Tejszínes gombamártás
2013. március 08. írta: meiszner.kati

Tejszínes gombamártás

Önálló gombaételként, és más ételek ízvilágának gazdagításával még változatosabbá teszi azokat. A hús mellé adva semlegesíteni képes azok méreganyagait, még a termesztett csiperke gomba is.  A gomba erősíti az immunrendszert, a fehérvértestek számának növelésével, és antibakteriálís hatású. Egyszerűen elkészíthető. A hagyományostól eltérően sokkal gazdagabb  a fűszerezése, amelyhez sok, fűszerként használható  gyógynövényt ajánlok. Ezek könnyítik a magas fehérjetartalmú gomba emészthetőségét, és a frissesség ízével teszik még teljesebbé ezt az ételt. A tejszín pedig az egészet egy kicsit letompítva teszi bársonyossá a mártást.

 gombamártáskis 003.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz

gombamártáskis 001.jpg

200g csiperke gomba, vagy erdei gomba

2 evőkanál vaj vagy ghí

1 közepes hagyma

1 nagy csokor petrezselyemzöldje

2 kakukkfű ág

frissen őrölt bors

100 ml tejszín

A vajat felolvasztjuk, és megpároljuk rajta először üvegesre az apróra vágott hagymát aztán a vékony szeletekre vágott gombát. Ha egy kevés vizet öntünk alája, a gomba nem barnul meg, és megőrzi szép fehér színét. 15-20 percnyi párolás után hozzáöntjük a tejszínt, fűszerezzük és sózzuk, és még addig főzzük amíg a tejszín besűrűsödik.

gombamártáskis 002.jpg

Nagyon jól illik hozzá a finom illatos jázmin rizs.

gombamártáskis 005.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr215122369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.03.09. 22:13:06

A gombákban kitin van. Ez védi a sejteket, a sejtfalban található. A kitin a cellulózhoz hasonló poliszacharid. Számunkra szinte emészthetetlen. Ezért "nehéz" étel a gomba.

meiszner.kati 2013.03.09. 22:23:24

@Gamma Leonis: Köszönöm a részletes kiegészítést. Ezért nem ajánlja az ájurvéda , viszont a kínai gyógyító táplálkozásban a húsok méregtelenítésére alkalmazzák, illetve vannak a gyógyító hatású gombák mint a siitake, és a ganoderma.
süti beállítások módosítása