Manapság igen nehéz eligazodni a kávé szervezetünkre való hatását illetően.
Minden tudományos kutatás mögött előfordulhatnak érdekelt szponzorok akik „megrendelték” a kívánt eredményt.
Mindenesetre a kávémánoknak még egy adalék, amely igazolja, hogy nyugodtan élvezzék a kedvenc italukat, amit egy olasz táplálkozás kutató intézet tudósai erősítenek meg. (vajon ki finanszírozta a kutatást?). A kávé hasznos hatással bír, minekutána megelőzi a 2 típusú cukorbetegséget. A kávé tartalmaz koffeint, polifenolokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, és többek közt fenolokat klorogén és kávésavat — az utóbbi kettő az antioxidánsok közé tartozik— és pontosan ez a két sav viselkedik ugyanúgy mint az antidiabetikus készítmények, melyek gátolják a szénhidrát anyagcserében résztvevő enzimeket.
Figyelembe véve hogy az olaszok kávéivási szokásai mennyiségben hasonlóak a miénkhez, és „csak” minőségében előznek meg bennünket. Tehát a mennyiséget már nem kell növelni!
Az olasz tudósok folytatják a kutatást, addig is a napi kávé mennyiséget ne növeljük, és próbáljunk egészséges életmódot folytatni, — javasolják.