Önálló gombaételként, és más ételek ízvilágának gazdagításával még változatosabbá teszi azokat. A hús mellé adva semlegesíteni képes azok méreganyagait, még a termesztett csiperke gomba is. A gomba erősíti az immunrendszert, a fehérvértestek számának növelésével, és antibakteriálís hatású. Egyszerűen elkészíthető. A hagyományostól eltérően sokkal gazdagabb a fűszerezése, amelyhez sok, fűszerként használható gyógynövényt ajánlok. Ezek könnyítik a magas fehérjetartalmú gomba emészthetőségét, és a frissesség ízével teszik még teljesebbé ezt az ételt. A tejszín pedig az egészet egy kicsit letompítva teszi bársonyossá a mártást.
Hozzávalók 2 adaghoz
200g csiperke gomba, vagy erdei gomba
2 evőkanál vaj vagy ghí
1 közepes hagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöldje
2 kakukkfű ág
só
frissen őrölt bors
100 ml tejszín
A vajat felolvasztjuk, és megpároljuk rajta először üvegesre az apróra vágott hagymát aztán a vékony szeletekre vágott gombát. Ha egy kevés vizet öntünk alája, a gomba nem barnul meg, és megőrzi szép fehér színét. 15-20 percnyi párolás után hozzáöntjük a tejszínt, fűszerezzük és sózzuk, és még addig főzzük amíg a tejszín besűrűsödik.
Nagyon jól illik hozzá a finom illatos jázmin rizs.