Aktualitást ad, hogy megérett a mogyoró, elkezdett potyogni a bokrokról. Vendégséghez egykét nappal előbb megsüthetjük, mert jól eláll néhány napig a melegben is, adhatjuk önállóan egy teához, vagy kávéhoz, és lehet kiegészítője egy ünnepi desszertsornak, mint ahogyan Nálunk szokás volt.
Ez a sütemény számomra valóban a gyerekkort idézi fel, még a dédnagymamámtól maradt rám a receptje, és most már értem miért csak a téli ünnepek süteménye volt — a nagy melegben igen nehéz bánni az omlós vajas tésztával. Mégis a legkedvesebb vendégeimnek évszaktól függetlenül mindig megsütöm.
Tészta hozzávalói:
10 dkg vaj
20dkg liszt
1 tojás sárgája
csipet só
2-3 kanál langyos víz
A lehűtött hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk. Igyekezzünk csak az ujjunk hegyével hozzáérni a tésztához, hogy minél kevésbé melegítsük fel, sőt a vajat először lehet egy nagykéssel összevagdalva a lisztbe dolgozni. Két egyenlő részre osztva fóliába csomagolva egy fél órára betesszük a hűtőbe.
Töltelék hozzávalói:
20 dkg porcukor
5 tojás sárgája
20 dkg darált erdei mogyoró ledarálva
3 szelet csokoládé
6 tojásfehérje
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, és a vízfürdőben felolvasztott csokit fokozatosan beledolgozzuk. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és ugyanúgy, mint a piskótánál, lágy mozdulatokkal felváltva kanalanként beledolgozzuk a mogyorót és a kikevert cukros-csokis tojássárgákat.
Kivesszük a hűtőből a tésztát és egy téglalap alakú tepsit előkészítünk - kivajazzuk, az egyik felét a tésztának kisodorjuk (megkönnyíti a tepsibe helyezést ha sütőpapíron sodorjuk ki) ez a legnehezebb mutatvány az egész folyamatban, a tésztának nagyon vékonynak kell lennie. Ráöntjük a tölteléket egy simító lappal elegyengetjük, kisodorjuk a másik lapot, és a sodrófára feltekerve ráengedjük a töltelékre, néhány helyen villával megszurkáljuk, hogy sülés közben egyenletes maradjon a felső tésztalap.
180 fokos sütőben addig sütjük csak, hogy a tészta fehér maradjon, kivéve ellenőrizzük, hogy átsült-e a töltelék. Hagyjuk a tepsiben kihűlni. Szép egyforma kocka alakúra kivágjuk, és tálra rakjuk, tetejét megszórhatjuk porcukorral.