Gondolnánk mi új lehet egy rácsos almatortában. A fűszerek adják meg a különlegességét. Nevezetesen a vanília, kardamom, és a friss gyömbér. Most gondolatban képzeljük el a sütőböl kiáradó illatokat, és aztán, azt , hogy milyen lehet az első falat a tortából, az omlós tészta vajassága és az alma frissesége együtt. Aki olvassa már indul is megsütni igaz be kell szerezni hozzá a kardamomot, és a friss gyömbért (már ha eddig nem használtunk) de aztán megismerkedve velük, teázásaink, a sütés-főzés, és életünk fontos részévé válhatnak. A kardamom áldásos tulajdonságairól és felhasználási módjairól ebben a korábbi írásomban lehet olvasni.
Másik különlegessége ennek AZ ALMATORTÁNAK a még másnap is ropogós vajas tészta, (tudom a legtöbb helyen a torta már nem éri meg a másnapot, hiszen annyian ülik körül az asztalt, hogy elfogy még azon frissiben, viszont mindez vonatkozik arra is, hogy nyugodtan már előző nap is megsüthetjük.) Ahhoz hogy a tészta ropogós legyen, jéghideg hozzávalókkal kell dolgozni, tehát mindent lehűtünk, akár a mélyhűtőben, és robotgéppel dolgozunk, vagy csak szinte az ujjaink hegyével, nagyon gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Az eredmény megéri ezt a kis odafigyelést!
Egy 24 cm-es tortaformához:
350g liszt
20g finomítatlan bio nádcukor
egy vaníliarúd belseje
250g vaj
120g jéghideg víz
kis só
1kg alma
40g finomítatlan bio nádcukor
1 bio citrom héja lereszelve, és a leve leszűrve (az ártalmas magok miatt szűrjük mindig át a citromlevet!!)
2 cm es gyömbérdarab
1 teáskanál őrölt kardamom
2 evőkanál liszt
100g darált dió
A lisztet, és a cukrot a a keverőtálba szitáljuk, a kardamommal együtt Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverőjével nagyon rövid idő alatt morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a jéghideg vizet, de fokozatosan csak annyit hogy összeálljon a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is előkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában.
Az almatöltelék elkészítését viszont legjobb a sütés előttre időzíteni. Ehhez az almákat megtisztítjuk, lereszeljük, és rögtön megöntözzük a citromlével hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, az apróra vágott friss gyömbért, a kardamomot, a csipetnyi sót és a cukrot. Lehet 10 percet állni hagyni, a keletkező levet lecsorgatni és ekkor elkeverni a 2 evőkanál liszttel.
A vajastészta 2/3 részét kisodorjuk, kb 30cm-es kör formára és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük. Olyan magas peremet képezzünk a tésztából amennyit ki fog tölteni a töltelék. Először rászórjuk a darált diót (ennek hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát) majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk.
A megmaradt 1/3 tésztát kisodorjuk csíkokra vágjuk és ebből készítjük a torta tetejére kerülő "rácsot". A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, vagy vízzel.
180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük. Ne hagyjuk megbarnulni a tésztát!
A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.
Valószínűleg a receptből kitűnt, hogy nem használunk fahéjat, ugyan szinte kötelező hozzávalója az almás süteményeknek. Itt a hiányától válik karakteressé a torta. Ha megtetszett más esetekben is változtathatunk a fűszerezésen.