Cékla - mangold - sütőtök basmati rizzsel
2011. október 06. írta: meiszner.kati

Cékla - mangold - sütőtök basmati rizzsel

A felvételt a Monitor magazin készítette www.monitormagazin.hu

Miso leves shitake gombával

Személyenként egy leveses csészébe 1 teáskanál misopasztát, néhány szelet beáztatott és szójaszósszal megfőzött shitake gombát, és 2-3 csíkokra szelt rukkola levelethelyezünk, felöntjük forró vízzel, elkeverjük, hogy a miso feloldódjon, és néhány csepp pirított szezám olajjal ízesítjük.

A miso (miszo) főtt szójababból, só és különböző gabonák hozzáadásával készülő erjesztett paszta.
13-20%- ig tartalmaz fehérjét, B12 vitamint, így a zöldséges ételeket teszi teljesebbé ízben és tápértékben egyaránt, ugyan nem a vegetáriánusok eledele.
Emésztést és felszívódást segítő lactobacillus védelmet nyújt a bélrendszer baktériumfertőzéseivel szemben.
A miso beszerezhető bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban.

Hogy mindig finom legyen a rizs

Hozzávalók személyenként 2-3 evőkanál rizs, 1 evőkanál olaj, kétszer annyi víz, mint rizs, só, fűszerek mint 2 curry levél, vagy babérlevél, 2 szegfűszeg.


Ha nagyon finom rizst szeretnénk készíteni azt jó minőségű alapanyaggal kezdjük. Ehhez basmati rizst kell keríteni, majd jól megmossuk több vízben, és amikor már éttetsző tiszta a víz 20 percig hagyjuk ázni (a víz mindig hideg legyen), utána szűrőkanálban lecsöpögtetjük.
Felmelegítjük az olajat, beledobjuk a fűszereket majd 1 perc múlva, jöhet a rizs, ezt is egy percig kevergetve, hogy mindenhol bevonja az olaj, átmelegítjük, hozzáöntjük a vizet, megsózzuk, felforraljuk, és lefedve 15-20 percig, amíg puha nem lesz, főzzük.
Természetesen bármelyik rizsfajta nagyon finom pergős lesz így elkészítve.

Őszi menü esetében, végre megint megjelent a sütőtök, cékla, és a még rendelkezésre álló leveles zöldségek, mint a mangold, rizs, vagy valamilyen más gabonaféle, némi diófélével, vagy magokkal kiegészítve. Mindezen zöldségek igen sokoldalúan elkészíthetőek. Ízekben, színekben gazdag lehetőségek tárházai. Ideális az a menü melyben mind a hat íz megfelelő összhangban szerepel. Ha például hiányzik a savanyú íz az ebédnél akkor javaslom friss citrommal ízesíteni a levest vagy a főételt, vagy egy citromos öntetet készíteni a salátához.


Az új számunkra megfelelő ételkészítési módok ugyanúgy szokásainkká válhatnak, melyek fejlődésünket és egészségünket szolgálják.


Cékla karpaccso

Hozzávalók: 4 közepes cékla, 4 evőkanál olíva olaj, 2 vöröshagyma apróra vágva, 2 teáskanál balzsamecet, ¼ teáskanál cukor és só, 150ml fehérbor, parmezán sajt

A cékla akkor őrzi meg legjobban a színét és az ízét, ha sütőben sütjük meg. Igaz ez eléggé időigényes, viszont praktikus összekötni egy másik fogás sütésével, vagy például a süteménysütéssel. Ehhez a céklákat sütőzacskóban, vagy fóliában a méretüktől függően 1, 5-2 órára betesszük a sütőbe, majd kivéve, hagyjuk kihűlni a csomagolásban.
Az olajat és a hagymát együtt tesszük a serpenyőbe, így elkerülhető, hogy az olaj megégjen. Fedő alatt 20 percig kis tűzön pároljuk időnként megkeverve, hogy le ne égjen, hozzáadjuk a cukrot, sót, és a balzsamecetet, majd további 20 percig pároljuk. Amikor kezd lesülni mindig egy kis bort, vagy vizet öntsünk alá. A hagymának világosbarnának, de nem égettnek kell lennie! A balzsamecet és a cukor markánsabbá teszi a sült hagyma ízét.
A sült céklát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeljük, szépen elhelyezzük a tányéron, rákanalazzuk a sült hagymát, megöntözzük olíva olajjal, és megszórjuk parmezán forgácsokkal.

Sütőtök szeletek serpenyőben


Hozzávalók: 200g sütőtök, 4 evőkanál olíva olaj, fűszerkeverék (őrölt kurkuma, koriander, római kömény, gyömbér).
1-2 evőkanál meleg olajba tesszük a 3-4 mm vastag sütőtök szeleteket, amikor egyik oldala kezd arany barnás lenni, megfordítjuk, majd lecsöpögtetve egy tálra tesszük és megszórjuk a fűszerkeverékkel, és sóval. Ha többet sütünk egyszerre az elsült olajat időnként pótoljuk.

Megjelent a Monitor magazin XVII/8 számában csak vajban sütött változatban, ugyanitt részletesen olvashatunk a sütőtökről.

Párolt fokhagymás mangold

A mangold leveleket csíkokra szelve egy kevés olajon vagy vajon megforgatjuk, kis vizet öntve alá, megpároljuk, ügyelve, hogy ne veszítse el szép élénk zöld színét (1-2 perc).

Saláta öntet

Hozzávalók: 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál méz, 1 citrom leve (leszűrve a magok nélkül). kb 1 dl olíva olaj.


A hozzávalókat egy kis habverő segítségével addig keverjük, amíg szép selymes sűrű mártást nem kapunk.
A salátalevelekhez különböző a főétellel harmonizáló fűszernövényeket adunk. Kézzel, hogy jól eloszlassuk az öntetet közvetlenül a tálalás előtt, jól összekeverjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr863281237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása