A tarlórépa egyik csodálatos tulajdonsága hogy magába fogadja a vele együtt főzött zöldségek domináns ízét. Vitaminok A,C,B1 és fontos ásványi anyagok , kalcium, vas , foszfor kerül az étrendünkbe általa , télen is amikor híján vagyunk a friss zöldségféléknek. Általában az aratás után, másodveteményként termesztik, de ez nem zárja ki hogy már kora tavasszal is vessünk egy sort belőle a kertben. A levélzete gazdagítja az amúgy nálunk szegényes zöld leveles zöldségek tárházát. Ősszel bent hagyok néhányat a földben és szinte egész télen szedhető a levele, amely még több hasznos tápanyagot tartalmaz mint a gumója. Nyersen csípős íze, főzés után megenyhül.
Most a levesnek fontos részese az alga, hiszen majd a tarlórépa is átveszi belőle nagyon selymesen finoman a tenger ízét. A levesekbe hijiki algát, vagy hozzá hasonló már áztatást nem igénylő algafajtát szoktam használni.
Hozzávalók 2 adaghoz:
100g tarlórépa
1 szál zöldhagyma
10g tengeri alga
1cm-es gyömbér
1/2 l zöldségaéaplé
só, frissen őrölt bors
A hozzávaló zöldségeket megtisztítjuk, gondosan felvágjuk, a zöldhagymát először hosszában négybe, majd 3-4 cm-es darabokra. A tarlórépát 2-3 mm-es lapocskákra, a gyömbért (ugye mindig meghámozva!) kis csíkokra.
Felorraljuk a zöldségalaplevet, beletesszük a fenti módon előkészített zöldségeket 4-5 percig főzzük kis tűzön, hozzáadjuk az algát, sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.
A shiitake gomba agyon jól kiegészítője lehet ennek a levesnek.