Tarlórépa leves
2013. február 18. írta: meiszner.kati

Tarlórépa leves

A tarlórépa egyik csodálatos tulajdonsága hogy magába fogadja a vele együtt főzött zöldségek domináns ízét. Vitaminok A,C,B1 és fontos ásványi anyagok , kalcium, vas , foszfor kerül az étrendünkbe általa , télen is amikor híján vagyunk a friss zöldségféléknek. Általában az aratás után, másodveteményként termesztik, de ez nem zárja ki hogy már kora tavasszal is vessünk egy sort belőle a kertben.  A levélzete gazdagítja az amúgy nálunk szegényes zöld leveles zöldségek tárházát. Ősszel bent hagyok néhányat a földben és szinte egész télen szedhető a levele, amely még több hasznos tápanyagot tartalmaz mint a gumója. Nyersen csípős íze, főzés után megenyhül. 

tarlórépaleveskis01.jpg

Most a levesnek fontos részese az alga, hiszen majd a tarlórépa is átveszi belőle nagyon selymesen finoman a tenger ízét. A levesekbe hijiki algát, vagy hozzá hasonló már áztatást nem igénylő algafajtát szoktam használni. 

Hozzávalók 2 adaghoz:

tarlórépakis01.jpg

 

100g tarlórépa

1 szál zöldhagyma

10g tengeri alga

1cm-es gyömbér

1/2 l zöldségaéaplé

só, frissen őrölt bors 

A hozzávaló zöldségeket megtisztítjuk,  gondosan felvágjuk, a zöldhagymát először hosszában négybe, majd 3-4 cm-es darabokra. A tarlórépát 2-3 mm-es lapocskákra, a gyömbért (ugye mindig meghámozva!)  kis csíkokra.

Felorraljuk a zöldségalaplevet, beletesszük a fenti módon előkészített zöldségeket 4-5 percig főzzük kis tűzön, hozzáadjuk az algát, sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.

A shiitake gomba agyon jól kiegészítője lehet ennek a levesnek.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr95079493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khmm... 2013.02.19. 20:38:00

Hol veszel tarlórépát?

meiszner.kati 2013.02.19. 20:44:35

@khmm...: ezt most kaptam, egyébként a kertből. Venni a piacokon lehet. A biopiacon biztos (Budapest), de a Keszthelyi piacon is mindig kapható. Nagyáruházban még nem találkoztam vele. Talán majd megint népszerűvé válik, és mindenhol kapható lesz!?
süti beállítások módosítása