A nyári melegben legkevésbé terheli szervezetünket, ugyanakkor energiával és életerővel látnak el bennünket a zöldséges ételek. Gabonákkal kiegészítve teljes értékű táplálékot biztosítanak számunkra.
A zöldségeket kíméletesen megfőzve minimális a vitamin veszteség, ugyanakkor könnyebben emészthetőek, és feltárulnak azok a tápanyagok melyeket nyers állapotban a rostokból nem tudunk feldolgozni.
A kíméletes főzési módok a rövid ideig tartó (3.5 perc)
• kevés vízben történő főzés
• a kevés hidegen préselt olajon történő kevergetve sütés
• a zöldség saját levében történő párolás, gőzölés
A zöldségek megfelelő darabolásával szintén lerövidíthetjük a főzési időt, hiszen minél vékonyabb csíkokra sikerül szeletelni annál gyorsabban fő meg az étel.
A fűszerezéssel megadhatjuk az étel jellegét, további segítséget nyújtanak az emésztőrendszernek, és kiegyensúlyozzák a zöldségek hatását.
Pirított zöldségek
Egy vokban, vagy serpenyőben felmelegítünk 1 evőkanál hidegen sajtolt olajat (a finomított olajok nagy terhelést jelentenek a szív és érrendszernek, ezért használjunk mindig hidegen sajtolt olajat), beledobjuk az összevágott hagymát, a fűszereket, majd puhulási sorrendben a zöldségeket. Először a gyökérféléket, mint a sárgarépa, zeller, aztán a bab vagy borsófélét (felhasználás előtt lehet egy percig blansírozni is). Végül a puhább struktúrájú zöldségek, mint a cukkini, tökfélék, zellerszár, vajrépa, vagy tarlórépa.
Az egészet 3-4 percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd rögtön tálra szedjük. Melléje rizst, vagy kölest főzünk.
Saját levében párolt zöldségek
Készíthetjük egyféle, vagy 3-4 összeillő zöldségből.
A megtisztított zöldségeket jellegüknek megfelelően daraboljuk. A hagymát csíkokra vagy fél karikára, a sárgarépát julienre, vagy háromszögekre, a cukkinit, negyed karikákra, a vajrépát lapokra. Kis tűzön lefedve pároljuk esetleg 1-2 evőkanál vizet teszünk alá.
Melléje bulgurt vagy kuszkuszt főzünk.
A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő
Zöldségvariációk:
Hagyma, sárgarépa,zöldborsó, zellerszár, vajrépa, cukkini
Hagyma zellerszár, sárgarépa, pasztinák, spárgatök
Hagyma, brokkoli, gomba
Zöldbab, sütőtök, hagyma
Fűszer variációk:
Kínai: hagyma, fokhagyma, gyömbér, ötfűszer, vagy fahéj
Olaszos: rozmaring, majoránna, kakukkfű
Indiai: friss gyömbér, római kömény, görögszéna, koriander, kurkuma