Természetes flavonoid - a hagymahéj
2011. október 21. írta: meiszner.kati

Természetes flavonoid - a hagymahéj

Legközelebb amikor hagymát tisztítunk, ne dobjuk ki a héját!
A hagymahéjat ősidők óta használja az emberiség.

 


Személyes emlékeim is vannak hagymahéj teáról (igaz abba került a hagyma belső rétegeiből is), amit akkor nagyon nem szerettem, de nagymamám mindig ezzel. kúrált ki a megfázásból.


A Plant Foods for Human Nutrition hasábjain publikálták azon kutatások eredményeit, melyek bizonyítják a hasznos anyagok milyen gazdag tárháza a hagymahéj.

A tudósok azt javasolják váljon funkcionális összetevővé táplálkozásunkban ez a kvercetinben, és egyéb flavonoidokban gazdag élelmiszer.

Tehát a kapott kutatási eredmények szerint a hagyma külső barnára színeződött héja, nagy mennyiségű rostot, és flavonoidokat tartalmaz, és a hagyma alsó részén lévő megvastagodás (innét nőtt ki a gyökérzet) melyet általában kivágunk gazdag kénvegyületekben és fruktóz polimerekben (fruktán).

A külső két barna réteg a hagymán tehát hasznosan felhasználható táplálkozásunkban.

A flavonoidok és rostok, csökkentik a szív és érrendszeri problémák kialakulását, a kvercetin egy unikális flavonoid javítja a hajszálerek állapotát, regenerálja a vér mikrocirkulációját, elősegíti a méreganyagok távozását szervezetünkből, és az emésztőrendszeri betegségek, bélrák, és az időskori cukorbetegség megelőzésében is fontos szerepe van. Ezen kívül a hagymahéjban lévő fenolvegyületek (polifenolok), növelik a megfelelő táplálék felszívódást. 

Amikor főzzük a zöldség alaplevet a megmosott hagymahéjat is tegyük bele. Tudni kell hogy a hagymahéjtól szép sötét színű lesz az alaplé (ezért használják a Húsvéti tojások, és textil festésére) ezért a világos leveseknél ki kell hagyni ezt a nagyszerű lehetőséget.

Hagymahéj tea

Egy marék hagymahéjat 2 dl vízben 5 percig főzünk kis tűzön. Melegen kis kortyokban fogyasztjuk.

Hasznos a meghűléses nátha, és az allergiás nátha esetében is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr723320195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása