Mazsolás fahéjas tekercs
2011. december 19. írta: meiszner.kati

Mazsolás fahéjas tekercs



A frissen sült kelt tészta illatával tölti meg a házat, az otthon melegének illatával, emlékeztet bennünket a gyerekkorunkra, és már kicsit az ünnep előhírnöke is ez az erősen fahéjas, kalácstésztából készülő tekercs.

A tésztához:
450g (3pohár) teljeskiőrlésű kétszer átszitált liszt, de lehet fehér liszttel is sütni
70g (fél pohár) vaj
2 tojássárgája (a vegetáriánus változatban elhagyható)
25g élesztő (fél csomag)
½ pohár víz

A töltelékhez:
150g (1 pohár) bio nádcukor
300g (2 pohár) mazsola megmosva
20g (6 teáskanál) fahéj

Kovász elkészítése
Egy pohárnyi lisztet szitálunk a keverőtálba, nyomjunk egy mélyedést a közepébe, és öntsük bele a fél pohár meleg vízben elkevert élesztőt, és gyúrjuk össze. Egy nem túl kemény tésztát kapunk, amit gömböccé formálunk, ezt négy oldalról bevágjuk és egy lábos meleg vízbe teszzük, lefedjük, és hagyjuk 40 percet kelni.



A tészta összeállítása
Szitáljuk tálba a maradék lisztet, nyomjunk egy mélyedést a közepébe, ebbe tegyük a2 tojássárgáját, a vajdarabokat, 1 teáskanál cukrot, és - pohár vizet, kezünkkel dolgozzuk össze, folyamatosan emelgetve a tésztát, majd a vízből kivett kovászt is beledolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől (tehát már nem ragacsos a tészta). Takarjuk le egy megolajozott fóliával, és meleg helyen hagyjuk kelni 1-2 órát. Amikor a tészta kétszeresére kelt (ennek időtartama főleg a környező hőmérséklettől függ), tegyük ki egy belisztezett felületre, és sodorjunk ki 5mm vastagságú téglalapot belőle, szórjuk meg a cukorral, mazsolával, és a fahéjjal.

Tekerjük fel, és helyezzük a sütőlapra, úgy hogy a széle alulra kerüljön.

Hagyjuk 20 percet kelni, addig melegítsük elő a sütőt, és 180-200 ºC-on süssük meg.
A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tetejét díszítésként megszórhatjuk porcukorral.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr803474056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leo4634 2012.02.20. 12:37:54

nagyon jók a receptek, ajánlom másoknak is. én is tudok egy érdekest, kissé szokatlan, de finom. A lila hagymát vékonyra flszeleteljük, kevés cukorral meg pároljuk lekvár szerüen, hidegen melegen süt husokhoz köretként vagy köret mellé igen finom.
süti beállítások módosítása