A fekete ribizli az egyik legmarkánsabb ízű gyümölcs. Készítek belőle lekvárt,amelyben egészben maradnak a szemek, és olyant ahol a többi bogyós gyümölccsel összezárva kerül üvegekbe, és levet, és süteményekhez alapanyagot. Már úgy szedem le hogy nem kell tisztítani, csak megmosni, és az esetlegesen belekerülő levelek a víz felszínére jönnek.
Mindegyik gyümölcs frissen nyújtja a legjobb aromáját. Ennek bizonyítására a befőzés mellett megcsinálhatjuk ezt a gyorsan elkészülő desszertet, csak néhány órát állnia kell, hogy a babapiskótát átitathassa a ribizli krém.
4 adaghoz
40-50 dkg fekete ribizli
1 doboz mascarpone krém
2 evőkanál finomítatlan nádcukor (vagy amilyen cukrot használunk éppen)
8-10 db babapiskóta
2 evőkanál fekete ribizli likőr (elhagyható, vagy helyettesíthető pl brandyvel)
a díszítéshez
néhány szem fekete ribizli
menta levél
A fekete ribizlit összetörjük a cukorral egy mixerben, vagy botmixerrel. A felét kis forralt vízzel felhigítjuk, ezzel itatjuk át a babapiskótát. Ehhez poharakba tesszük, nagyobb darabokra tört piskótát és ráöntünk annyi fekete ribizli öntetet amennyi éppen befedi.
A cukros fekete ribizli öntet másik felét elkeverjük egy doboz mascarpone krémmel, és a poharakba szétosztjuk. Fóliával letakarva a hűtőben 2-3 órát hagyjuk állni.
Tálláskor egy papírtörlővel letöröljük a poharak belsejéről a lecsapódott párát, a krém tetejére fekete ribizli szemeket és mentalevelet teszünk, és megöntözzük a fekete ribizli likőrrel.