segítsünk a májunknak
2011. augusztus 12. írta: meiszner.kati

Segítsünk a májunknak

A legjobb zöldség mellyel segítünk a májunknak az articsóka.


Az ókori görögök úgy tartották, hogy az emberi lélek a májban lakozik. Számukra a máj az érzelmek eredete volt. 

Az ősi kínai orvoslás pedig, úgy tartotta, hogy a májban lakozik az életerő.

Mi nem gondolunk rá, mindaddig, amíg nem fog jelezni, hogy valami baj van. Mivel a máj nem „fáj” ezért szinte mindig későn kezdünk odafigyelni rá.Pedig még az egészséges máj is törődést igényel. A rossz májfunkció eredményeket, akár még helyre is hozhatjuk, ha értelmesen fogunk táplálkozni.


Minden, amit eszünk keresztülmegy a májon. Úgy működik, mint egy szűrő, amely megvédi az emberi szervezetet az ártalmas, mérgező anyagoktól. A máj felel a legtöbb tápanyag felszívódásáért. Ezt fontos tudnunk a májbetegségek esetében. Ártalmasak számára nem csak a vírusok, hanem a gyakori gyógyszerfogyasztás, a nem teljes értékű táplálékok, az alkoholfogyasztás, a vad diéták, a zsíros étel, a dohányzás, az ökológiailag szennyezett környezet, és munkahely, a vegyszerek. A máj mindezekre érzékenyen reagál, akár hányinger és gyengeség formájában.

Feltétlenül meg kell ismerkednünk az egészséges táplálkozás alapvető elveivel. Legyenek ismereteink arról milyen táplálék, és milyen élelmiszerek, amelyek nem ártanak a májnak (és nekünk, hiszen a mi májunkról van szó!) , és tudjuk melyek segítenek neki.
A májbetegségek esetén részletesen tanulmányozni kell az élelmiszerek címkéit, és elfogultan viszonyulni mindazon ételekhez melyek az asztalon vannak.


Néhány ajánlás melyre érdemes odafigyelni a májbetegség esetében.
Kis mennyiségű ételt fogyasszunk egy étkezésen belül, és gyakrabban együnk.


Jól meg kell rágni az ételt, hogy a nyál megkönnyítse a máj munkáját.


Zárjuk ki étrendünkből az erős kávét, alkoholt, buborékos italokat!


Semmiféle olajban zsírban sült ételt ne fogyasszunk!


Ne vigyük túlzásba a hús és hústermékek fogyasztását, melyek lebomlása során ammónia keletkezik — ami a legkülönbözőbb májbetegségekhez vezet.


A nagy mennyiségű magas vastartalmú ételek izgatóan hatnak a májra, kivételt képeznek a vérszegénységben szenvedők.


Kerüljük a füstölt készítményeket, és más nátrium tartalmú sós termékeket. A máj betegsége végtag ödémához vezet, és a szervezetben levő felesleges nátrium még tovább rontja a helyzetet.


A májbetegségben szenvedők esetében megnő a csontritkulás veszélye. Ezért fontos magas kalciumtartalmú élelmiszereket fogyasztani, mint a hal, és a tejtermékek.


Többnyire főtt zöldségeket fogyasszunk, és korlátozzuk a nyers zöldségek fogyasztását.


Igyunk frissen préselt leveket, de mindig vízzel higítva.


Kérjük ki szakember véleményét az étrendünk összeállításakor.


Májbetegség esetén, kerüljük az alábbi élelmiszereket: füstölt kolbász, húskonzervek, vörös húsok, belsőségek, olajban, és zsírban sült ételek, rántott ételek, zsíros és füstölt halak, halkonzervek, sós ételek, gabona korpák, durvára őrölt lisztek, friss rozskenyér, kovászos és sós uborka, kekszek, babfélék, fokhagyma, póréhagyma, paprika, gombák, körte, szilva, meggy, torma, mustár, chili paprika, olíva bogyó, telítet zsírok, finomított olajok, tejszín, csokoládé, kakaó.
Ne fogyasszunk főtt sült, és töltött tojást
Bizonyos diéták, szintén rosszhatással lehetnek a májra, különösen a monodiéták, és az alacsony kalória tartalmú diéták. Ezért a májbetegségek esetében és megelőzésére legyünk körültekintőek, és ne vágjunk bele a különböző krumpli tojás és egyéb hihetetlen vad diétákba.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr63150047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása