Aszalt sárgabarackos pirozsok
2011. november 25. írta: meiszner.kati

Aszalt sárgabarackos pirozsok


Az orosz «пирожки», — amit a mi buktánkkal tudnék összehasonlítani — tésztájának mindig „savanyúnak” és élesztősnek, vagyis élőnek kell lennie, ahogyan régen mondták. A kovászhoz az élesztőn kívül, joghurtot, aludttejet, tejfölt, savót, vagy sört használtak.

Az édes töltelékkel készülő bukták tésztájába több cukrot és vajat teszünk, mint a sós töltelékek esetében. A tésztát vastagabbra nyújtjuk, hogy a cukor és az édes töltelék ne tudja „szétrágni”.

A tésztát háromszor kelesztjük, de legalább kétszer, közben mindig jól átdagasztva, —ez biztosítja, hogy jól átsüljön, és ez fogja megadni a tészta jó ízét. Ezen kívül a nagyobb mennyiségű élesztő, és a savanyú tejtermék ízét a sütés után észrevétlenné teszi.


Ami a sütő hőmérsékletét illeti, kezdetben magas, majd fokozatosan csökkenő tendenciát mutasson a sütés vége felé. Ehhez előmelegítjük a sütőt,és a tészta barnulásának első jeleire csökkenteni kezdjük a hőfokot. A sütési idő alapvetően a pirozskik méretétől, és a töltelék mennyiségétől függ, és fél óra és 1 óra között mozog. Hogy megállapítsuk átsült-e egy szúráspróbát végzünk, és ha nem ragadt semmi tészta az eszközünkre, akkor a pirozsok megsült.


Kivéve a sütőből tetejét megkenjük olvasztott vajjal, kirakjuk egy tálba, lehet többet egymásra tenni és letakarjuk egy len, vagy pamut konyharuhával. Ez biztosítja, hogy nem fog kiszáradni. Nem ajánlatos meghagyni másnapra, minekutána élvezeti értéke jelentősen csökken, ugyan felújíthatjuk 5-6 percre betéve a sütőbe — de nemigen szokott megmaradni másnapra!

A sárgabarackon kívül más aszalt gyümölccsel is készíthetjük, vagy akár egyszerre többfélével. Ilyenkor vagy a pirozsok formájával megkülönböztetjük milyen  tölteléket rejt magában, vagy egyformára alakítjuk és meglepetés, hogy éppen milyent "húzunk ki", a tálból.


750g liszt fehér vagy teljeskiőrlésű, átszitálva
200-220ml meleg tej,(amennyit a tészta felvesz)
100g olvasztott vaj
1 tojás(elhagyható)
½ teáskanál só
1 evőkanál cukor
30g élesztő
500g aszalt sárgabarack
cukor ízlés szerint

A sárgabarackokat leöntjük forró vízzel, és 5-6 percig főzzük, majd állni hagyjuk, amíg a tészta elkészül. A levet és az esetlegesen megmaradt sárgabarackokat felfőzzük, besűrítjük, és öntetként felhasználhatjuk.


100 ml meleg tejben feloldjuk az élesztőt, a cukrot, és 1 evőkanál lisztet, és meleg helyen felfuttatjuk. Azaz 15-20 perc után látjuk, hogy megemelkedet, habos lett, ekkor hozzáöntjük a többi tejet, a liszt közepébe egy mélyedést képezünk, ebbe kerüljön a tojás, só a megkelt élesztő, és elkezdjük összedolgozni. Amikor minden nedvességet beledolgoztunk a tésztába, némileg ragacsos lesz, ekkor kezdjük fokozatosan hozzáadni a vajat, és addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, és már nem ragad a kezünkre. Letakarjuk a tálat egy belülről olajjal megkent fóliával (ennek az a célja, hogy ne ragadjon rá a megemelkedő tészta).


Amikor a tészta a duplájára kelt átdolgozzuk, és megint letakarjuk.

A másodszor is megkelt tésztából kerek lapocskákat sodrunk mindegyikre 1-1 sárgabarackot helyezünk, megszórjuk cukorral, összefogjuk a széleit, és szép oválisra formázzuk.

Az összefogott résszel lefelé fordítva nagyobb távolságokban sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

Tetejét megkenhetjük tojással, akkor fényesen barna lesz, vagy vízzel. Hagyjuk 20 percig meleg helyen kelni, és a fenti ajánlások szerint megsütjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr883409750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása