A meggybefőzés kellős közepén egy gyorsan elkészülő friss desszert a francia származású clafoutis. Tulajdonképpen palacsintatészta, ma már bármilyen gyümölccsel elfogadott készíteni és diófélékkel lehet gazdagabbá tenni. Az eredeti lényegében egy tejes-tejszínes pite. Ebbe a receptben joghurtot használtam hozzá.
4 adaghoz
2 tojás
1 evőkanál nádcukor
vanília
220 ml görög joghurt
2 evőkanál mascarpone (elhagyható)
3 evőkanál búzaliszt
1 evőkanál rizsliszt
2-3 dkg vaj
csipet só
1/2 kg meggy
1 evőkanál cukor
A meggyet a kanál cukorral 2-3 percig főzöm, majd egy szűrőkanálban hagyom lecsepegni.
A tojásokat a cukorral felverjük, beleszitáljuk a lisztet, mascarpone krémet és a joghurtot. A vaníliát, sót is belekeverjük. A botmixer habverőjét használom hozzá.
Kivajazzuk a tűzálló tálakat (manapság már nagyon sokféle forma és méret kapható, szépen tudjuk tálalni, ha egyszemélyes adagokban sütjük), beleöntjük a klafuti tésztát, úgy hogy kb. a forma feléig érjen, hogyha sütés közben megemelkedik, ki ne folyjon belőle, rászórjuk a meggyet, és kis vajdarabkákat teszünk a tetejére. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. A sütési idő attól függ milyen állagú klafutit szeretnénk. Azt javaslom különösen elsőre hogy teljesen átsüljön.