A tészta túróval készül, a belseje pedig ahogyan beleharapunk a kelet ízeit varázsolja elénk. Számomra ez egy nagyon kedves, és könnyen elkészíthető sütemény a délutáni teázáshoz.
A tésztát elkészíthetjük más töltelékkel is, ha lekvárt használunk, ügyeljünk hogy jól összezárjuk a félholdakat. Akár belülről a szélét meg is kenhetjük tojással. Ez a mennyiség elég hamar elfogy, de ha marad másnapra semmiképpen se tároljuk zárt dobozban, mert a tészta elveszti a friss ropogós állagát!
A tésztához:
160g liszt (lehet kétszer átszitált teljes kiőrlésű)
100g túró
80g vaj
70g porcukor (finom nádcukor)
A töltelékhez:
100g mazsola
60g törött mogyoró enyhén megpirítva
2 evőkanál barna nádcukor
2 teáskanál fahéj
A szoba-hőmérsékletű vajat gyorsan összedolgozzuk a liszttel, porcukorral, és összegyúrjuk a túróval. Egy sima rugalmas tésztát kapunk, melyet 2 órára a hűtőben pihentetünk.
A mazsolát vízben beáztatjuk, mielőtt tölteni kezdenénk a tésztát lecsöpögtetjük, és összekeverjük a többi hozzávalóval.
A pihentetés után kisodorjuk, és tetszés szerinti köröket vágunk ki belőle, melyekre 1-1 teáskanál tölteléket teszünk. Félbehajtjuk a széleket jól összezárjuk, és az így kapott félholdakat vajjal kikent, vagy papírral bélelt sütőlapra helyezzük.
180ºC előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Kivéve megszórjuk porcukorral.