Beszélgetés az egészség jegyében
2011. október 18. írta: meiszner.kati

Beszélgetés az egészség jegyében

Ellátogatott hozzám a helikonline  kedves főszerkesztője Wágner Réka, ennek eredményeként jelent meg az alábbi írás, melyet most megosztok a blog olvasóival is. A riport eredetiben és a folytatás olvasható a   www.helikonline.hu oldalon.

 

A valódi sáfrány

2011.10.17

Meiszner Kati és egy cserszegtomaji varázskert fogadott az egyik napfényes délutánon. Amikor először megláttam, még nem tudtam, hogy egy tündérhez van szerencsém. Miután tettünk egy sétát a kertben és megismerkedtem a cicával is, leültünk a teraszra. Az asztalról hamarosan vendégváró falatok tekintettek rám.

p9293520.jpg

- Milyen finomságokat hozott?

- Az egyik egy indiai édesség, csicseriborsó, dió és vaj van benne. A másik pedig almás, mandulával és mazsolával. Mindkettőben van cukor, ami egy sarkallatos pontja a mai egészséges életmódnak. A legtöbb betegség ennek köszönhető, fontos tudnunk, hogy bármelyik féle cukor rossz hatással van ránk. Ha mégis használunk, figyeljünk arra, hogy ne finomított legyen. Ebbe a sütibe igyekeztem kevés cukrot tenni. Az édes ízre ugyan szüksége van a szervezetünknek, hiszen bizonyos folyamatokat elindítanak vagy leblokkolnak. Amikor csak lehetséges, természetes édesítőszereket használok, például datolya vagy rizs szirupot; a nyersen készülő édességekhez mézet adok.

- A só is egészségtelen?

- Egy bizonyos mennyiségben elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, azonban nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk. Én himalájai sót használok, ami nagyon drága ugyan, de éppen ezért takarékosan bánok vele. Régebben értékesebb volt a só, fizetőeszközként is használták, nem pazarolták. Naponta 4-5 g só az ajánlott és bizony, aki nem otthon főz, észrevétlenül is túl sok cukrot és sót juttat a szervezetébe. Az általában boltban kapható sóba mesterséges jódot tesznek, amivel nem tud mit kezdeni a szervezet. Természetes jódra van szükségünk, amely a zellerben vagy a dióban is megtalálható. Például, amikor teavizet forralunk, tegyünk bele dióhéjat, abban is sok jód van.  

3.jpg

- A magyar háziasszonyok mennyire nyitottak arra, hogy ételeiket egy kicsit másképpen, egészségesebben készítsék el?

- Arról nincs szó, hogy a magyar konyha egészségtelen, csupán nem megfelelőképpen készítünk el bizonyos ételeket, gondolok itt elsősorban a zöldségfélékre. Az osztrákoktól átvettük a főzelék receptjét, ők ma már szinte nem is emlékeznek erre, alig készítenek ilyet. Jobb párolni vagy dinsztelni a zöldségeket.

A nők nyitottabbak az egészséges életmód iránt, bár eléggé nehéz megvalósítani az újfajta szemléletet a konyhában. Fontos, hogy párunkban is meglegyen a változás iránt igény. Rendszerint ragaszkodunk a gyerekkorban megszokott ízekhez és nagy elhatározás kell a változtatáshoz. Először beszélgetni kell a családunkkal, el kell mondanunk nekik, hogy ez miért jó, nem csupán eléjük tenni az újfajta ételt. Semmiképpen sem szabad erőltetni, kezdetben elégedjünk meg azzal, ha csak csipegetnek vagy köretként fogyasztják azt, amit mi főételként.

Nem állítom azt, hogy aki vegetáriánius, az egészségesen él, mert nem biztos, hogy teljes értékűen táplálkozik. Itt is fontos a változatos étrend, nem csak a hús elhagyásáról szól, mert lehet, hogy ezzel többet ártok a szervezetemnek. Tudatosan kell táplálkoznunk, figyelnünk kell testünk jelzéseire, sokszor csak az íz a fontos.

 

Az interjú második részét a jövő héten olvashatják honlapunkon.

Felhívás!
Várjuk témajavaslataikat. Írják meg nekünk, hogy miről kérdezzük Katit a következőkben. Szívesen válaszol a táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdéseikre.

Javaslataikat várjuk a következő e-mail címre: helikonline@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr843310411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása