Rácsos almatorta
2012. november 10. írta: meiszner.kati

Rácsos almatorta

Gondolnánk mi új lehet egy rácsos almatortában. A fűszerek adják meg a különlegességét. Nevezetesen a vanília,   kardamom, és a friss gyömbér. Most gondolatban képzeljük el a sütőböl kiáradó illatokat, és aztán, azt , hogy milyen lehet az első falat a tortából, az omlós tészta vajassága és az alma frissesége együtt. Aki olvassa már indul is megsütni igaz be kell szerezni hozzá a kardamomot, és a friss gyömbért (már ha eddig nem használtunk) de aztán megismerkedve velük, teázásaink,  a sütés-főzés, és életünk fontos részévé válhatnak.  A kardamom áldásos tulajdonságairól és felhasználási módjairól ebben a korábbi írásomban lehet olvasni.

rácsos almatortakis003.jpg

Másik különlegessége ennek AZ ALMATORTÁNAK  a még másnap is ropogós vajas tészta, (tudom a legtöbb helyen a torta már nem éri meg a másnapot, hiszen annyian ülik körül az asztalt, hogy elfogy még azon frissiben, viszont mindez vonatkozik arra is, hogy nyugodtan  már előző nap is megsüthetjük.) Ahhoz hogy a tészta ropogós legyen, jéghideg hozzávalókkal kell dolgozni, tehát mindent lehűtünk, akár a mélyhűtőben, és robotgéppel dolgozunk, vagy csak szinte az ujjaink hegyével, nagyon gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Az eredmény megéri ezt a kis odafigyelést!

Egy 24 cm-es tortaformához:

350g liszt

20g finomítatlan bio nádcukor

egy vaníliarúd belseje

250g vaj

120g jéghideg víz

kis só

1kg alma

40g  finomítatlan bio nádcukor

1 bio citrom héja lereszelve, és a leve leszűrve (az ártalmas magok miatt szűrjük mindig át a citromlevet!!)

2 cm es gyömbérdarab

1 teáskanál őrölt kardamom

2 evőkanál liszt

100g darált dió

A lisztet, és a cukrot a a keverőtálba szitáljuk, a kardamommal együtt  Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart  belsejét, majd a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverőjével nagyon rövid idő alatt  morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a jéghideg vizet, de fokozatosan csak annyit hogy összeálljon a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is előkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában. 

Az almatöltelék elkészítését viszont legjobb  a sütés előttre időzíteni. Ehhez az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, és rögtön megöntözzük a citromlével hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, az apróra vágott friss gyömbért, a kardamomot, a csipetnyi sót és a cukrot. Lehet 10 percet állni hagyni, a keletkező levet lecsorgatni és ekkor elkeverni a 2 evőkanál liszttel.

A vajastészta 2/3 részét kisodorjuk, kb 30cm-es kör formára és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük. Olyan magas peremet képezzünk a tésztából amennyit ki fog tölteni a töltelék. Először rászórjuk a darált diót (ennek hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát) majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk.

A megmaradt 1/3 tésztát kisodorjuk csíkokra vágjuk és ebből készítjük a torta tetejére kerülő "rácsot". A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, vagy vízzel.

180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ne hagyjuk megbarnulni a tésztát!

A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.

rácsos almatortakis001.jpg

Valószínűleg a receptből kitűnt, hogy nem használunk fahéjat, ugyan szinte kötelező hozzávalója az almás süteményeknek. Itt a hiányától válik karakteressé a torta. Ha megtetszett más esetekben is változtathatunk a fűszerezésen.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr164898983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása