2012 a sárkány éve - a TET ünnep Vietnambam
2012. január 23. írta: meiszner.kati

2012 a sárkány éve - a TET ünnep Vietnambam

A holdnaptár szerinti újévet gyakran kínai Új Évnek nevezik — ezen ne csodálkozzunk, hiszen a Kelet Ázsiai országok tradíciói és kultúrája is Kínából ered.


Tavaly megosztottam olvasóimmal a kínai Új Év szokásait, és ételeit, most pedig a vietnami TET ünnepi sajátosságairól írok.


Észak és Dél Vietnam tradíciójában alapvetően megegyezően tartja az ország legnagyobb ünnepét, talán a külsőségekben és az ételekben van némi helyi sajátosság.


Északon a kertészek úgy időzítik az őszibarackfák virágzását, hogy az erre az ünnepre essen, mert a szentélyekben és az otthonokban ezzel díszítik az oltárokat. Másik szimbóluma a Tet ünnepének a narancssárga termésekkel teli mandarin fácska.


Délen a virágzó sárgabarack ágakkal díszítenek fel mindent. Ezen kívül a déliek érett dinnyét tesznek még az oltárokra, amelynek piros édes belseje szimbolizálja a szerencsét, az ÚJ Évben.


Az Új Évi előkészületek


A vietnamiak számára is a kellemes vásárlások, ajándékkészítés, előadások, és vetélkedők szervezésével telnek az Új Évi előkészületek. Mindezek mellett mély értelemmel, és rituális jelleggel történik, ilyenkor, hogy lelkileg megtisztuljunk — megbocsássunk mindazoknak, akik megbántottak, és magunk is megbánjuk bűneinket. Ugyanúgy nagy fontossággal bír a ház nagytakarítása, hogy megszabadítsák az előző év minden undok szerencsétlenségétől. Ilyenkor kikísérik, és fogadják a Tűzhely Istenét, Aki felmegy az égbe és találkozik a Jáde császárral, és beszámol a ház és a család elmúlt évi életéről. A Tűzhely Istenét pedig egy csodatévő Ponty viszi az égbe. Ezért szokás a Tet ünnepen élő pontyokat engedni a tavakba és a folyókba.


Az Új Év előestéjén mindenki az utcákon van és „sárkány táncot” jár, és az egész éjszakát mindenféle, vidámsággal, töltik.


A Tet ünnepén a család anyagi helyzetétől függetlenül,  igyekeznek finom és tradicionális ételekkel, gyümölccsel, virággal megvendégelni a családot, és barátokat, az Ősöknek, és a gyerekeknek adott ajándékokkal megünnepelni azt.


Mindenféle -  rizsből, disznó csülökből, bambusszal, és különböző zöldségekkel készült ételeket, és pontyot főznek. Délen hússal töltött keserű uborkát, és kókusztejben főtt disznóhúst készítenek.


Mindenhol elkészítik a banh chung nevű négyszögletes süteményt, amely ha nem ismerjük nagyszerű meglepetés lesz számunkra, mivel rizs, disznóhús, zöldborsó, savanyított hagyma, van a bambuszlevélbe, vagy banánlevélbe csomagolva, és egy nagy edényben megfőzve.


Este a gyerekek köszöntik a nagyszülőket, és a szülőket, hosszú életet, egészséget, és szerencsét kívánva Nekik. Aztán a felnőttek köszöntik a gyerekeket, piros szalaggal átkötött, új piros papírból, vagy textilből készült zacskóban pénzt ajándékozva, hogy az, szerencsét hozzon.


Úgy tartják, hogy az Új Év első napján korán kell ébredni, és először egy szentélybe látogatni.


A buddhista kolostorokban a szerzetesek, kis piros zacskóba tett pénzt ajándékoznak az odalátogatóknak. Ezt úgy tekintik, mintha Buddhától kapnák a jó szerencsét ajándékba. Van egy vietnami mondás

„Egy kicsinyke szerencse Buddhától annyi, mint egy egész kosár földi szerencse”.


Az év első napjának óriási jelentősége van a vietnamiak számára, akik hiszik, hogy ami ebben a 24 órában történik, az kihat elkövetkező év életére, és munkájára.


A Tet szimbólumai közé tartozik még az öt gyümölccsel teli kosár, mellyel hálát adnak az ünnep idején az Égnek, Földnek, és az Ősöknek. Az öt gyümölcs a keleti filozófia szerinti öt elemet szimbolizálja: a fém, fa, víz, tűz, és a föld elemet. Ugyan vannak, akik úgy tartják, hogy az öt gyümölcs az öt ujjat jelenti a kézen, amelyek segítenek az embernek elérni az anyagi jólétet, hogy megörvendeztessük Őseinket, és saját Magunkat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr363732951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása