Tápláló, mégis szinte habosan könnyű fogás. A bármilyen saját összeállításban is adhatjuk hozzá a zöldségeket. Legyenek változatosak, sokszínűek és vágjuk különböző formájúakra a hozzávalókat., Fontosnak tartom, hogy ehhez az ételhez frissen főzzük a rizst, nem a maradékok felhasználásáról szól. Ettől csak annyival tart tovább az elkészítése amíg jól megmossuk a rizst és annyi vízben feltesszük főni amennyi két ujjnyira ellepi. Akinek sikerül kizárnia a másnapos ne adj Isten több napos ételeket óriási lépést tesz egészsége megőrzéséért. Az állott étel nyálkát képez a szervezetünkben, és minden betegség a nyálkából ered.
Tehát a míg előkészítjük a zöldségeket az idő alatt éppen megfő a rizs. Igazából nem is tudom elképzelni a másnapos rizst, hiszen ebben az ételben pont a rizs a főszereplő, így mint olyan puha, illatos, és kellemes állagú kell hogy legyen.
Hozzávalók két személyre
6 evőkanál jázmin rizs
1 evőkanál finomítatlan mogyoró olaj
2 tojás enyhén felverve
2 evőkanál finomítatlan mogyoró olaj
4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva
1cm-es gyömbérdarab csíkokra vágva
2 szál újhagyma, vagy 1 vöröshagyma apróra, vagy csíkokra vágva
60g cukorborsó hüvely ferdén félbevágva, vagy zöldborsó,
1/2 kaliforniai paprika nagyobb darabokra vágva
4 retek karikára vágva
2-3 shitake gomba beáztatva majd vékony csíkokra vágva
1 evőkanál osztriga szósz
1 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál pirított szezám olaj
A wokban felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a tojást és az egyik felén megsütjük, a teteje még félig folyós amikor egy lapáttal kiemeljük egy tálra.
A wokot melyet ha a tojássütésből maradtak benne darabkák kitöröljük, felforrósítjuk benne a 2 evőkanál olajat, beledobjuk a gyömbért, fokhagymát fél perc után a hagymát, és 2-3 percig lapáttal keverve, vagy ha elég nagy a gázláng amin készítjük dobva-rázva pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket és ugyanígy 2-3 percig pirítjuk az egészet.
Összekeverjük az osztriga és szójaszószt a cukorral,és a zöldségekre öntjük. Belekeverjük a főtt rizst,a megsütött tojást amely a keveréstől kisebb darabokra esik szét, és még további 2-3 percig sütjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a szezám olajat, és tálaljuk.
A tojásos rizs elkészítésének másik változata amikor nem sütjük meg a tojást az elején. A fenti módon készítjük el a zöldségeket a rizzsel, és a végén ráöntjük az enyhén felvert tojást, és 1-2 percig sütjük kevergetve, hogy a tojás megszilárduljon.