Avokádó-paradicsom saláta sok korianderzölddel
2012. január 11. írta: meiszner.kati

Avokádó-paradicsom saláta sok korianderzölddel

 

A koriander zöldjét vagy ellenállhatatlanul szeretjük, vagy ki nem állhatjuk, és még a szagát sem bírjuk elviselni. Hogy melyik táborhoz tartozunk, általában eldől az első találkozáskor. A szaga valóban jellegzetes lévén elnevezése a görög koris (koriannon) azaz poloska szóból származik. Mindezek ellenére az egyik univerzális összetevője a keleti, afrikai dél amerikai, és indiai ételeknek.


Termesztése egyszerű, mindenféle talajon megterem. Nem szereti a nagy hőséget és a szárazságot, ezért kora tavasszal, és nyár végén vetjük, a fagyokra nem érzékeny és az idei enyhe télben kifejezetten buja gazdag levélzettel ajándékoz meg bennünket. Cserépben elég gyenge növekedést produkált, lehetséges a napsütés hiányzott neki.


Gyakorlatilag az egész növényt fejlődésének különböző időszakaiban felhasználjuk. Friss leveleit, zsenge szárát, virágját, zöld és beérett magját, és gyökerét.


A koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin (20mg 100 g-ban) és A vitamin (5.200 I.E. 100g-ban) forrás, ezért kifejezetten ajánlatos friss salátákban, előételekben szendvicseken minél többet fogyasztani belőle, vagy csak egyszerűen más zöldekkel és egész nyers zöldségekkel feltenni az asztalra, melynek így egyben díszévé is válik.
 



Ebbe a salátába kerülhetnek az avokádón és a paradicsomon kívül további ízesítésként hagyma, vagy zöldhagyma, és zöld vagy piros vastag húsú paprika. A díszítéshez salátaleveleket használtam.

A paradicsomot, paprikát avokádót szeletekre vagy kockákra vágjuk, a hagymát karikákra, a korianderzöldjét (amiből jó sokat tegyünk bele) durvára összevágjuk.
Az előkészített zöldségeket meglocsoljuk, olíva olajjal, citrommal, vagy zöldcitrommal, sózzuk, borsozzuk.
Frissen sült pitával, lepénykenyérrel, vagy tortillával (lévén mexikói eredetű) kitűnő előétel, vagy könnyű vacsora.

Ha nincs kertünk, vagy még nincs a kertünkben  akkor a korianderzöld beszerezhető biopiacokon, és ahol cserepes fűszernövényeket árusítanak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr713535771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása