Gomba a kertből
2012. november 06. írta: meiszner.kati

Gomba a kertből

tuskógombakis02.jpg

Ilyenkor ősz végén nagy várakozással megyek el a kertben lévő fatuskók mellett, vajon az idén is kinőnek a várva várt gombák rajtuk. A nagy szárazság miatt kicsit megkésve de az idén is kinőttek! Ilyen száraz nyár után a gombalelőhelyeket is locsolni kell. A piaci gombás bácsi egy csodálatos a mogyorón növő, a szerinte legfinomabb gombáról regélt nekem. Aztán egyszer nagy titokzatosan elárulta, hogy itt van ám az a különleges gomba, melyet ugyan láthattam, de a gombaszakértőé lett mint ritkaságszámba menő mintapéldány. Kérdezem a bácsitól a következő szombaton, lesz-e még ilyen gombája? Ja aztat nem tudhatom, mondja, mert hát nagyon messze bent van az erdőben, az a hely ahol nő, és már nehezen cipelem oda a vizet hozzá. Ilyenkor az jut eszembe milyen csodálatos az ember ismerete és kapcsolata a természettel(ről)!

tuskógombakis01.jpg

A japán ernyőfenyő szomszédságában egy szilvafatuskón növő gombatelep, mely 2 főétel, és egy  leves alapanyaga lett. Ez a gombafajta nyálkás nedvet ereszt a főzés során, ezért inkább tejszínes, vagy paradicsomos szószhoz felel meg, illetve bármilyen leveshez.

tuskógombakis03.jpg

A gombaételeket is sokban támogatja, ha nagy csokor zöldet vágunk össze hozzájuk, kaprot petrezselyem zöldjét, zeller zöldjét,melyet beletehetünk a főzés végén, vagy kis citrommal, olíva olajjal és sóval összekeverve, salátaként adjuk hozzá. Kisebb mennyiségben jól illik a gombához és segíti az emésztését, a kakukkfű, majoránna, lestyán, izsóp, vagy a tárkony.

Gombaszósz alap

4 adaghoz

2 nagy fej vöröshagyma

2evőkanál olíva olaj

1 evőkanál vaj

3-4 gerezd fokhagyma

400g gomba

só, őrölt bors

Egy mély serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olíva olajat (a kettő együtt nagyon illik  a gombához), és üvegesre pároljuk benne az összevágott hagymát. Majd hozzáadjuk a megmosott laskára vagy csíkokra vágott gombát (a szárakat kidobjuk, mert emészthetetlen). Először a gomb a levet ereszt . Amikor elfőtte a levét sózzuk , borsozzuk (a gombát mindig só nélkül főzzük!). 

tuskógombakis05.jpg

Ezt a gombaragut már így is fogyaszthatjuk, pirított kenyérszeletre halmozva, rizzsel, tésztával,  vagy zöldségekkel, mint brokkoli, cukkini. Illetve belefőzhetünk 3-4 lehámozott, apró kockákra vágott paradicsomot, vagy 100ml tejszínt. Mindezek meghatározzák a jellegét. Így tehetünk változatossá egy alapanyagot.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr994892754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csore60 2012.11.08. 09:46:58

Ha jól látom a kép alapján, csoportos tuskógomba. Nekem nem az esetem, de ősszel tömegesen lehet szedni az erdőben, egészen a keményebb fagyokig.

meiszner.kati 2012.11.08. 13:31:10

Valóban a csoportos tuskógombáról van szó, még nevezik Vendel gombának is, mivel általában Vendel napja köröl szokott előbújni. Nekem is vannak más kedvenc gombáim, mint írtam is egy ételt nem lehet bármilyen gombából elkészíteni, illetve a gomba sokszor ízesítőként szerepel az ételben. Ilyenkor különösen fontos, hogy a gomba legyen aromás, és ne legyen nyálkás .

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.11.08. 20:36:24

Vagy csoportos, vagy gyűrűs, a fotóról nem állapítható meg.
inkább kivételesen gyakorinak nevezném - sajnos -, a megtámadott fa ui elpusztul. Nagyon ritkán szedjük, pont a nyálkássága miatt.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.11.08. 20:38:03

Most nézem gyűrűs ez, akkor ráadásul 20 perc főzés jár neki.

vizsla74 2012.11.08. 20:39:24

csoportos, esetleg gyűrűs tuskógomba, vagy tótul vaclavka, vagy szentmihálygomba.
tényleg nyálkás, és nyersen enyhén mérgező.
le kell sütni zsír nélkül, csak a saját levén addig, amíg nem kezd el pattogni
utána bármire jó
és nagyon szereti, ha kiszárítják, évekig eláll
kolbászos savanyúkáposzta levesbe isteni

morc 2012.11.09. 09:16:01

@meiszner.kati: Én inkább gyűrűs tuskógombának látom. (Második képen nagyon jól láthatóak a gallérok.) Valóban finom gomba, nekem is az egyik kedvencem, de csak alapos főzés után fogyasztható (legalább 20 perc !!!). Ősszel sok helyen tömeges, mázsaszámra lehet gyűjteni, de szakértelem nélkül csak óvatosan, mert a tuskón növő gombák között is van halálosan mérgező faj.
süti beállítások módosítása